Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Świecąca kontrolka ABS
Autor Wiadomość
apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-10-2014, 12:42   Świecąca kontrolka ABS

Witam. Mam niestety z moją Cari mały problem.
Po wymianie łączników stabilizatora zaświeciła się kontrolka ABS. Zdarza się. Jeździć niby można, ale nie lubię świecących kontrolek.
Jako że na Forum jestem już czas jakiś, to poczytałem co nieco, i stwierdziłem, że tak być nie może. Uzbroiłem się w spinacz i śrubokręt, rozmontowałem pół auta, w każdym razie udało mi się wymrugać dwa kody błędu ABS
12 i 51
12 - "front left wheel speed sensor - open circuit" - to akurat rozumiem. Przednie lewe koło otwarty obwód, czyli walnięty czujnik lub urwany przewód.
Ale przy błędzie 51 ciut zwątpiłem, niestety moja znajomość angielskiego jest niewystarczająca :/
51 Valve power supply - czy ktoś mógłby przynajmniej z grubsza objaśnić, co to jest i czym to się je ?

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 10-10-2014, 17:06   

tam piszę że to uszkodzenie zaworu sterującego prawdopodobnie rozdzielaczem ABS, to spowodowane jest prawdopodobnie uszkodzonym kablem od czujnika wymienisz kabel bądź czujnik zresetujesz błędy to obydwa powinny zniknąć najpierw sprawdź kabel miernikiem czy nie ma przebić jak kabel dobry to zajmij się czujnikiem abs, aha pierwsze co to kilka razy powypinaj i powpinaj wtyczki dochodzące do rozdzielacza i czujnika bo czasami tam się woda dostaje i śniedzieje jeżeli to pomoże to przeczyść spirytusem propylowym są też specjalne produkty ja używam ISOL atlasa ale że zostawia tłusty nalot przemywam później jeszcze alkoholem propylowym

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-10-2014, 21:14   

To raczej nie będzie wina zaśniedziałej wtyczki. Przypuszczam, że w czasie wymiany łącznika został uszkodzony czujnik lub kabel - w użyciu musiała być kątówka i młotek, bo ani nakrętek nie dało się odkręcić, ani po ich ucięciu nie szło wybić tych cholernych łączników.
Co nie znaczy oczywiście, że nie warto połączeń przeczyścić i zabezpieczyć - do takich rzeczy mam "Kontakt spray" firmy BOLL :)

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 11-10-2014, 03:49   

z tego co jest napisane jest to jakiś problem z wiązką (harnes) ale upatruje tutaj przyczyny w uszkodzeniu podczas wymiany końcówek drążka tutaj musisz wybadać czyli obszar nadkola i sprawdzasz uszkodzenia kabla i styki no i sam sensor wszystko w miejscach gdzie było robione poza tym to mechanik powinien poczuwać się do odpowiedzialności i usuwać wszelkie problemy, tym bardziej których sam jest przyczyną. Dziwi mnie jedno przy wymianie końcówek uszkodzić kabel? albo sensor? to jest naprawdę sztuka (nie mówię że jest to niemożliwe) także reasumując szukaj uszkodzeń w miejscach w których było robione! a reszta to dobre oko, węch i wrodzony instynkt. :wink: powodzenia

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-10-2014, 12:26   

Wymiana czujnika ABS załatwiła sprawę - kontrolka zgasła, ABS działa :)

Odpowiedz do tematu