[CB1 1.3] podniesienie mocy lancer 1.3 |
Autor |
Wiadomość |
kozame113
Nowy Forumowicz nic

Auto: mitshubishi lancer IV 1.3 12 v
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-09-2013, 16:22 [CB1 1.3] podniesienie mocy lancer 1.3
|
|
|
witam chciałbym podkręcić troche swojego lancera lecz niewiem czym moge to zrobić ?
dodam że założyłem stożek i katalizator . bd bardzo wdzięczny za pomoc z góry dzięki . |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 13-09-2013, 21:20
|
|
|
W benzyniaku czy w dieslu a do tego w tak małym silniku bez turbinki niewiele zdziałasz, podniesiesz moc najwyżej o kilka koni. Lepiej kupić drugie mocniejsze auto lub zmienić silnik ale zmiana silnika często przewyższy koszt wymiany samochodu. Często stożek niewłaściwie zamontowany więcej popsuje niż pomoże. |
|
|
|
 |
maro275
Mitsumaniak noob
Auto: Mitsubishi Lancer GLXi 1.6 16v
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Kwi 2011 Posty: 151 Skąd: z domu
|
Wysłany: 15-09-2013, 12:38
|
|
|
Najtaniej dorwać silnik 4g92 z wiązką i swap to jedyna chyba najtańsza opcja z uwagi na dostępność części i silnika. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 822 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20981 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 15-09-2013, 12:48
|
|
|
kozame113 napisał/a: | witam chciałbym podkręcić troche swojego lancera lecz niewiem czym moge to zrobić ? |
Ja bym namalował dwa równoległe pasy na masce* .
Niestety 4G13 nie nadaje się na bazę do tuningu .
*oczywiście mam nadzieję, że masz poczucie humoru . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Myszon
Forumowicz
Auto: Lancer V station wagon 1.6 16V
|
|
|
|
 |
kozame113
Nowy Forumowicz nic

|
Wysłany: 16-09-2013, 17:33
|
|
|
niechciałem zabardzo zmnieniać silnika bo to za dużo roboty nie opłaca się . prawdę
mówiac chciałem podkręcić lancera do 120 koni .troche czytałem i z tego co wiem to można kat zapłonu zmienić głowice dać do obróbki i myślałem o chiptunin tylko niewiem czy to cokolwiek daje . a benzyna . |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 16-09-2013, 17:43
|
|
|
kozame113, niestety muszę cię zmartwić. 4G13 to nie jest dobra baza do modów niskim kosztem i ciptuningiem. Ludzie kombinowali jak konie pod górę z dolotami, wydechami, głowicami z GTI itd i nie uzyskali większych przyrostów niż 5 do 10KM choć osobiście uważam, że to jest bardziej kwestia 'dupohamowni' i/lub przekłamań na hamowniach. Jedynym wyjściem jest założenie kompresora tak jak zrobił puntspusy. Jedyną różnicą jest to, że on ma 4G92 więc byłbyś pierwszy, który przetrze szlaki w 4G13 w PL. Gwarantuję ci, że wymiana silnika na 4G92 jest u Ciebie mniej skomplikowanym i tańszym rozwiązaniem niż montaż kompresora. I masz pewność, ze uzyskasz przyrost mocy z 75KM na 113KM o ile silniki będą się trzymać fabrycznej mocy i te konie przez lata nie poumierały
Jest jeszcze kwestia turbo poruszana kilka razy na forum - koszty ok 10k.
[ Dodano: 16-09-2013, 17:45 ]
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=14769 punkt 15. - poczytaj. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
kozame113
Nowy Forumowicz nic

|
Wysłany: 17-09-2013, 18:56
|
|
|
zobacze co da się zrobić mam sasiada mechanika co robi właśnie takie rzeczy i powiedział że w warszawie moge podnieść moc komputerem o 20 km i wgrać nowa mape paliwa co da około 5 km . zobacze co z tego wyjdzie . a wizualne ma ktoś jakieś propozycje bo ni wiem co by w nim zmienić żeby młodziej wygladał ? |
|
|
|
 |
maro275
Mitsumaniak noob
Auto: Mitsubishi Lancer GLXi 1.6 16v
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Kwi 2011 Posty: 151 Skąd: z domu
|
Wysłany: 18-09-2013, 21:05
|
|
|
Ciekaw jestem ile będzie palił ten silnik, który i tak potrafi spalić więcej jak 4g92 ... czyli 1.6 16v. Czekam za info ile pali po zmianie mapy i "podniesieniu mocy". Co do młodszego wyglądu to na pewno nie LED-y, było to fajne jak wchodziły i ledy z homologacją były od np. 100zł i wyżej, teraz jak są w sklepach "wszystko po 5zł" (oczywiście żart) to kupuje je każdy Ździchu do tico, czy do cinquecento, który nie ma progów, ma za to 50kg szpachli i 4 puszki pianki montażowej no i LED-y ! czyli pełen sport, nowoczesność . Jak chcesz odnowić to wypucuj i polerka lakieru. Bo to widać, że to auto z lat 90-tych i tego niestety ukryć się nie da, możesz jedynie wypucować auto i szpanować, że masz poczciwego, aczkolwiek zadbanego lancera. |
|
|
|
 |
Instru
Forumowicz www.aerografit.pl

Auto: Lancer CK1A 1998 1.3l 4G13
|
Wysłany: 29-09-2013, 12:11
|
|
|
Jakiekolwiek modyfikacje silnika 4g13 nie mają zbytnio sensu. Stożki, wywalanie katalizatora, wydech... Nawet jeśli jest jakiś przyrost mocy to nieodczuwalny. Tak jak koledzy mówili jedynie swap, co znowu jest nieopłacalne.
Cytat: | a wizualne ma ktoś jakieś propozycje bo ni wiem co by w nim zmienić żeby młodziej wygladał ? |
1. Usunąć czarne listwy boczne
2. Czarne plastikowe elementy zderzaków pomalować w kolor nadwozia
3. Lusterka pomalować w kolor nadwozia
4. Można też klamki w kolor nadwozia, choć nie polecałbym zbytnio, bo lakier po jakimś czasie użytkowania może schodzić (w końcu przynajmniej dwa razy dziennie tą klamką otwierasz )
5. Postawić go na jakichś ładnych pasujących aluminiowych felgach + zaciski na jakiś pasujący ale nie krzykliwy kolor
6. Jeśli nie masz ładnej końcówki wydechu to możesz chociażby nałożyć jakąś ładną nakładkę ozdobną na rurę wydechową
7. I oczywiście jak wyżej kolega powiedział: wypolerować lakier
Nie polecam montowania jakichś zewnętrznych badziewi typu ledy, halogeny z Rometa, spoilery, brewki Badlook. Masz srebrną budę co i tak już sprawia, że auto wygląda młodziej niż choćby czerwony czy biały. |
|
|
|
 |
|