Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS DID] problem przy odpalaniu
Autor Wiadomość
JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-12-2013, 22:48   

zygmunt1611 napisał/a:
mam pytanie względem świec żarowych.
Czy wymiana samemu tychże jest bardzo skomplikowana
Może być problem z odkręceniem. Był temat na Forum o wymianie świec, nie pamiętam jednak czy dotyczył MSS czy Outlandera ale z tego co mi się przypomina to główny problem polegał na tym, aby świece dało się odkręcić :roll:
Postaram się poszukać i dać link.

edit:
Proszę bardzo :arrow: świece żarowe w Carisma DID

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

futrzany 
Forumowicz
Futrzany

Auto: Space Star DID
Wysłany: 27-12-2013, 17:14   

Jak kolego nie masz doświadczenia to lepiej nie ryzykuj świece się często zapiekają i można je urwać w głowicy i wtedy to już problem

zygmunt1611 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS
Wysłany: 31-12-2013, 18:31   świece żarowe

Dzięki za informację i może faktycznie lepiej dać komuś zarobić.
Wszystkiego dobrego w nowym 2014roku wszystkim forumowiczom. :D

henrykMSS 
Mitsumaniak

Auto: mitsubish space star 1,9 102KM
Wysłany: 01-01-2014, 20:07   

Nie ma gwarancji ,że jak dasz komuś zarobić za wymianę świec to się nie urwie mechanikowi, czasami się urywają.A czytałem że wykręcenie urwanej świecy to już dwie albo trzy stówki.Też mam takie obawy i na razie jeżdżę bo pali bez problemu chociaż komputer pokazuje błąd,elektrycy mówią że to świece.Pomyślności w NOWYM ROKU

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 01-01-2014, 21:08   

henrykMSS napisał/a:
Nie ma gwarancji ,że jak dasz komuś zarobić za wymianę świec to się nie urwie mechanikowi, czasami się urywają.A czytałem że wykręcenie urwanej świecy to już dwie albo trzy stówki.

henrykMSS, jak Ty urwiesz i pojedziesz na wymianę to się zgadza. usunięcie jest płatne, ale jak się mechanikowi zerwie to jego problem :wink:
Gdyby było inaczej to by ani jednej nie wykręcili :twisted:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-01-2014, 22:01   

mkm napisał/a:
henrykMSS, jak Ty urwiesz i pojedziesz na wymianę to się zgadza. usunięcie jest płatne, ale jak się mechanikowi zerwie to jego problem :wink:
Gdyby było inaczej to by ani jednej nie wykręcili :twisted:
Napisales to tak jakby mechanik byl winien tego ze swieca jest zapieczona i sie urwala, tak nie jest bo to jest wynikiem procesu eksploatacji i za darmo nikt robil tego nie bedzie, to samo tyczy sie srub zawieszenia, karoserii, etc.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 01-01-2014, 22:08   

robertdg napisał/a:
i za darmo nikt robil tego nie bedzie, to samo tyczy sie srub zawieszenia, karoserii, etc.

No to ja mam szczęście :D
Jeżeli mechanik uprzedza Cię, że mogą wystąpić kłopoty (np. przy mimośrodach) to ok. Możesz zapłacić.
Jeżeli twierdzi, że "bez problemu", a potem melduje dodatkowe koszty to sorry Gregory :wink: .

Ostatnio laweciarz wybił mi szybę (uderzył głową w lusterko jak przez okno zaciągał ręczny na przyczepie tak niefortunnie, że szyba pękła na pół) i tez próbował nie płacić :mrgreen:

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 01-01-2014, 22:11   

Robert, jak dla mnie jak mechanik się podejmuje takiej operacji (w dieslu chyba jest tego świadomy) to bierze ryzyko na siebie.
Przecież nikt mu karabinu do głowy nie przystawia i każe wykręcać :wink: .

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-01-2014, 22:42   

mkm napisał/a:
Jeżeli mechanik uprzedza Cię, że mogą wystąpić kłopoty (np. przy mimośrodach) to ok. Możesz zapłacić.
Jeżeli twierdzi, że "bez problemu", a potem melduje dodatkowe koszty to sorry Gregory :wink: .
To jest całe sedno sprawy
mkm napisał/a:
Ostatnio laweciarz wybił mi szybę (uderzył głową w lusterko jak przez okno zaciągał ręczny na przyczepie tak niefortunnie, że szyba pękła na pół) i tez próbował nie płacić :mrgreen:
Tu okazał tupet.

Każdy z tych przykładów ma watek człowieczeństwa, albo rozumiesz albo szukasz naiwniaka. Ten temat jednak nie dotyczy morale
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 03-01-2014, 15:37   

JCH napisał/a:
Nie było żadnych śladów na pokrywie rozrządu :?: tzn. od wewnątrz :?:
U mnie były jakieś kłaki :?

Powiem Ci że osłonę rozrządu to ja mam lekko w proszku - przy pierwszej awarii gdzie pasek klinowy mi ją rozwalił i wszedł pod pasek rozrządu mi się posypała a teraz po paru rozkładaniach mam już jej tylko górne trochę więcej niż pół tak że ciężko ocenić.

henrykMSS 
Mitsumaniak

Auto: mitsubish space star 1,9 102KM
Wysłany: 03-01-2014, 17:44   

Tylko że to nie koniecznie musi być wina mechanika który wykręca świece,bo nie wiadomo czy przy poprzedniej wymianie był używany środek przeciw zapieczeniu się świec.Pewnie że jak widać mechanik kręci na siłę bez żadnych środków penetrujących i urwie to jest jego wina.Ja tylko zwróciłem uwagę na zagrożenia i ile ewentualnie taka zabawa kosztuje.A kto będzie płacił za wykręcenie urwanej świecy obym ja nie musiał się przekonywać.

Odpowiedz do tematu