Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
jak wyciagnac przeguby ze skrzyni biegow 4x4 i wał tylnej os
Autor Wiadomość
kamilxt
[Usunięty]

Wysłany: 01-03-2007, 00:09   jak wyciagnac przeguby ze skrzyni biegow 4x4 i wał tylnej os

chce wyciagnac skrzynie ale nie niewim dokonca jak przeguby ze skrzyni wyciagnac wiem ze sa zabezpieczania na no koncach przegubow ale niema tam delielka zeby dojsc donich wiec niewim zbytnio i wał tylny z tego mechanizmu .

moze ktos konkretnej pomocy udzielic???

michu_872 
Mitsumaniak

Auto: Galant E39a
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-03-2007, 13:41   

O ile dobrze pamiętam to jak mi uwrało się mocowanie półosi, to żeby ją wyciągnąć ze skrzyni wystarczy pociągnąć. Wcześniej musisz oczywiście poodkręcać przeguby zew. i ja chyba wyciągałem wahacz (łatwiej mi było go wyciągnąć niż wybić sworzeń).
Co do wału to odkręciłem obie podpory i wyszedł dość łatwo.

kamilxt
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2007, 01:19   

...czyli pociagnac za oś z przegubem ktory jest w skrzyni i pzregub nie uszkodzi sie w zaden sposob napewno?, bo wiem ze na koncach pzregubow sa zabezpieczenia okragłe w skrzyni i razewm z nimi wyjda??

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 02-03-2007, 08:27   

nie ciagnij za polos bo wyskoczy z przegubu wewnetrzengo (przy skrzyni) i smar stracisz - po prostu pukaj (mlotkiem) w czesc przegubu wewn. od strony skrzynki i calosc wyjdzie - wczesniej tylko trzeba polos odkrecic od piasty w kole i wyjac (jak odkrecisz mocowanie amora od zwrotnicy to powinna wyjsc)

masz fotke:

na zolto masz przeguby wewn.
czerwona krecha to moze byc kawalek loma/przecinaka a zielona - kierunek dzialania silny, zyby wypiac polos ze skrzynki

przy zakladaniu zwroc uwage, ze latwiej wskoczy gdy zawleczka na przegubie bedzie skierowana w dol (jak literka U)
Ostatnio zmieniony przez Krzyzak 02-03-2007, 08:33, w całości zmieniany 1 raz  

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 02-03-2007, 08:33   

kamilxt, demontujesz odkrecasz dwie sruby od amora i musisz miec niezablokowana kierownice
i kombinujesz tak by wieloklin przegubu zewnetrznego ci wyszedl z piasty -powinnes miec na tyle luzu na przewodzie gietkim hamulca /ze nie musisz demontowac docisku/ jak pol os masz na wieszchu --mocne szarpniecie i w rece, wal napedowy : odkrec przekladnie kontowa /uwazaj by ci caly olej nie uciekl/ i wysuniesz z niej koncowke walu , nastepnie odkrwecasz sruby przy tylnim moscie , i na koncu podpore.
Zazwyczaj trzeba przekrecic walem napedowym by byl lepszy dostep do srub przy tylnim moscie a poco nim ciorac po kanale.
Nie pisze ze musisz podnies samochod by wyjac przednia poloske i odkrecic kolo-- bo to wiadomo.
Przed demontazem warto sprawdzic czy niema wyciekow ze skrzyni
- przy poloskach
- walek zdawczy ze skrzyni biegow do skrzyni katowej naped tyl
przed demontazem sprawdz krzyzaki na wale napedowym czy nie mzja nadmiernych luzow/krotkie szarpniecia czy nie powoduja stukow/
Sprawdz podpore lewej polosi czy niema luzow w podporze sa dwa simeringi i lozysko 6207 2rs c3 /wrazie wymiany b. wazne jest by lozysko mialo luz c3 lub c4/

[ Dodano: 02-03-2007, 08:37 ]
Krzyzak, ma troche racji -- ale wystarczy dynamiczne szarpniecie aby wyskoczyla ze skrzyni mlotka tam uzywaj tylko w wypadku koniecznym jak naj rzadziej

[ Dodano: 02-03-2007, 08:45 ]
kamilxt napisał/a:
bo wiem ze na koncach pzregubow sa zabezpieczenia okragłe w skrzyni i razewm z nimi wyjda??
to sa tzw druty - drut sprezysty w rowku dziala jak zatrzask
Uwaga: czasami takie zabezpieczenie moze zablokowac mozliwosc wyjecia polosi / np jezeli demontaz mial charakter silowy tzn bez szarpniecia lub drut ulegl uszkodzeniu w wyniku zlego montazu/

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 02-03-2007, 23:49   

wojmi1 napisał/a:
Krzyzak, ma troche racji -- ale wystarczy dynamiczne szarpniecie aby wyskoczyla ze skrzyni mlotka tam uzywaj tylko w wypadku koniecznym jak naj rzadziej

Bez przesady z tym młotkiem - nawet w manualach na zdjęciach biją młotkiem. Energicznie szarpiąc za półoś można rozczepić przegub wewnętrzny - o ile mi wiadomo nie ma żadnego zabezpieczenia na nadmierny ruch wzdłużny, albo rozerwać jego osłonę.

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 03-03-2007, 08:17   

josie, o ile mnie wiadomo to ma tez drut :badgrin: :badgrin: ale jezeli mlot to ciezki gumowu i w ostatecznosci :P

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 03-03-2007, 19:55   

josie napisał/a:
wojmi1 napisał/a:

Bez przesady z tym młotkiem - nawet w manualach na zdjęciach biją młotkiem. Energicznie szarpiąc za półoś można rozczepić przegub wewnętrzny - o ile mi wiadomo nie ma żadnego zabezpieczenia na nadmierny ruch wzdłużny, albo rozerwać jego osłonę.

swieta racja - zreszta to samo napisalem wczesniej - mlotek i w przegub przy skrzyni, zeby nie rozczepic polosi

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 04-03-2007, 12:36   

wojmi1 napisał/a:
josie, o ile mnie wiadomo to ma tez drut

Tak, ale ta część która siedzi na półosi, "czaszę" wewnętrznego przegubu ściągniesz z niego tak poprostu, na półosi zostanie druga część przegubu.

kamilxt
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2007, 14:20   

...a juz se poradziłem tego prawego przegubu ze skrzyni nie wciagałem niebylo to w sumie konieczne z lewego kola tez zeszlo bez problemu bo walek w skrzyni niema zabezpieczenia ten walek siedzi na lozysku i wtedy laczy sie przegob z polosia ktora izdie dokoła bo w "4WD" to niejest cała pol osi i przegubu do skrzyni nieidzie tylko wałek ktory posrodku laczy sie z przewgubem:) wał tylny tez wyciagnolem bez problemu, wyciagnac tlumik trzeba bylo i odkrecic 2 podpory wały i zszedł z tego mechanizmu

P.S z tarczy sprzegła goła blacha została z nitami::]

Odpowiedz do tematu