Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Założenie haka
Autor Wiadomość
uszatek1973 
Forumowicz

Auto: MITSUBISHI SS 1.6 2002
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-01-2014, 00:05   Założenie haka

Witam
Chciałbym zalozyc hak do MSS,bedzie ciągana na nim jednoosiowa przyczepka kempingowa
Pytanko-
1 Czy dodatkowo musze zalozyc jakies dodatkowe lusterka zewnętrzne aby widzieć boczny obrys jej?
2 Jakis dodatkowy przegląd?
3 Wzmocnienie tylego zawieszenia?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 12-01-2014, 08:37   

Sprawdź w dowodzie rejestracyjnym auta jakie przyczepy (o jakiej masie całkowitej bez hamulca i z hamulcem najazdowym) możesz ciągnąć swoim autem i skonfrontuj to z masą przyczepy kempingowej.
Jeśli przyczepa będzie szersza od auta, to pewnie dodatkowe lusterka będą potrzebne.
Po montażu haka będziesz musiał pojechać na przegląd, koszt około 40zł oraz będziesz musiał udać się do wydziału komunikacji po wbicie haka w dowód auta. Wbicie w dowód chyba nic nie kosztuje.
Wzmacniać zawieszenia nie trzeba.

mały miś 
Nowy Forumowicz

Auto: space star 1,9 DID
Wysłany: 12-01-2014, 10:54   

wczoraj założyłem hak własnoręcznie, podpiąłem wiązkę, poszło gładko, po wcześniejszym popryskaniu WD 40. zajęło mi to ok 6 godz. Trzeba zdjąć tylny zderzak i prawy boczek wewnątrz bagażnika.
Ale nie obyło się bez problemów podczas próby gniazda chyba spaliłem przekaźnik bo nie działają kierunki (awaryjne działają), może ktoś już miał taką sytuację?
Czy w przypadku montażu haka jest wymagany dodatkowy lub inny przekaźnik?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-01-2014, 13:02   

Jeśli komputer w aucie monitoruje instalację pod kontem spalonych żarówek, to dodatkowo jest potrzebny specjalny moduł. W innym przypadku nie trzeba nic dodatkowego montować.

maniak30 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,8 GDI GLX '99
  Wysłany: 12-01-2014, 19:14   

mały miś napisał/a:
wczoraj założyłem hak własnoręcznie, podpiąłem wiązkę, poszło gładko, po wcześniejszym popryskaniu WD 40. zajęło mi to ok 6 godz. Trzeba zdjąć tylny zderzak i prawy boczek wewnątrz bagażnika.
Ale nie obyło się bez problemów podczas próby gniazda chyba spaliłem przekaźnik bo nie działają kierunki (awaryjne działają), może ktoś już miał taką sytuację?
Czy w przypadku montażu haka jest wymagany dodatkowy lub inny przekaźnik?

Sprawdź najpierw bezpieczniki kierunków(w kabinie) od awaryjnych jest inny bezpiecznik w komorze silnika a co do haka przegląd i wypisanie przeglądu przez diagnostę 30 zł,w komunikacji pieczątka w dowód .

uszatek1973 
Forumowicz

Auto: MITSUBISHI SS 1.6 2002
Wysłany: 13-01-2014, 16:42   

Plecho 1
Sprawdzilem w dowodzie i powiem tak:
-maksymalna masa calkowita przyczepy z hamulcem -1200kg
- bez hamulca -brak danych

Jak mam to rozumieć,jesli przyczepa jest tylko na dyszlu to mogę bez limitu kg???no i oczywiście jednoosiowa

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-01-2014, 16:52   

Maksymalna masa przyczepy bez hamulca ciąganej przez osobówkę z jaką się spotkałem to 750kg.

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 13-01-2014, 19:39   

U mnie w dowodzie jest z hamulcem 1200kg, bez hamulca 500kg.
Wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ale dziwne, że można ciągnąć przyczepę 1200kg skoro auto waży 1165kg. Zawsze byłem przekonany, że na kategorii B można ciągnąć przyczepkę bez hamulca do 650kg, z hamulcem 750kg, a masa przyczepy nie może być większa niż auta...

Besiek 
Forumowicz

Auto: Pajero 3 3,2 DI-D
Wysłany: 13-01-2014, 21:01   

Bez hamulca 750 kg chyba że w dow. rej. jest mniej. W przyczepce z hamulcem troszkę inaczej to wygląda, o tak http://www.bielsko.slaska...dawane-pytania/ to jeśli chodzi o uprawnienia. Odrębne przepisy regulują masy samochodu i przyczepy. O tu coś jest http://www.arslege.pl/cia...ep/k168/a22314/

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 29-06-2017, 13:40   

Czy hak holowniczy z wiązką elektryczną ze Space Stara po lifcie pasuje P&P do przedlifta?

WooojaS 
Forumowicz

Auto: SpaceStar
Wysłany: 13-12-2017, 10:15   

tak, pasuje.

Odpowiedz do tematu