Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: fj_mike
05-03-2014, 20:25
Galanty Kombi Warszawa i Górny Śląsk
Autor Wiadomość
Caml 
Nowy Forumowicz

Auto: Honda CRX ED9 D16 SC
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-02-2014, 00:19   Galanty Kombi Warszawa i Górny Śląsk

Siemano Panie i Panowie,

jako, że przymierzam się do zakupu Galanta Kombi w elpidżi (najlepiej 2.5 V6) to chciałbym spytać czy ktoś zna może te egzemplarz:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3959301556

Z tego konkretnego egzemplarza martwi mnie trochę wychodząca ruda przy przednich kielichach - ale chyba nie jest jeszcze tak źle :)

W Wawie mieszkam, na Górnym Śląsku często bywam więc może być tu czy tam :) Chętnie się dowiem czy ktoś zna te 3 auta, może nawet właściciele tu są i mają własne wątki na ich temat.

edit: Uprzedzając Wasze uwagi, nie oczekuję lalek, to ma być w miarę tani w eksplotacji, wygodny i pojemny samochód. Wygląd, choć ważny, to kwestia drugorzędna.

Pzdr,
Caml
Ostatnio zmieniony przez Caml 13-02-2014, 08:03, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-02-2014, 06:44   

Proszę dostosowac wątek http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40247
1 samochód = 1 temat

Pierwsza allegrowa opcja, opis wedlu właściciela
Cytat:
Jazda jak po szynach !
Trzecie zdjęcie od końca (z otwartymi drzwiami) a tam szyny :mrgreen:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 13-02-2014, 07:15   

robertdg napisał/a:

Pierwsza allegrowa opcja, opis wedlu właściciela
Cytat:
Jazda jak po szynach !
Trzecie zdjęcie od końca (z otwartymi drzwiami) a tam szyny :mrgreen:

Już jest dobrze :mrgreen: Przynajmniej szczery :badgrin:

radek8622 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Wysłany: 13-02-2014, 22:53   

zaniedbany egzemplarz = skarbonka bez dna

Caml 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-02-2014, 23:30   

radek8622 napisał/a:

Tzn.? Rozumiem, że mówisz ogólnie a nie o którymś z nich? Generalnie jeżdżę 20-letnim japońcem od dobrych kilku lat i nie mogę narzekać na awaryjność :) Więc zakładam, że o ile w silniku nie stuka panewka, nie bierze ton oleju, nie puszcza spod uszczelki a synchra nie zgrzytają przy każdej zmianie biegu to nie powinno być większego problemu. Czy może się mylę?

Łysy88 
Mitsumaniak
Pasjonata

Auto: Mitsubishi Galant EA5W Avance!
Wysłany: 14-02-2014, 02:14   

Caml napisał/a:
radek8622 napisał/a:

Tzn.? Rozumiem, że mówisz ogólnie a nie o którymś z nich? Generalnie jeżdżę 20-letnim japońcem od dobrych kilku lat i nie mogę narzekać na awaryjność :) Więc zakładam, że o ile w silniku nie stuka panewka, nie bierze ton oleju, nie puszcza spod uszczelki a synchra nie zgrzytają przy każdej zmianie biegu to nie powinno być większego problemu. Czy może się mylę?

Też tak myślałem. Ja w moje 2.0 już wsadziłem tyle ile za niego zapłaciłem a to jeszcze nie koniec.

Był:
Mitsubishi Galant EA2W 1998 (szkoda całkowita)
Mitsubishi Colt CA4A 1995
Mitsubishi Colt CA4A 1994

Caml 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-02-2014, 09:11   

Łysy88 napisał/a:
Caml napisał/a:
radek8622 napisał/a:

Też tak myślałem. Ja w moje 2.0 już wsadziłem tyle ile za niego zapłaciłem a to jeszcze nie koniec.

Tzn.? Przybliż trochę temat :) Wiesz, części do Hondy są tanie więc może ciężko mi sobie to wyobrazić :P

radek8622 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Wysłany: 14-02-2014, 09:43   

Wiec kupując auto jeśli chcesz nim dużej pośmigać albo nie chcesz w nie inwestować to lepiej dołóż i poszukaj lepszy egzemplarz.Ale jak chcesz na rok to możesz kupić trupa zawsze nim rok przejeździsz.Z galantam to jest tak że taniej w eksploatacji wyjdzie ci z silnikiem 2.0 najlepiej poczytaj sobie temat co sprawdzić przy zakupie galanta bo poźniejsze koszta mogą przekroczyć cenę wartości samochodu tak jak pisze Łysy88, najlepiej rozeznaj się jakie są ceny rynkowe części zamiennych do gala jeśli ceny cie nie odtrącają to stać Cie :D od razu mówię że nie polecam nieznanych zamienników.W przed liftach ogólnie uważaj na skrzynie na łożyska czy nie szumią i zmianę biegów to głowny problem w przedliftowych autach.

Bartekkita 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Wysłany: 17-02-2014, 01:14   

Caml napisał/a:
radek8622 napisał/a:

Ja widzę to tak: eksploatować Galanta można na dwa sposoby: utrzymywać mechanikę w dobrym stanie resztę zaniedbać i wtedy jest to samochód mało awaryjny i raczej nic strasznego się z nim nie dzieje(ceny części posprawdzaj sobie w IC lub na allegro, mnie nie zwalają z nóg, a jak popatrzysz na inne auta produkowane po 2000 to części do Gala są nawet tanie). 2 opcja jest utrzymanie Galanta w stanie bardzo dobrym ogółem i to moim zdaniem jest już zadanie trochę dla hobbystów, ale jeszcze nie zapaleńców. Przykładowo każdy Galant potrzebuje konserwy podwozia, bo prędzej czy później go ruda zeżre. W zależności czy robisz sam czy zlecasz to wydatek od 300 do 1000 zł, a są jeszcze nadkola, kielichy, maska itd. :) A wiadomo jak większa część społeczeństwa patrzy na dołożenie 30 zł do tarcz a co dopiero takich kwot do blacharki w parunastu letnim aucie za parę tysięcy :P

Był:
Misiek - Galant, 1999 kombi, Avance, Nardi Torino. 05.2013 - 01.2018

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 05-03-2014, 20:25   

Zamykam.

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi