|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Demontaż pompy i miski oleju 2.5 TDI |
Autor |
Wiadomość |
Radeon
Forumowicz Radeon

Auto: Lancer 4g92, Galloper 2,5 TDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Paź 2008 Posty: 119 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 30-01-2014, 22:39 Demontaż pompy i miski oleju 2.5 TDI
|
|
|
Witam, ma ktoś pojmę czy aby zdemontować miskę olejową, muszę puszczać most, belkę przednią? Muszę się dostać do pompy oleju i wałka wyrównoważającego lewego. |
_________________ Biorę udział w akcji: "Nie piszę poprawnie, ale sam reperuję swoje auto" |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 31-01-2014, 08:31 Re: Demontaż pompy i miski oleju 2.5 TDI
|
|
|
Radeon napisał/a: | Witam, ma ktoś pojmę czy aby zdemontować miskę olejową, muszę puszczać most, belkę przednią? Muszę się dostać do pompy oleju i wałka wyrównoważającego lewego. |
Niestety trzeba zdjąć miskę bo musisz ja opuścić mocno na dół, bo ssak jest prawie na dnie miski.
Lepiej silnik wyjąć.
Ale żeby wyjąc pompę oleju nie musisz miski ściągać. Odkręcasz tylko te śruby z miski co bezpośredni wkręcane są w pompę. A żeby dostać się do wałka i pompy musisz przód rozebrać. Chłodnice, wisko, koło pasowe obudowy plastikowe, rozrząd itd. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Radeon
Forumowicz Radeon

|
Wysłany: 31-01-2014, 09:29 Re: Demontaż pompy i miski oleju 2.5 TDI
|
|
|
Cytat: | Niestety trzeba zdjąć miskę bo musisz ja opuścić mocno na dół, bo ssak jest prawie na dnie miski.
Lepiej silnik wyjąć.
Ale żeby wyjąc pompę oleju nie musisz miski ściągać. Odkręcasz tylko te śruby z miski co bezpośredni wkręcane są w pompę. |
No nie wiem sam jak mam to odczytać...Raczej miska musi zejść bo ssak jest przykręcony od wewnętrznej strony obudowy przedniej silnika, a obudowa wraz z wałkiem pompą musi się wysunąć w stronę pasa przedniego. Silnika nie mogę wyciągać-brak możliwości. Pytanie wciąż aktualne, czy trzeba odkręcać most i belkę gdy nie mam możliwości wywalania silnika? |
_________________ Biorę udział w akcji: "Nie piszę poprawnie, ale sam reperuję swoje auto" |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 31-01-2014, 09:35
|
|
|
masz racje coś źle pomyślałem.
Ale lepiej będzie ci cały motor wyjąc i zrobić to na wierzchu. Bo nie wiem czy będzie tyle miejsca aby wałek wysunąć. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Ingeen
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II, 2.5 TD, 4D56
|
Wysłany: 01-02-2014, 20:15 Re: Demontaż pompy i miski oleju 2.5 TDI
|
|
|
Żeby miskę zdjąć trzeba odkręcić tylko przednią belkę i podłożyć coś pod most aby nie opadł na dół. Wtedy jest już miejsce aby ją wyjąć.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Radeon
Forumowicz Radeon

|
Wysłany: 02-02-2014, 14:27
|
|
|
Dzięki.O to chodziło . Jakbym miał jeszcze jakieś z tym problemy to będę tu pisał.
[ Dodano: 04-02-2014, 21:34 ]
Jest problem, nie mogę ściągnąć osłony aluminiowej, w której jest pompa.Wszystkie śruby odkręcone, miska od betonowana. wychodzi tak z 5-8 mm i coś trzyma, jakby na wale opór wyraźny, stuknięcie i dupa. Tak jakby o pompę zahaczało, ale może gdzieś indziej? |
|
|
|
 |
piotrasek1
Forumowicz
Auto: Pajero II
|
Wysłany: 05-02-2014, 13:12
|
|
|
Może haczyć sitko ssaka oleju o obudowę miski
  |
|
|
|
 |
Radeon
Forumowicz Radeon

|
Wysłany: 08-02-2014, 02:14
|
|
|
Pompa wody stawiała opór trzeba było najpierw wkurwu dostać a następnie zdemontować. |
|
|
|
 |
|
|