Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynie automatyczne - Wrocław - wymiana oleju
Autor Wiadomość
m3ntor 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI FL
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-06-2014, 23:28   Skrzynie automatyczne - Wrocław - wymiana oleju

Posiadam Carismę GDI z automatyczną skrzynią (zwykła, bez tip). Poszukuję we Wrocławiu specjalisty, który wymieni mi w niej olej. Pytałem w dwóch miejscach - na Rakowej i na Długosza - w pierwszym - 800-900 zł w drugim - 350 zł. Zastanowiła mnie rozbieżność cenowa. Wiem, że olej stoi koło 30-50 zł za litr i że wchodzi do skrzyni niespełna 8 litrów (tylko i wyłącznie metoda dynamiczna wchodzi w grę, auto ma 186k km najechane, kupiłem przy 166k km, a cholera wie kiedy olej był zmieniany, chcę to zrobić jak najszybciej, czas najwyższy, bo zaczyna już skrzynia przeciągać biegi i troszkę szarpać ;) ) a sam filtr trzeba liczyć 150-200 zł.

Ogólnie mam mentlik w głowie z tą skrzynią, bo czytałem tematy o skrzyniach w Cari - opinie nie były złe, ale bardziej nie mogę w końcu rozeznać się - jaki dokładnie olej jest zalecany przez producenta, co ile należy wymieniać i ile go dokładnie wchodzi nie mówiąc o tym, że nie mam pojęcia jaki to jest model skrzyni i jakiego typu jest ta skrzynia (wiem, że są różne typy automatów, które działają na różnych zasadach). Z moich informacji wynika, że wymiana co 60kkm, wchodzi na pełno 7,6 - 8 litrów, skrzynia z przekładnią hydrokinetyczną (czyli, że za przełożenia odpowiada właśnie olej, przez to szarpie i przeciąga biegi). Kolor oleju jest taki jak ma być, tj. wiśniowy/czerwony, ale wizualnie stanu oleju się ocenić nie da, tak twierdził fachowiec z Rakowej.

Poza tym, wracając do meritum - czy zna ktoś kto we Wrocławiu lub w okolicach Wrocławia (powiedzmy do 70-80 km od Wrocławia) jakiegoś fachowca u którego wymieniał olej w swoim automacie (najlepiej 10-20-30-40k km temu) i uważa, że jest on naprawdę godny polecenia? Najlepiej gdy będzie to jakiś fachowiec, który ZNA tę skrzynię, żeby nie było tak jak z mechanikiem, który zalał mi przez moją głupotę olej 10W40 do silnika w zeszłym roku... Super będzie jak będzie to przy okazji fachowiec od GDI, bo i mechanika bym znalazł na moją perełkę...

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 17-06-2014, 07:17   

m3ntor, spytaj usera deejay.

promatti 
Mitsumaniak
bziuuuuuum

Auto: EA5A '00 / CW7W '10
Wysłany: 17-06-2014, 14:10   

Bizi78 napisał/a:

nic dodać nic ująć...

i moje pytanie m3ntor dlaczego jeszcze tego nie zrobiłeś? :P
Mitsubishi Outlander II 2.2 DID '10, 2015 - 16.10.2016
Mitsubishi Galant 2.5 V6 '00 2013 - forever - Galeria

m3ntor 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-06-2014, 23:12   

Bizi78 napisał/a:

O Deejayu słyszałem, że magik od GDI, ale nie wiedziałem, że może coś pomóc przy skrzyni, ale w sumie bardzo możliwe, że kogoś może polecić, dzięki za trop. :-)

Cytat:
i moje pytanie m3ntor dlaczego jeszcze tego nie zrobiłeś? :P

Mam zasadę taką, że póki coś działa i nie daje oznak, że coś się dzieje, nie należy tego ruszać, wyjątek stanowi olej silnikowy, jego stan, stan wody i rozrząd. ;) Jeżeli chodzi o skrzynię to w ostatnim czasie zauważyłem, że zaczyna przeciągać, z tego też względu uznałem, że przed zimą należy to zrobić, nie jest to palące, ale jednak na kilkadziesiąt tysięcy kilometrów będzie spokój a i przyszły właściciel nie będzie miał z tym akurat problemu. ;)

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 17-06-2014, 23:33   

m3ntor napisał/a:
wyjątek stanowi olej silnikowy, jego stan, stan wody i rozrząd.

To teraz dodaj do tych wyjątków ATF, automat raz zaniedbany lubi się odgryzać.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

sierars1 
Forumowicz

Auto: Toyota Avensis T27 D4D-CAT 177
Kraj/Country: Germany
Wysłany: 17-06-2014, 23:37   

Dobry mechanik od automatów jest na Jeleniogórskiej

http://www.firmy.net/skrz...erwis,W12R.html

Jeszcze na Rakietowej zajmują się tylko amerykańcami więc automaty mają opanowane za mostkiem po lewej stronie jest zakład widać dużą reklamę sam robiłem swego czasu u nich swego cossiego, a nawet wymieniałem w bejcy E46 olej w skrzyni i nie było żadnego problemu chodziła do końca swoich dni, a tez miałem problem z nią bo wchodziła w tryb awaryjny i miałem tylko 2 biegi po wymianie oleju skrzynia odżyła jakby wyjechała z fabryki

m3ntor 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-06-2014, 23:54   

Cytat:
To teraz dodaj do tych wyjątków ATF, automat raz zaniedbany lubi się odgryzać.

Tragedii jeszcze nie ma, biegi przerzuca w miarę (lekko szarpie, ale może tak ma być, jestem mega wyczulony na tym punkcie), tragedia jest (w moim subiektywnym odczuciu jw.) jak się skrzynia zagrzeje po jeździe autostradowej, wtedy to dopiero biegi przeciąga, aż miło.

O tym gościu z Jeleniogórskiej czytałem tutaj na forum, ale posty były z przed kilku lat...

A tak nawiasem mówiąc co do amerykańców - mechanikę amerykańców też tam robią? :P Rozważam kupno 300M z rozwalonym motorem i oddanie go do remontu i tak przy okazji może dowiedziałbym się gdzie mogę uderzyć w razie gdybym takowego nabył. :p

sierars1 
Forumowicz

Auto: Toyota Avensis T27 D4D-CAT 177
Kraj/Country: Germany
Wysłany: 18-06-2014, 01:51   

Tak jak pisałem na Rakietowej specjalizują się i wyłącznie w Amerykańcach warsztat nie duzy ale solidny
http://www.pkt.pl/autoser.../100816511/5-1/

Zapewne jak powiesz ze dostałeś namiary od gościa co u nich robił coswortha w budzie scorpio to będą wiedzieć :) bo robiłem głowice i wiele innych rzeczy u nich jak i bejce

Odpowiedz do tematu