Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Oświetlenie nóg i drzwi
Autor Wiadomość
pieszczoch 
Forumowicz

Auto: Galant VI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-12-2013, 16:21   [Carisma] Oświetlenie nóg i drzwi

Siemka, ostatnio wpadła mi w ręce taśma LED, i stwierdziłem, że całkiem fajnym rozwiązaniem byłoby oświetlenie pod nogi i pod drzwi (tak żeby po otwarciu oświetlało miejsce gdzie postawimy nogi. Oczywiście chodzi mi o to żeby światełka gasły po zamknięciu drzwi (najlepiej z opóźnieniem-zastosowany kondensator)
Wiecie gdzie najlepiej zaczerpnąć energię i gdzie umiejscowić cały ten system?;]

Dzisiaj coś grzebałem ale skończyło się to tym, że zmarzłem i nie udało się nic.
Ostatnio zmieniony przez glina 09-09-2014, 15:10, w całości zmieniany 2 razy  

mice66 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi carisma 1.8 GDI 125
Wysłany: 23-08-2014, 13:57   

Ja mam tasmy podlaczone, jak chcesz to opisze to ze zdjeciami :)

Flaczyna 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 2004r
Wysłany: 23-08-2014, 14:22   

Zrobiłem sobie coś takiego przyklejając taśmy pod kokpitem. Napięcie wziąłem ze słupka od strony kierowcy. Idą tam przewody do lampki w podsufitce. W jednym z nich idzie napięcie tylko po otwarciu drzwi. Wykryjesz go najprostszym miernikiem. Później wystarczy się tylko podpiąć, puścić przewód w dół pod kokpit i ewentualnie puścić drugi za konsolą (za popielniczką) w stronę nóg pasażera.

mice66 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-08-2014, 15:08   

ja wziąłem napięcie ze słupka pasażera, sterownik RGB zamontowałem w schowku :) taśmy przykleiłem na klei do tapicerek w sprayu (fabryczny nie trzymał). 2 taśmy nad nogami pod kokpitem i 2 pod siedzeniami kierowcy i pasażera (w tylnej części ). Przewody przeciągnąłem pod wykładziną pod siedzeniami.

Travis 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 25-08-2014, 09:43   

Chce zalozyc oswietlenie LED i chcalbym to podlaczyc pod oswietlenie fabryczne ("lampka sufitowa")
Rozkrecilem dzis lampke i sa tam 3 przewody na jednym "+" na drugim "-"
a na trzecim w zaleznosci tzn. kiedy zampka sie swieci jest tam "-" a kiedy lampka zgasnie "+''
Wpadlem na pomysl zeby "-" do LED pociagnac własnie z tego trzeciego przewodu a "+" z akumulatora/zapalniczki i tu sie rodzi moje pytanie bo elektrykiem nie jestem, mianowicie kiedy w tym trzecim przewodzie "-" zmieni sie na "+" (tj. kiedy lampka zgasnie) to nie dojdzie do jakiegos spiecia?
Pozdrawiam

mice66 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-08-2014, 10:19   

Dziwne jest to że raz masz tam "+" a raz "-" . Ewentualnie jak weźmiesz "-" z krańcówki drzwi to będzie się zapalać wraz z otwarciem drzwi.

Flaczyna 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 2004r
Wysłany: 27-08-2014, 21:33   

Masę możesz wziąć z każdego dowolnego miejsca, ale plus musisz wziąć z tego przewodu, który idzie do lampki. Ten w którym plus jest po otwarciu drzwi.

master_kacper1 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma II
Wysłany: 18-03-2018, 22:21   

mice66, chciałbym zamontować zestaw LED oświetlający nogi używając światła w podsufitce. skąd dokładnie wziąć plus w słupku koło kierowcy ? bo minus wezmę "wszędzie"

[ Dodano: 18-03-2018, 22:30 ]
Chodzi o to który to jest dokładnie kabel.
Teraz pytanie może proste.. ale zaryzykuję: jeżeli lutuję przewody mające cały czas plus jak nie doprowadzić do zwarcia? muszę odłączyć akumulator? czy po prostu lutować kabel +12V bo jezeli nie dotknę masy nic się nie stanie.

Odpowiedz do tematu