[MSS DID] Bujanie kierownicą + filmik |
Autor |
Wiadomość |
steff3
Forumowicz
Auto: MSS 1,9 DID F9Q1
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-02-2014, 21:47 [MSS DID] Bujanie kierownicą + filmik
|
|
|
Cześć,
Pisałem już kilka razy o moim problemie, ale jakoś się nie składało, żeby go namierzyć. Irytuje mnie to na tyle, że nagrałem i chcę Wam zaprezentować w czym rzecz.
Fakty:
Problem występuje zarówno na kołach zimowych jak i na letnich.
Koła wyważone, geometria i zbieżność ustawione.
Dodatkowo, że przy jeździe w korku do 40 km/h odczuwalne jest bujanie całym samochodem, tak jakby koło było zósemkowane.
Może ktoś miał podobny problem...
BUJANIE KIEROWNICĄ - FILMIK
Dzięki za wszelkie sugestie. |
_________________ Pozdrawiam
steff |
Ostatnio zmieniony przez steff3 07-02-2014, 09:09, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 07-02-2014, 08:36
|
|
|
Sprawdź opony bo wygląda na to, że masz gdzieś wybuloną opone na powierchni bieżnika |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
steff3
Forumowicz
|
Wysłany: 07-02-2014, 08:43
|
|
|
robertdg napisał/a: | Sprawdź opony bo wygląda na to, że masz gdzieś wybuloną opone na powierchni bieżnika |
robertdg, problem wystepuje niezależnie od opon i felg, letnie opony mam nowe na alufelgach. Bieżnik po jednym sezonie zużyty równomiernie. |
steff |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 07-02-2014, 08:45
|
|
|
Podrygiwanie kierownicy i bujanie auta jest rytmiczne wraz z prędkością auta |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
steff3
Forumowicz
|
Wysłany: 07-02-2014, 09:05
|
|
|
robertdg napisał/a: | Podrygiwanie kierownicy i bujanie auta jest rytmiczne wraz z prędkością auta |
Nie, podrygiwanie kierownicy jest niezależne od prędkości - po przekroczeniu 60km/h ustaje.
To samo z bujaniem auta - ustaje wraz ze wzrostem prędkości pow. 50-60km/h i nie są odczuwalne żadne wibracje |
steff |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 07-02-2014, 09:13
|
|
|
Niecfo dziwne, bo prócz opon/felg nie ma co zbytnio powodować takich objawów, najlepiej byłoby sprawdzic Twoje koła na innym aucie albo na odwrót, czasami fabrycznie zdarzają się felerne opony.
Z rzeczy mechanicznym to możnaby obstawiać łozysko koła (raczej nie będzie wywoływac bujania), pompe wspomagania, maglownice, przegub wewnętrzny (ale to najbardziej odczuwalne bujanie byłoby przy przyśpieszaniu). |
 |
|
|
|
 |
steff3
Forumowicz
|
Wysłany: 07-02-2014, 09:51
|
|
|
robertdg napisał/a: | Niecfo dziwne, bo prócz opon/felg nie ma co zbytnio powodować takich objawów, najlepiej byłoby sprawdzic Twoje koła na innym aucie albo na odwrót, czasami fabrycznie zdarzają się felerne opony |
Opony raczej wykluczam, na 2 kompletach jest takie samo zachowanie steru, musiałyby być obydwa komplety tak samo felerne
robertdg napisał/a: | Z rzeczy mechanicznym to możnaby obstawiać pompe wspomagania, maglownice |
Ta diagnoza jest mi najbliższa, bo przy parkowaniu na skręconych kołach czasem słychać głośne wycie, tak jakby pompa właśnie... No i wspomaganie nie chodzi wcale tak leciutko powiedziałbym, że chodzi na "pół gwizdka"
Ale możliwe, że to pompa przekazywałaby takie drgania na kierownicę?
No i po drugie - co z bujaniem auta...? |
steff |
|
|
|
 |
futrzany
Forumowicz Futrzany
Auto: Space Star DID
Pomógł: 19 razy Dołączył: 22 Kwi 2007 Posty: 185 Skąd: Radzymin
|
Wysłany: 07-02-2014, 17:52
|
|
|
Sprawdź czy pod tarczami hamulcowymi nie ma rdzy od strony zwrotnicy koła |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 07-02-2014, 19:20
|
|
|
futrzany napisał/a: | Sprawdź czy pod tarczami hamulcowymi nie ma rdzy od strony zwrotnicy koła | To by predzej miało wpływ na hamowanie i drgania kierownicy lub/oraz pedału hamulca podczas hamowania
steff3 napisał/a: | Ale możliwe, że to pompa przekazywałaby takie drgania na kierownicę?
No i po drugie - co z bujaniem auta...? | Można podjechac do zakładu zajmującego sie naprawą wspomaganych układów kierowniczych i wykonać niezbędne pomiary, co do bujania to ciężko stwierdzić, najprościej wykluczyć koła/opony, wziąśc pomienić na coś pewnego, może dogadaj sie z jakimś uzytkownikiem na próbną podmianę |
 |
|
|
|
 |
sznaps78
Forumowicz

Auto: Colt 2006 1.3 Pb
|
Wysłany: 08-02-2014, 14:53
|
|
|
Mi tak trzepało kierownicą od tarcz hamulcowych (zimna woda vs.rozgrzane tarcze i latka zrobiły swoje). Biły. Po wymianie ustało. Co do bujania autem to miałem taką przypadłość w focusie bo walnięta była półośka długa, a konkretnie łożysko ją wspierające. Przyjrzyj się dobrze, bo mi wtedy poleciał do tego przegub wewnętrzny skrzyni. |
|
|
|
 |
futrzany
Forumowicz Futrzany
Auto: Space Star DID
Pomógł: 19 razy Dołączył: 22 Kwi 2007 Posty: 185 Skąd: Radzymin
|
Wysłany: 08-02-2014, 14:59
|
|
|
Tarcze to pierwsze co do sprawdzenia a drugie to półosie ,na pompę wspomagania raczej nie obstawiam ale kto wie |
|
 |
steff3
Forumowicz
|
Wysłany: 11-02-2014, 09:30
|
|
|
Pełen komplet - tarcze i klocki na wszystkich kołach planuję zmienić razem z kołami na wiosnę.
Jeszcze jedno co zauważyłem - jak auto jest nie rozgrzane i kręcę szybko kierownicą od oporu do oporu, to kierownica nie chodzi płynnie, tylko czuć wyraźny opór, tak jakby pompa przepuszczała. |
steff |
|
|
|
 |
sznaps78
Forumowicz

Auto: Colt 2006 1.3 Pb
|
Wysłany: 14-02-2014, 20:13
|
|
|
steff3 napisał/a: | Pełen komplet - tarcze i klocki na wszystkich kołach planuję zmienić razem z kołami na wiosnę.
Jeszcze jedno co zauważyłem - jak auto jest nie rozgrzane i kręcę szybko kierownicą od oporu do oporu, to kierownica nie chodzi płynnie, tylko czuć wyraźny opór, tak jakby pompa przepuszczała. |
Nie. nie przepuszcza... Pasek się ślizga. |
|
|
|
 |
jaroo0
Forumowicz

Auto: Outlander
|
Wysłany: 23-11-2014, 20:30
|
|
|
Kotlet, ale mam również ten problem od pół roku.
Wymiana opon, a nawet nowe przednie nic nie dały.
Nie wiem czy podmiana pompy wspomagania pomoże i czy od tego zacząć. Zawieszenie sprawne.
Ktoś coś? |
|
|
|
 |
steff3
Forumowicz
|
Wysłany: 29-11-2014, 10:05
|
|
|
jaroo0 napisał/a: | Nie wiem czy podmiana pompy wspomagania pomoże i czy od tego zacząć. Zawieszenie sprawne.
Ktoś coś? |
Ja już tak się przyzwyczaiłem do tego bujania, że tymczasowo odpuściłem temat. Nie mogę dojeździć klocków i tarcz, a odkąd kupiłem auto zrobiłem 60 kkm - miałem zmieniać je na wiosnę, ale jeszcze się nie nadawały do wymiany, więc jeżdżę do kolejnej wiosny
Właśnie z tarczami częściowo wiążę to bujanie kierownicą, zgodnie z podpowiedziami Kolegów, ale też stawiam na tuleje wahaczy (pływanie w koleinach), końcówki drążków i gumy na drążku stabilizatora bo coś zaczyna nieśmiało pukać na nierównościach.
Jeśli to pomoże, to jeszcze raz odgrzeję ten kotlet, żeby przekazać Wam info, jeśli nie pomoże, będę robił akcję półoś... |
steff |
|
|
|
 |
|