Colt 1.3 majonez pod korkiem |
Autor |
Wiadomość |
mebartek
Nowy Forumowicz
Auto: Colt '09 1.3 + LPG
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-01-2014, 10:02
|
|
|
Autko trafiło do mechanika który po weryfikacji objawów stwierdził że uszczelka jednak jest wg. niego w porządku a majonez powstał z winy temperatur i jakości oleju.
Olej zmieniony na Castrol 5W30, zalany nowy płyn do układu chłodzącego i zobaczymy co się będzie działo...
Póki co dzięki za porady. |
|
|
|
 |
Mister_M
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi COLT 1,3 mivec
|
Wysłany: 02-03-2014, 18:26
|
|
|
witaj
majonez pod korkiem to normalka ja też to mam ponieważ codziennie robię tylko 15 km w poprzednim aucie miałem to samo jak raz na jakiś czas przelecę 150 km, a najlepiej latem to samo znika
nie przejmuj się jest to normalne teraz powinien trochę zmaleć ten efekt ponieważ zalałeś najlepszy olej na nasze warunki atmosferyczne czyli zachowuje swoje parametry w temperaturach (na zewnątrz) od minus 25 do plus 30 stopni Celsjusz |
|
|
|
 |
mebartek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-04-2014, 09:29
|
|
|
Witam po pewnym czasie,
w nawiązaniu do historii z majonezem pod korkiem - olej zmieniłem po koniec grudnia na castrola edge 5w30. Problem z nalotem pod korkiem zniknął ALE niestety autko zaczęło ten olej pochłaniać...
Od tamtego czasu przejechałem nim jakieś 2500km i musiałem dolać 1l.
Czy zjadanie oleju to przypadłość silników mistubishi ?
Od czego zacząć poszukiwania problemu ?
Dzięki z góry za podpowiedzi... |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-04-2014, 07:14
|
|
|
Nie jest to przypadłośc, może byc tak, że ten olej mu nie pasuje i dlatego go podjada |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2012 Posty: 651 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 19-04-2014, 23:34
|
|
|
mebartek napisał/a: | Czy zjadanie oleju to przypadłość silników mistubishi ?
|
Niekoniecznie, inne też lubią papać oliwę Jedną mniej, drugą więcej.
Po mojemu, to poprzedni olej był jakiś syf i zasyfił ci silnik, wlałeś teraz syntetyka i wszystko wypłukał, i dlatego go teraz pożera. Tylko że 1litr na 2,5 tysia to dość dużo. Moja Toyotka w swoim czasie żarła litr, lub więcej na tydzień, w tygodniu robiłem około 500 do 1000 km. Przyczyną były uszczelniacze zaworowe. Zrobiłem jej mały remoncik i się skończyło.
Druga sprawa jak masz LPG, w dostają zawory wydechowe, może od temperatury szlaban trafił uszczelniacze, ( mi też na wydechowych najbardziej ciekły)
robertdg napisał/a: | może byc tak, że ten olej mu nie pasuje i dlatego go podjada |
Ja w Toyce po remonciku miałem najpierw właśnie Mobila 10W40 i jego mi nie ubywało, później zacząłem lać Castrola Magnateca 10W40 i tu zauważyłem że od wymiany do wymiany, średnio 10 tys km ubywało około 3 setki do pół litra. Z czasem zwiększyło się nawet do litra, ale jeździłem dużo po autostradzie więc i obroty większe i pewnie temu więcej oliwy potrzebowała
Jaki masz przebieg??? |
_________________ Toyota odeszła
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 20-04-2014, 18:43
|
|
|
ja jeżdżę na Edge 5w30 i 0 (zero) strat |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
mebartek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-04-2014, 13:30
|
|
|
kaczka81s napisał/a: | mebartek napisał/a: | Czy zjadanie oleju to przypadłość silników mistubishi ?
|
Jaki masz przebieg??? |
Aktualnie 112000km - mała aktualizacja ten litr to silnik zjadł na 6000km a nie na 2500 (pomyliłem okres wymiany z drugim autkiem). |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
Pomógł: 22 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 1012 Skąd: Marki
|
Wysłany: 01-09-2014, 12:39
|
|
|
tutaj masz wątek o prawdziwych syntetykach, a nie olejach które mają tylko na opakowaniu że są syntetyczne a tak naprawdę są HC
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71549 |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 01-09-2014, 13:02
|
|
|
Akurat Castrol Edge 5W-30 to syntetyk, a nie HC, więc lekko nie trafiłeś |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
gosiaczkus
Nowy Forumowicz Krzysiek
Auto: Mitsubishi Colt CZ5 1.3 2004
|
Wysłany: 09-12-2014, 02:14
|
|
|
Mój Colt też ma majonez pod korkiem. Olej jaki zalałem to Valvoline Synpower 5w40. Normalne jest to w chłodniejsze dni przy niewielkich przebiegach. Robię ok 3km do pracy w jedną stronę i nie ma żadnej możliwości ,aby silnik się zagrzał. Co ciekawe majonez pod korkiem mają także fiaty 126 choć nie są chłodzone cieczą. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
lech55
Forumowicz
Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 200 Skąd: Chojnów
|
Wysłany: 09-12-2014, 22:17
|
|
|
Jednym z produktów występujących przy spalaniu benzyny jest.....woda |
|
|
|
 |
michalcolt
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ3
|
Wysłany: 03-02-2015, 17:15
|
|
|
gosiaczkus napisał/a: | Mój Colt też ma majonez pod korkiem. Olej jaki zalałem to Valvoline Synpower 5w40. Normalne jest to w chłodniejsze dni przy niewielkich przebiegach. Robię ok 3km do pracy w jedną stronę i nie ma żadnej możliwości ,aby silnik się zagrzał. Co ciekawe majonez pod korkiem mają także fiaty 126 choć nie są chłodzone cieczą. Pozdrawiam |
u mnie było tak samo, krótkie odcinki do pracy, zalany słaby olej i pod korkiem białawy osad, ale po przejechaniu na trasie osad znika... więc podsumowując ten typ tak ma |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3273 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 04-02-2015, 10:13
|
|
|
michalcolt napisał/a: | podsumowując ten typ tak ma |
raczej : podsumowując, jest to normalne w każdym silniku przy takim użytkowaniu auta. |
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 04-02-2015, 11:33
|
|
|
Uwex napisał/a: | michalcolt napisał/a: | podsumowując ten typ tak ma |
raczej : podsumowując, jest to normalne w każdym silniku przy takim użytkowaniu auta. |
Nie tak do końca. Dużo zależy tutaj od oleju.
W poprzednim aucie jeździłem na Castrolu GTX High Mileage. Przez 4 lata nic się nie działo, zero majonezu. Za poleceniem mechanika pod koniec lata zmieniłem olej na jakiegoś Elfa (wersja w beczce sprzedawana na warsztaty). Na początku nic się nie działo, ale przyszła jesień, słota, deszcze, spadki temperatur, i zaczął się pokazywać majonez. Na początku zimy majonezu nie szło już się pozbyć nawet jak zrobiłem sobie kółko na DTŚ - z Chorzowa do Zabrza, nawrót, do Katowic, nawrót i zjazd w Chorzowie. Razem jakieś 50 km. Podjechałem na warsztat, wywaliłem Elfa, wlałem z powrotem Castrola GTX...i majonez zniknął całkowicie.
I nie jest to opowieść w stylu "kolega ciotecznego brata wujka szwagra gdzieś słyszał", tylko moje autentyczne doświadczenie. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
|