[Cari 1.6] Wzrasta temp. na wskaźniku |
Autor |
Wiadomość |
djpol2
Nowy Forumowicz
Auto: colt 1.6 16v oraz carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-03-2014, 14:36 [Cari 1.6] Wzrasta temp. na wskaźniku
|
|
|
Witam wszystkich.
Mam mianowicie problem z carismom 1.6 90KM 1997r. Zauważyłem ostatnio że mi wzrasta temp. na wskaźniku stojąc w korku i jadąc szybko na autostradzie. Zimom temp stała w połowie albo przed połową. Wczoraj zrobiłem mały test, jak temp przekroczy leciutko połowę puszcza termostat. Grzałem dalej silnik obrotami 2tys żeby sprawdzić kiedy mi załączy się wentylator. Dopiero 2 kwadraciki przed czerwonym załączył się wentylator. Czy to normalny objaw. Bo chyba nie bardzo, żebym nie uszkodził silnika. Z góry dziękuje za poradę. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 15-03-2014, 14:58
|
|
|
Trzeba sprawdzic czy czujnik temperatury dobrze odczytuje temperature, oraz czy chłodnica nie jest zamulona (po otwarciu termostatu cała powierzchnia radiatora powinna mieć jednakowa temperaturę), chyba, że termosat za późno puszcza duży obieg |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
djpol2
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-03-2014, 15:40
|
|
|
Chłodnica była wymieniana na nową przez osobę od której kupiłem auto jakieś 1,5 roku temu. Jak wcześniej pisałem to w zimie nic się nie działo ostatnio dwa dni temu jak zrobiło się ciepło. Termostat otwiera jak tylko minie delikatnie połowę i później już stoi chwilę. Później wzrasta aż przed czerwonym włączy się wentylator i spada później. |
|
|
|
 |
daniel0011
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8 GLX + LPG 97r.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Lut 2013 Posty: 48 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 15-03-2014, 17:03
|
|
|
Dolewałeś może płynu do chłodnicy lub zbiorniczka wyrównawczego? Jeżeli tak, to możliwe, ze będzie zapowietrzony układ, bo objawy jak najbardziej na to wskazują. |
|
|
|
 |
djpol2
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-03-2014, 17:09
|
|
|
dolewałem miesiąc temu. Jak gość mi założył inst. gazową, bo było prawie zero w zbiorniczku. Ale do tej pory powinien się odpowietrzyć. Jaki mi się zagrzał silnik to automatycznie się w zbiorniku podniosło, a na zimnym opadło. Tylko jak dolałem do zbiornika to tak się utrzymuje od tamtego momentu. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 15-03-2014, 17:34
|
|
|
Ale dolewałeś do chłodnicy czy do zbiorniczka? Powinieneś oczywiście dolać do chłodnicy. Może przy montażu reduktora LPG gazownik niewystarczająco dokręcił opaski na wężach wodnych i płyn delikatnie ucieka kiedy w układzie chłodzenia wzrośnie ciśnienie. Może też termostat za słabo się otwiera co stało się bardziej odczuwalne jak zrobiło się cieplej. |
|
|
|
 |
glina
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 455 Skąd: mam to wiedzieć?
|
Wysłany: 15-03-2014, 17:59
|
|
|
zanim zaczniesz cokolwiek naprawiac i placic mechanikom - koniecznie najpierw wymien korek, nawet jesli wyglada ok (uszkodzenia niekoniecznie widac, a cisnienia otwarcia nie zmierzysz zbyt latwo)
koszt to 20zl |
|
|
|
 |
djpol2
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-03-2014, 18:10
|
|
|
Układ musiał się odpowietrzyć bo jak oddałem auto do gazownika był pełny stan zbiorniczka. Natomiast później zauważyłem na drugi dzień że jest go bardzo mało więc dolałem do zbiornika, to znaczy że korek działa ok jak pociągnął wszystko z zbiornika. Sprawdzałem teraz i stan był przed rozgrzaniem koło max, a po rozgrzaniu się zwiększyło z zbiorniczku. Ruszałem też wężem i powietrze się nie pokazuje w chłodnicy. Termostat też otwiera się tak jak już pisałem tak samo. Tylko ten wentylator się tak późno załącza. Wycieków też nie widzę wszędzie sucho jest. Sam już nie wiem. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-03-2014, 19:39
|
|
|
Może jest coś nie tak z jednym z czujników temperatury, albo ten od zegara zawyża wskazanie albo ten od komputera podaje za niską temperaturę przez co sterownik za późno załącza wentylator.
Dobrze by było podłączyć się Evoscanem i sprawdzić jaką temperaturę wskazuje czujnik od ECU. |
|
|
|
 |
djpol2
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-03-2014, 19:49
|
|
|
Masz rację, podłączę się pod kompa i zobaczę co pokazuje. Może faktycznie on zaniża i podaje złe informację do ECU. Jak sprawdzę to dam znać. Dzięki za tą informację. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-03-2014, 20:06
|
|
|
Nie ma za co, oby to pomogło
Ja jak kupiłem swoją Carismę, to miałem podobne problemy, podejrzewając termostat wymieniłem na taki sam i oczywiście problem nie zniknął, następna była chłodnica i dalej bez efektów dopiero na forum doradzono mi, że to może być inny termostat i faktycznie wymiana na właściwy rozwiązała problem. Jak się okazało, poprzedni właściciel z jakichś przyczyn wymienił termostat na inny o odrobinę wyższej temperaturze otwarcia. Ale jeśli nie wymieniałeś termostatu, to raczej problem jest gdzie indziej. |
|
|
|
 |
djpol2
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-03-2014, 20:21
|
|
|
No właśnie, termostat otwiera się jak tylko delikatnie za połową jest wskazówka. Tylko wentylator się włącza się za późno. Zobaczę co mi pokaże komp. Najwyżej od colta podmienię części, myślę że będą takie same. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-03-2014, 20:33
|
|
|
U mnie wiatrak włączał się wtedy przy około 105 stopniach kiedy wskazówka na wskaźniku było około 2mm przed czerwonym polem i zbijał temperaturę chyba do dziewięćdziesięciu kilku ale teraz dokładnie nie pamiętam bo było to około 2 lata temu. Ludzie na forum pisali też o dwóch biegach wentylatora, że podobno pierwszy powinien włączać się przy niższej temperaturze wa wyższy przy około 105 jak było u mnie i że często jest problem z tym pierwszym albo z powodu wypalonego styku w przekaźniku albo z powodu wypalonych pinów w gnieździe przekaźnika ale osobiście u siebie tego nie sprawdzałem, bo po zmianie termostatu temperatura nie wzrastała. |
|
|
|
 |
djpol2
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-03-2014, 20:51
|
|
|
Ja przekaźnik podmieniałem i nic to nie dało dalej włącza się tak jak napisał kolega plecho1. Tylko dziwne że auto zakupiłem w listopadzie i nic się nie działo. Tylko teraz jak się zrobiło ciepło i miesiąc temu założyłem gaz. Problem zaczął się 2 dni temu. Dziwne muszę sprawdzić ten czujnik do ecu i zobaczę. A drugi bieg w wiatraku to nie wiem jak działa jak tylko jest, bo tam idą tylko 2 kable. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 15-03-2014, 21:10
|
|
|
na forum wyczytalem ze w cari sa dwa czujniki jeden daje temperature do ecu a drugi na wskaznik. u mnie wentylatory wlaczaja sie w 3/4 skali a nawet pozniej. pisali tez na forum ze w cari pozno wlacza sie wentylator. |
|
 |
|