Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
snorkel w pajero III
Autor Wiadomość
michal77 
Forumowicz

Auto: L200 07"
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-01-2013, 11:55   snorkel w pajero III

witam,czy któryś z użytkowników ma w swoim pajero snorkel?pytam bo myśle o założeniu tylko niewiem czy mi sie coś nie spieprzy gdy wjade w jakąś większą wode tzn czy nie dojdzie do jakiegoś zwarcia czy coś w tym rodzaju.mam pajero 3.2 did 2005 na 32 calowych oponach.doradzcie czy na sens montowac ten snorkel.

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 19-01-2013, 20:18   

Normalny " Pajero III ma głebokość brodzenia 70 cm. Snorkel zabezpieczy przed falą i nabraniem wody w szczelinę pod maską gdzie normalnie jest pobierane powietrze.
Ale na większą wodą bez przygotowania elektryki bym nie liczył .

Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Wysłany: 19-01-2013, 20:59   Re: snorkel w pajero III

michal77 napisał/a:
witam,czy któryś z użytkowników ma w swoim pajero snorkel?

Tak
michal77 napisał/a:

pytam bo myśle o założeniu tylko niewiem czy mi sie coś nie spieprzy gdy wjade w jakąś większą wode tzn czy nie dojdzie do jakiegoś zwarcia czy coś w tym rodzaju.

Na wiele większą wodę nie licz. Tak, jak pisał PiotrKW problemem będzie elektronika.

michal77 napisał/a:
mam pajero 3.2 did 2005 na 32 calowych oponach.doradzcie czy na sens montowac ten snorkel.

Warto monntować. Zmniejszasz ryzyko związane z zalaniem wlotu (co może się zdarzyć w całkiem płytkiej wodzie). Poza tym zasysasz czystsze powietrze.

TangoKK 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Wysłany: 20-01-2013, 08:48   

Tak jak piszą koledzy warto montować, ale na większą wodę nie licz. Wiem coś o tym bo właśnie walczę ze skutkami zatopienia auta :twisted:
Pogięte korbowody, pozalewane moduły ABS, SRS, napędów i jeszcze kilka innych problemów.
Powoli wychodzę na prostą, ale inni mogą uniknąć takiej porażki. Tak więc przestrzegam, nasze miśki bez porządnego przygotowania nie powinny się zbliżać do wody :shock:

michal77 
Forumowicz

Auto: L200 07"
Wysłany: 20-01-2013, 18:11   

ok,dzięki za rady.będe uwarzał z tą większą wodą :D

PiotrGdynia 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID
Wysłany: 14-09-2014, 20:40   

Witam wszystkich
Dziś ja zacząłem przeprawe ze snorkelem w swoim Mietku (zobaczymy jak się skończy ;) )
Niestety do mojego snorkela nie było instrukcji montażu :(dołączone są niektóre elementy (blaszki róznych rozmiarów) i sam nie wiem w jakim celu ale mam nadzieje z wyjdzie w praniu
Jeśli ktoś miał do czynienia z czymś podobnym to może dopomoże ;)

alfik 
Forumowicz

Auto: Pajero III, 3,2DiD SWB auto
Wysłany: 14-09-2014, 22:50   

Poszukam, bo mam chiński snorkel i tez nie było instrukcji i znalazłem w necie. Jak nie znajdę, bo to ponad rok minął, to podam ci na priva numer telefonu i wszystko wyjaśnię. Musisz mieć papierowy wzór do wycinania dziur, bo bez tego kicha. Do tego ten mój miał słabo ukształtowane rury i nie trzymały sie kupy, trzeba było nieźle kombinować, by był szczelny (dłuższa rura gumowa i lepsze opaski). Blaszki służą do przesunięcia mocowania filtra powietrza o kilka cm, a okrągła jest do ustalenia osi otwornicy.
Edit:

Jest tu:
Instrukcja PDF

Może trzeba sie zapisać na to forum, ja tam jestem.

bluecd 
Mitsumaniak

Auto: 3.2 DiD 2004 Long E20
Wysłany: 15-09-2014, 10:35   

Mam pytanie do tych, co juz topili Mietka: nie gnija wam wykladziny wewnatrz potem?
Przeciez tego w zyciu nie da sie porzadnie wysuszyc.

Pahiero

TangoKK 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-09-2014, 15:50   

bluecd napisał/a:
Mam pytanie do tych, co juz topili Mietka: nie gnija wam wykladziny wewnatrz potem?
Przeciez tego w zyciu nie da sie porzadnie wysuszyc.

Da się nic nie gnije. Mój był zatopiony aż do panelu nawiewu. Trzeba tylko wszystko, dosłownie wszystko wyciągnąć i wysuszyć :finga:

Edit: Wulgaryzm wykropkowany, nadal jest wulgaryzmem.
Ostatnio zmieniony przez mkm 17-09-2014, 12:12, w całości zmieniany 1 raz  

PiotrGdynia 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-09-2014, 18:23   

Jest chyba jeszcze dość znaczące w czym taplałeś swoje auto i jaką woń po sobie to zostawia ;)

TangoKK 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-09-2014, 19:52   

PiotrGdynia napisał/a:
Jest chyba jeszcze dość znaczące w czym taplałeś swoje auto i jaką woń po sobie to zostawia ;)

Możliwe to była rzeka i to całkiem czysta, ale kolega który wtedy przytopił swojego Montereja i nie chciało mu się rozbierać tapicerki tylko wstawił dmuchawę i suszył w aucie po pewnym czasie miał całkiem pokaźną hodowlę grzybków. :mrgreen:

PiotrGdynia 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-09-2014, 08:32   

Mnie jak kiedyś zdarzyło sie podrozowac swoim L040 wraz z nurtem rzeki to pozniej okazało sie konieczne wyciągniecie nie tylko korkow spustowych ale takze foteli i wykladziny ale przynajmniej byl porzadek i wystarczylo powiesic choinke zapachowa ;)

wbialek 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III krótkie
Wysłany: 17-09-2014, 10:54   

Jak się przyglądałem, to pod wykładziną jest od razu blacha, a nie grube wojłoki jak w osobówkach. Jak mi opla zalało w garażu, to było to nie do wysuszenia (szybciej gniło niż schło) mimo demontażu - trzeba było nowe. Z PIII nie miałem takiego problemu, ale z uwagi na obecność snorkla przyglądałem się podłodze. Komputery jak rozumiem są na tunelu i za schowkiem, więc za dużo wody nie można wpuścić, poza tym w podłodze są przewody.

Czy ktoś wyciągał tylną kanapę w krótkim - chcę powiększyć bagażnik a boję, się, że nakrętki nie są wspawane, tylko wypadną od dołu... (to się przyda też planującym suszenie...)

bluecd 
Mitsumaniak

Auto: 3.2 DiD 2004 Long E20
Wysłany: 17-09-2014, 14:07   

Super sie to czyta, nie prosciej lodke-blaszanke sobie zakupic? )))

Pahiero

TangoKK 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-09-2014, 15:28   

bluecd napisał/a:
Super sie to czyta, nie prosciej lodke-blaszanke sobie zakupic? )))

Wszystko zależy do czego używasz samochód. Jeżeli tylko lansik w mieście względnie wypad do lasu na grzybki to faktycznie możesz się dziwić. Natomiast jeżeli chcesz jechać w troszkę poważniejszy teren to musisz brać pod uwagę mniejsze lub większe topienie. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu