Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
dziwny dźwięk po wymianie oleju
Autor Wiadomość
canato 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ 1.3 benzyna 2006r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 24-10-2013, 13:41   dziwny dźwięk po wymianie oleju

Witam Szanownych ColtManiaków,
Od miesiąca jestem posiadaczem Colta CZ5 1.3 benzyna 2006 rok. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Mam jednak pytanie.
Niedawno wymieniłem olej (Mobil 1 5W50), następnego dnia po wymianie zauważyłem dziwny dzwięk dobiegający z komory silnika po przekręceniu kluczyka w pozycję ON.
To jest takie kilka miarowych stuknięć w rówych odstępach czasy, niezbyt głośnie ale wyrażnie słyszalne takie trrrr. Nie słychć tego przy całkowicie zimnym silniku np: odpalanie rano, natomiast później już za każdym razem.
Mechanik (notabene on zaproponował taki olej, jest pracownikiem serwisu Mitsu), któremu zademonstrowałem ten odgłos stwierdził, że to system ustawia sobie zmienne fazy rozrządu przed odpaleniem silnika a na słyszalność tego może mieć wpływ gęstośc oleju dlatego nie słychac było przed wymianą oleju bo może był inny (gęstszy) olej. Oczywiście nie wiadomo jaki olej był wlany przez poprzedniego użytkownika.
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Możecie coś poradzić.
Wydaje mi się, że może mieć na to wpływ rodzaj oleju. Napewno dzwięki te poawiły się zaraz po jego wymianie.
z góry dziękuję i pozdrawiam,
canato

rufuz 
Forumowicz

Auto: Colt Ralliart 1.5T (4G15T)
Kraj/Country: Denmark
Wysłany: 25-10-2013, 17:50   

Ja mialem ten sam olej i przy odpalaniu nic nie slyszalem. Zarowno w Twoim, jak i moim aucie jest system MIVEC. Tutaj mala lektura jak to dziala:

http://autokult.pl/2011/0...tow-mivec-wideo

http://mojafirma.infor.pl...co-potrafi.html

Może koles nalał Tobie stary olej z frytek zamiast mobila :D

canato 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ 1.3 benzyna 2006r
Wysłany: 26-10-2013, 15:19   

Byvc moze ale wtedy bylo by chyba gorzej, dzieki z info,
Pozdrawiam,
Canato

michal84 
Forumowicz

Auto: Colt VII
Wysłany: 04-07-2015, 14:48   Re: dziwny dźwięk po wymianie oleju

canato napisał/a:
Witam Szanownych ColtManiaków,
Od miesiąca jestem posiadaczem Colta CZ5 1.3 benzyna 2006 rok. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Mam jednak pytanie.
Niedawno wymieniłem olej (Mobil 1 5W50), następnego dnia po wymianie zauważyłem dziwny dzwięk dobiegający z komory silnika po przekręceniu kluczyka w pozycję ON.
To jest takie kilka miarowych stuknięć w rówych odstępach czasy, niezbyt głośnie ale wyrażnie słyszalne takie trrrr. Nie słychć tego przy całkowicie zimnym silniku np: odpalanie rano, natomiast później już za każdym razem.
Mechanik (notabene on zaproponował taki olej, jest pracownikiem serwisu Mitsu), któremu zademonstrowałem ten odgłos stwierdził, że to system ustawia sobie zmienne fazy rozrządu przed odpaleniem silnika a na słyszalność tego może mieć wpływ gęstośc oleju dlatego nie słychac było przed wymianą oleju bo może był inny (gęstszy) olej. Oczywiście nie wiadomo jaki olej był wlany przez poprzedniego użytkownika.
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Możecie coś poradzić.
Wydaje mi się, że może mieć na to wpływ rodzaj oleju. Napewno dzwięki te poawiły się zaraz po jego wymianie.
z góry dziękuję i pozdrawiam,
canato

Mam taki sam problem po wymianie oleju, cóż widać olej już trzeba kupować samemu z zaufanego źródła i dawać do ręki mechanikowi. Jaki olej polecacie do nowych Coltów 1.3? Mam Castrola, ale dla mnie to jest dziadostwo. Myślę nad Valvoline Maxlife (ale jest do starszych samochodów, ja mam mały przebieg), a może Motul?

rufuz 
Forumowicz

Auto: Colt Ralliart 1.5T (4G15T)
Kraj/Country: Denmark
Wysłany: 07-07-2015, 17:28   

mechanicy z serwisu czasem nie maja zielonego pojęcia nawet o czy mówią. jak jakiś czas temu, dla sprawdzenia, zapytałem szefa mechaników w serwisie mitsu jakie sa różnice miedzy silnikami 1.5 a 1.5T w coltach. I wiecie co koleś powiedział. Stwierdził, ze to sa prawie te same silniki tylko ze w 1.5T pewnie "dol" jest mocniejszy :D :D :D Masakra ! ! !
Ciekawa teoria, MIVEC działa po przekręceniu na ON :D A może faktycznie tak jest.

Odpowiedz do tematu