Relingi dachowe |
Autor |
Wiadomość |
lukjaw
Forumowicz
Auto: ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-10-2013, 21:29 Relingi dachowe
|
|
|
Witam szanowne grono,
poszukuję do swojego autka relingów na dach, ale w kolorze czarnym,
czy wiecie/znacie sklep gdzie można dostać coś takiego ale w cenie nie przekraczającej
powiedzmy tych 300-400 zł ? Koszt 600-700 zł wydaje mi się ciut przegięciem szczególnie, że spotkałem takowe nie w ASO
Na marginesie - widziałem coś takiego u chińczyków po 80 dolarów z przesyłką ale ryzyko jest
Dzięki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-10-2013, 19:59
|
|
|
Kupowanie relingów dachowych do samochodu, który ich nie ma jest bez sensu. Dach z fabrycznymi relingami dachowymi ma specjalne wzmocnienia. Relingi dokupione są bardziej ozdobą , zamiast spełniać funkcje użytkowe. Temat przerabiałem w Lancerze kombi. |
|
|
|
 |
Krzychuuu
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Invite
|
Wysłany: 28-10-2013, 14:30
|
|
|
ASX ma fabryczne otwory na relingi więc raczej ASX bez relingów ma już wzmocniony dach. |
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-10-2013, 17:17
|
|
|
Jesteś tego pewny, czy tylko tak przypuszczasz? W wielu samochodach, gdzie jest wersja z relingami lub bez, są fabryczne otwory a nie ma wzmocnionego dachu. Wynika to z unifikacji tłoczni i oszczędności. |
|
|
|
 |
quarniento
Forumowicz
Auto: ASX diesel na cztery łapcie
|
Wysłany: 28-10-2013, 17:40
|
|
|
sla napisał/a: | Jesteś tego pewny, czy tylko tak przypuszczasz? W wielu samochodach, gdzie jest wersja z relingami lub bez, są fabryczne otwory a nie ma wzmocnionego dachu. Wynika to z unifikacji tłoczni i oszczędności. |
W instrukcji wozu jest podane bodajże podane 60 czy 80 kg obciążenia maksymalnego. Instrukcja nie rozróżnia czy są relingi montowane fabrycznie czy też nie. Wartość piszę z pamięci, zainteresowanych proszę o dokładne sprawdzenie. Kupiłem wóz bez relingów, za 20 zeta (inne śrubki w stopkach) dopasowałem stary bagażnik rowerowy thula, na podstawie od tegoż bagażnika montowałem również trumnę,. Zamiennie pakowałem trzy duże rowery, razem ca 45-50 kg lub ca 30 kg do trumny.....działa. |
|
|
|
 |
lukjaw
Forumowicz
Auto: ASX 1.6
|
Wysłany: 28-10-2013, 19:08
|
|
|
Relingi potrzebuję w celu poprawy wyglądu auta więc trochę OT |
|
|
|
 |
Krzychuuu
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Invite
|
Wysłany: 28-10-2013, 20:08
|
|
|
Podobno relingi zwiększają zużycie paliwa i szumią podczas jazdy. |
|
|
|
 |
wlodeks
Mitsumaniak
Auto: ASX 1,8 150KM 4WD
|
Wysłany: 28-10-2013, 21:07
|
|
|
Krzychuuu napisał/a: | Podobno relingi zwiększają zużycie paliwa i szumią podczas jazdy. |
Szumią to raczej poprzeczne belki bagażnika a nie relingi, gdyż te montowane są wzdłuż dachu i ich opór czołowy jest niewielki. Mam wrażenie, czytając wpisy w tym temacie, że niektórzy chyba mylą relingi z belkami poprzecznymi. |
|
|
|
 |
pietiuszka
Nowy Forumowicz
Auto: asx
|
Wysłany: 28-10-2013, 21:40
|
|
|
Nic nie szumi, nawet przy dużych prędkościach. Mam takie relingi i są ok.
Wypróbowane z obciążeniem ok. 40-50 kg.Jedyny mały mankamencik to
niezupełne zgranie się podpórki środkowej relingu z otworem (miejsce po zaślepkce) ASX-a o około 1,5 cm - musiałem zamaskować czarną taśmą. |
|
|
|
 |
widmo
Mitsumaniak widmo

Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Gru 2013 Posty: 65 Skąd: Polska
|
Wysłany: 16-01-2015, 17:36
|
|
|
A spotkał się ktoś z takimi relingami https://www.youtube.com/watch?v=ibUkNtfdt0E Montowane są bez ingerencji wiertarką w dach a wyglądają niemal jak oryginalne. Występują w kolorze czarnym oraz srebrnym. Ciekawe czy po założeniu do nich belek i np. uchwytu na narty spełnią swoją rolę czy raczej stanowią jedynie ciekawy dodatek bez wątpienia poprawiający walory estetyczne ASXa. |
|
|
|
 |
bocianasx
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi asx
|
Wysłany: 06-10-2015, 11:44
|
|
|
Wejdž na stronę chromowane.com mam te relingi z belkami i sa spoko jeździļem już z żółwiem po autostradzie i nie odpadły a fajnie wyglądają |
|
|
|
 |
|