|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
dziwny dźwięk po wymianie oleju |
Autor |
Wiadomość |
canato
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ 1.3 benzyna 2006r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-10-2013, 13:41 dziwny dźwięk po wymianie oleju
|
|
|
Witam Szanownych ColtManiaków,
Od miesiąca jestem posiadaczem Colta CZ5 1.3 benzyna 2006 rok. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Mam jednak pytanie.
Niedawno wymieniłem olej (Mobil 1 5W50), następnego dnia po wymianie zauważyłem dziwny dzwięk dobiegający z komory silnika po przekręceniu kluczyka w pozycję ON.
To jest takie kilka miarowych stuknięć w rówych odstępach czasy, niezbyt głośnie ale wyrażnie słyszalne takie trrrr. Nie słychć tego przy całkowicie zimnym silniku np: odpalanie rano, natomiast później już za każdym razem.
Mechanik (notabene on zaproponował taki olej, jest pracownikiem serwisu Mitsu), któremu zademonstrowałem ten odgłos stwierdził, że to system ustawia sobie zmienne fazy rozrządu przed odpaleniem silnika a na słyszalność tego może mieć wpływ gęstośc oleju dlatego nie słychac było przed wymianą oleju bo może był inny (gęstszy) olej. Oczywiście nie wiadomo jaki olej był wlany przez poprzedniego użytkownika.
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Możecie coś poradzić.
Wydaje mi się, że może mieć na to wpływ rodzaj oleju. Napewno dzwięki te poawiły się zaraz po jego wymianie.
z góry dziękuję i pozdrawiam,
canato |
|
|
|
 |
rufuz
Forumowicz

Auto: Colt Ralliart 1.5T (4G15T)
Kraj/Country: Denmark
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 178 Skąd: Poznań/Danmark
|
|
|
|
 |
canato
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ 1.3 benzyna 2006r
|
Wysłany: 26-10-2013, 15:19
|
|
|
Byvc moze ale wtedy bylo by chyba gorzej, dzieki z info,
Pozdrawiam,
Canato |
|
|
|
 |
michal84
Forumowicz
Auto: Colt VII
|
Wysłany: 04-07-2015, 14:48 Re: dziwny dźwięk po wymianie oleju
|
|
|
canato napisał/a: | Witam Szanownych ColtManiaków,
Od miesiąca jestem posiadaczem Colta CZ5 1.3 benzyna 2006 rok. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Mam jednak pytanie.
Niedawno wymieniłem olej (Mobil 1 5W50), następnego dnia po wymianie zauważyłem dziwny dzwięk dobiegający z komory silnika po przekręceniu kluczyka w pozycję ON.
To jest takie kilka miarowych stuknięć w rówych odstępach czasy, niezbyt głośnie ale wyrażnie słyszalne takie trrrr. Nie słychć tego przy całkowicie zimnym silniku np: odpalanie rano, natomiast później już za każdym razem.
Mechanik (notabene on zaproponował taki olej, jest pracownikiem serwisu Mitsu), któremu zademonstrowałem ten odgłos stwierdził, że to system ustawia sobie zmienne fazy rozrządu przed odpaleniem silnika a na słyszalność tego może mieć wpływ gęstośc oleju dlatego nie słychac było przed wymianą oleju bo może był inny (gęstszy) olej. Oczywiście nie wiadomo jaki olej był wlany przez poprzedniego użytkownika.
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Możecie coś poradzić.
Wydaje mi się, że może mieć na to wpływ rodzaj oleju. Napewno dzwięki te poawiły się zaraz po jego wymianie.
z góry dziękuję i pozdrawiam,
canato |
Mam taki sam problem po wymianie oleju, cóż widać olej już trzeba kupować samemu z zaufanego źródła i dawać do ręki mechanikowi. Jaki olej polecacie do nowych Coltów 1.3? Mam Castrola, ale dla mnie to jest dziadostwo. Myślę nad Valvoline Maxlife (ale jest do starszych samochodów, ja mam mały przebieg), a może Motul? |
|
|
|
 |
rufuz
Forumowicz

Auto: Colt Ralliart 1.5T (4G15T)
Kraj/Country: Denmark
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 178 Skąd: Poznań/Danmark
|
Wysłany: 07-07-2015, 17:28
|
|
|
mechanicy z serwisu czasem nie maja zielonego pojęcia nawet o czy mówią. jak jakiś czas temu, dla sprawdzenia, zapytałem szefa mechaników w serwisie mitsu jakie sa różnice miedzy silnikami 1.5 a 1.5T w coltach. I wiecie co koleś powiedział. Stwierdził, ze to sa prawie te same silniki tylko ze w 1.5T pewnie "dol" jest mocniejszy Masakra ! ! !
Ciekawa teoria, MIVEC działa po przekręceniu na ON A może faktycznie tak jest. |
|
|
|
 |
|
|