Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Włączone światła mijania - spadają obroty
Autor Wiadomość
mateelv 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-04-2014, 17:48   Włączone światła mijania - spadają obroty

Panowie!
Zauważyłem ostatnio, że gdy dojeżdżam do skrzyżowania i hamuję wciskając również sprzęgło, czyli wtedy gdy obroty spadają do minimum, sięgając ok 400 - zaczyna telepać autem.
Gdy robię to samo na kompletnie wyłączonych światłach, wszystko pięknie chodzi, obroty zatrzymują się na ok 600-700, nic nie drga. Tak samo jak przy włączonym silniku włączę wyłączę światła - spadają, rosną obroty w zależności od tego czy lampy świecą czy nie.

Nie powinno tak być.

Co jest winne? Czy może zbyt słaby akumulator? Czasami gdy auto postoi kilka dni, lub posłucham dłużej radia na wyłącznym silniku - czuć jak gorzej kręci rozrusznik.

radek8622 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Wysłany: 20-04-2014, 20:00   

jak masz wyłączone światła masz obroty ciut wyżej jak włączysz pojawia się obciążenie i obroty delikatnie spadają.Reakcja normalna. Spróbuj zrobić pełne obciążenie dla samochodu tak jak przy nauce, zaobserwuj czy będzie szarpać silnikiem.( radio,ogrzewanie szyby, klima na max,opuść wszystkie szyby,pełne oświetlenie) spróbuj może zresetować kompa nie wiem czy w przypadku silnika 1.6 adaptacja działa ale czytałem opinie że też pomaga. Poza tym ogólnie obroty na luzie powinny być ok 850 natomiast przy włączonych światłach delikatnie spadają. Możesz też sprawdzić ładowanie.

mateelv 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Wysłany: 20-04-2014, 20:33   

Dobra, podłączyłem akumulator do ładowania, jutro przeprowadzę adaptację, może coś zmieni.
Jak nie to odezwę się dalej

EDIT:
Okej, aku naładowany, wsadzony, Cari nauczona obrotów - chyba pomogło, bo przestała się telepać. Zobaczę jutro czy to nie był przypadkowy wybryk.

Odpowiedz do tematu