Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej na rurze od turbo
Autor Wiadomość
Aleksander1965 
Forumowicz

Auto: mitsubishi outlander 2,2 156km
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-01-2014, 19:51   Olej na rurze od turbo

Ja w temacie dzisiaj podczas wymiany oleju zauważyłem,że rura łącząca turbinę z interkulerem jest mokra z oleju a na simeringu widać krople oleju.Nadmieniam,że oleju nie dolewa jedynie od wymiany do wymiany przebieg 110 000km czy to coś poważnego?

bonito 
Forumowicz

Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Wysłany: 15-01-2014, 11:30   

Simmerring na rurze łączącej turbo z intercoolerem? Chyba kolega trochę przesadził :lol:
A co do oleju - jak turbo ma swoje lata to i traci trochę oleju, małym zapoceniem bym się specjalnie nie przejmował...
Jak puszcza więcej to może być problem (zalanie elektroniki przepustnicy, może nawet "przypchać" intercooler).
bonito

Aleksander1965 
Forumowicz

Wysłany: 15-01-2014, 21:18   

bonito napisał/a:
Simmerring na rurze łączącej turbo z intercoolerem? Chyba kolega trochę przesadził :lol:
A co do oleju - jak turbo ma swoje lata to i traci trochę oleju, małym zapoceniem bym się specjalnie nie przejmował...
Jak puszcza więcej to może być problem (zalanie elektroniki przepustnicy, może nawet "przypchać" intercooler).
bonito

Pomyliłem się chodziło o opaskę zaciskowa...

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 16-01-2014, 12:34   

bonito napisał/a:
popieram

Aleksander1965 
Forumowicz

Wysłany: 16-01-2014, 18:31   

No to już nie pocenie a krople oleju na obejmie zarzuca olej na rurze pod interculer kurcze a mam dopiero 110 000km moc jest dobra zbiera się ładnie dzisiaj dzwoniłem do firmy Turbo-Tec Jaworzno zajmującej się regeneracja turbin i tam stwierdzili,że jeśli zaczęła przepuszczać olej to najlepiej jak najszybciej dać do regeneracji koszt 1200zł. do tego w mitsubishi Rybnik krzyknęli 1236 zł za montaż i demontaż w/w ....porażka chyb a sprzedam ten samochód kupie coś w benzynie i spokój...sam już nie wiem co robić....

Gunner 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II DID173 BHP URSUS
Wysłany: 16-01-2014, 20:20   

To ze Ci oleju nie ubywa nie oznacz ze wszystko jest ok.
Czasami paliwo dostaje sie do oleju'wiec stan teoretycznie wg bagnetu sie nie zmieni.
Rada na to jest czesta wymiana oleju.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 16-01-2014, 22:12   

Aleksander1965, montaż/demontaż zrobią Ci w każdym warsztacie. Podzwoń do tych co specjalizują się w Skodzie/VW/Seacie. Nie masz gwarancji, więc nie musisz korzystać z ASO. Zapytaj nawet gości od regeneracji czy Ci nie zdemontują/zamontują. To nie jest wielka filozofia.

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 16-01-2014, 22:16   

Może ostatnio troche dałeś w gaz ,czasami wtedy się poci ,wyczyśc do sucha i pojeżdzij trochę ,może to było chwilowe,każde turbo bierze trochę oleju .mój mechanik stwierdził że ten typ tak ma

patrycjuszek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Wysłany: 16-01-2014, 22:21   

1.Wszystkie oleje dedykowane do fapa są bardzo lotne i opary poprzez odmę dostają się do dolotu. Stąd masz olej na opasce.
2.Powodem oleju w dolocie może być dodatkowo niesprawna odma.

3.Jeśli puszcza olej turbo to od razu można to zauważyć bo auto zostawia za sobą dym i oleju wyraźnie ubywa. I dopiero wtedy należy zregenerować turbo.

Aleksander1965 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2014, 17:39   

Dzisiaj byłem w firmie Turbo-tec Jaworzno i po rozmowie z gościem padło pierwsze pytanie gdzie ten olej czy czasem nie w dolocie i potwierdziłem, że tak pan grzecznie oświadczył,że wcale nie musi być to turbina możliwe ,że padła odma tym bardziej,że w ostaniach dniach dałem outkowi w palnik 200km/h takie kontrolne sprawdzenie ile pójdzie .Jutro jade na sprawdzenie odmy

paweldm 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
Wysłany: 17-01-2014, 21:32   

Od niedawna mam takie auto z tym silnikiem, ale w innych silnikach hdi koncernu PSA można przed wyjściem odmy włożyć drobną siatkę, która zatrzymuje krople oleju.

Aleksander1965 
Forumowicz

Wysłany: 19-01-2014, 13:43   

więc jestem po weryfikacji w Peugeot Uliarczyk W Rybniku i:
Obejmy na dolocie i przy interekulerze były całkowicie poluzowane do tego stopnia,że potrzeba było kilkukrotnie pokręcić kluczem by je dokręcić,odma ok i jak stwierdził tamtejszy mechanior turbina jest ok w momencie kiedy bardziej dałem w palnik na autostradzie odma popusciłą do dolotu a tam olej wydostał się poprzez poluzowany przewód na zewnątrz po umyciu wszystkiego sugestia obserwacji i po pewnym przebiegu sprawdzenie ponowne ewentualnie wymiana uszczelniacza na wężu dolotowym który podobno tam sie znajduje i tyle dalej jeździć uff jak na ten moment uspokoiło mnie to...czasami bzdury potrafią nakręcić człowieka pesymistycznie,co najciekawsze nie należy ulegac sugestiom mechaników tylko weryfikować w różnych żródłach dwa dni temu w servisie Mitsubischi Rybnik stwierdzili jednoznacznie ,turbina do regeneracji ograniczając sie jedynie do oględzin wzrokowych i gdybym uległ to wydatek z montażem 2.500zł.

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 19-01-2014, 14:31   

lexus napisał/a:

Może ostatnio troche dałeś w gaz ,czasami wtedy się poci ,wyczyśc do sucha i pojeżdzij trochę ,może to było chwilowe,każde turbo bierze trochę oleju .mój mechanik stwierdził że ten typ tak ma
a nie mówiłem :idea:

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 19-01-2014, 17:34   

Aleksander1965 napisał/a:
więc jestem po weryfikacji w Peugeot Uliarczyk W Rybniku i:
Obejmy na dolocie i przy interekulerze były całkowicie poluzowane do tego stopnia,że potrzeba było kilkukrotnie pokręcić kluczem by je dokręcić,odma ok i jak stwierdził tamtejszy mechanior turbina jest ok w momencie kiedy bardziej dałem w palnik na autostradzie odma popusciłą do dolotu a tam olej wydostał się poprzez poluzowany przewód na zewnątrz po umyciu wszystkiego sugestia obserwacji i po pewnym przebiegu sprawdzenie ponowne ewentualnie wymiana uszczelniacza na wężu dolotowym który podobno tam sie znajduje i tyle dalej jeździć uff jak na ten moment uspokoiło mnie to...czasami bzdury potrafią nakręcić człowieka pesymistycznie,co najciekawsze nie należy ulegac sugestiom mechaników tylko weryfikować w różnych żródłach dwa dni temu w servisie Mitsubischi Rybnik stwierdzili jednoznacznie ,turbina do regeneracji ograniczając sie jedynie do oględzin wzrokowych i gdybym uległ to wydatek z montażem 2.500zł.

Wez ty chlopie omijaj ASO Mitsubishi szerokim lukiem okreznym.... :D Nie od dzisiaj wiadomo ze wiekszosc to tzw wymieniacze. Mnie tez chcieli naciac w Wawie na wymiane kompl. sprzegla i dwumasy po tym jak od 11tys km przebiegu (tzn auto zupelnie nowe) sprzeglo mi sie slizgalo. W koncu okazalo sie ze to wada fabryczna i wszystko poszlo na gwarancji. Jakbym ulegl to 8 tys zl bylbym w plecy :evil: A diagnostyka? Mechanior bujnal sie 500m i podal diagnoze.... :finga:

Dominik

Odpowiedz do tematu