Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Black Shark by lortek
Autor Wiadomość
lortek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 Avance 2001
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 03-11-2014, 19:44   Black Shark by lortek

Przyszła pora i na mnie, abym opisał swoją historie …. :)

Szczerze powiedziawszy nie pamiętam dokładnie kiedy po raz pierwszy zobaczyłem Galanta w wersji Avance, wiem jednak jedno, że już wtedy wiedziałem że muszę w przyszłości zakupić to auto. Początkowo fascynacja Galem była nie do zrealizowania (studia + brak jakichkolwiek większych dochodów). Nie mniej jednak interesowałem się samochodem można powiedzieć od blisko ponad 2 lat. Po zakończonych studiach i roku pracy zacząłem poszukiwania :D

Prawdopodobnie jak u większości forumowiczów wyglądało to podobnie, czyli przeglądanie Otomoto, Allegro, Tablicy, Mobile.de.
Wiedziałem jedno. Musi to być czarny sedan 2.5l najlepiej dla mnie jakby był z gazem, ale wielu z Was pewnie doskonale wie jak ciężko jest znaleźć taki egzemplarz. U mnie było tak samo.

Samochodu usilnie poszukiwałem od początku 2014 roku, nie miałem jeszcze pełnej sumy, jednak wiedziałem, że poszukiwania nie będą łatwe i krótkie więc liczyłem się z tym że mam czas na dozbieranie.
Pierwszy ukazał się czarny Gal w Ciechanowie, rocznik 2002, 2,5 z gazem, zarejestrowany. Szukany model, jednak gdy dzwoniłem na drugi dzień po ukazaniu ogłoszenia na Allegro, okazało się że właśnie 10 min przed moim telefonem ktoś odjechał nim z pod domu sprzedającego O_O

Wtedy zrozumiałem że poszukiwania czarnego sedana 2,5 to nie przelewki, można powiedzieć, że wręcz polowanie :D

Byłem bardzo cierpliwy w poszukiwaniach, na wspomniane wcześniej portale wchodziłem kilka, kilkanaście razy dziennie. Znajomi handlarze jeżdżący do Niemiec zapewniali mnie że i tak nie kupie tego co sobie wymarzyłem bo prawdopodobieństwo trafienia samochodu który ja chce jest praktycznie zerowe, chyba że ktoś ma naprawdę dobre wejścia i układy u naszych zachodnich sąsiadów, więc nie mam co liczyć na Gala i tak kupie sobie coś innego :D
Co za bzdury pomyślałem ….

No i po kilku tygodniach, pewnego majowego sobotniego popołudnia pojawił się właśnie ON : czarny sedan Avance 2001 rok, 2 lata w kraju, instalacja LPG założona zaraz po sprowadzeniu, co prawda nie miał skóry, ale na niej mi najmniej zależało.
Nie myśląc za długo od razu telefon do sprzedającego :)
Po krótkiej rozmowie i przesłaniu zdjęć "mankamentów" przez sprzedającego zaklepałem go na poniedziałek.
Do Poznania gdzie był Gal miałem ponad 400 km drogi więc szykowała się nie mała wycieczka. Do tej pory kilka telefonów do sprzedającego dały mi do zrozumienia, że jest to samochód którego szukałem i o którym marzyłem od ponad 2 lat.
Droga do Poznania ( bo tam czekał na mnie ) zleciała bardzo szybko, nie powiem że ekscytacja sięgała zenitu i czułem się jakbym jechał na jakiś egzamin czy coś. Uczucie dziwne nie powiem :D

Gdy dojechaliśmy na miejsce ujrzałem pięknego czarnego Gala, można powiedzieć czekającego na mnie :D Stan samochodu był faktyczny z tym co uzgadnialiśmy przez telefon, czyli standard nadkola do zrobienia, drobne otarcia na tylnym zderzaku, i urwana zaślepka przedniego zderzaka, która jednak nie zginęła i była w bagażniku. Jednym słowem pryszcz :D Reszta była bez zastrzeżeń. Samochód zadbany, nie zciorany, widać że właściciel dbał o niego i nie żałował na potrzebne naprawy i wymiany podzespołów.
Przy oględzinach chłopak który sprzedawał Gala miał 5 telefonów odnośnie samochodu, bo jak się później okazało dotrzymał słowa i kazał zainteresowanym dzwonić dopiero po godzinie, na którą byliśmy umówieni na oględziny :)
Widziałem że jak go nie kupie to pewnie jeszcze tego samego dnia przyjedzie po niego ktoś inny, a że nie miałem żadnych zastrzeżeń po krótkiej rozmowie i lekkiej negocjacji podpisaliśmy umowę.

Tak oto stałem się właścicielem wymarzonego samochodu za kwotę 14,5 tys. Dzięki temu że samochód był już zarejestrowany i z gazem uniknąłem dodatkowych kosztów co mnie niezmiernie ucieszyło :D
Trochę się rozpisałem za bardzo więc kończę ten wywód , wiele z osób które tu są pewnie mnie zrozumieją i ich historia jest zbliżona do mojej.
Uciecha po zakupie nie do opisania, banan nie schodził mi z mordki przez kilka dni po zakupie :D
Poniżej foty jeszcze z aukcji, niebawem wstawie foty po wykonanych już poprawkach lakierniczych.

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 03-11-2014, 19:51   

I znów następny dowód na to, że sedan jest ładniejszy :mrgreen: Gratulacje. :wink:

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 03-11-2014, 20:39   

mjsystem napisał/a:
że sedan jest ładniejszy

oczywista oczywistość :P :lol:

FIESTA ST150

Lipa 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 automat sedan
Wysłany: 03-11-2014, 20:54   

Piękny Ci on:), fajny opis,gratulację, niech służy. Jakieś mody w planach czy czysta seria?

P.S. Chyba ja jestem daltonista, bo jak dla mnie to Gal granatowy jest :mrgreen:

lortek 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2014, 07:14   

Lipa napisał/a:
Piękny Ci on:), fajny opis,gratulację, niech służy. Jakieś mody w planach czy czysta seria?

P.S. Chyba ja jestem daltonista, bo jak dla mnie to Gal granatowy jest :mrgreen:

Mój jest w 100% czarny, być może te fotki troszkę mogą wskazywać na granat ale nie jest to granat :D
Co do modów to nie planuje wielkich zmian, jakieś pierdółki kosmetyczne raczej, może przyciemnię szybki na wiosnę, felga na zimę no i muszę naprawić elektryczne lusterka :)
Gal sam w sobie jest piękny więc nie ma co za bardzo upiększać na siłę moim zdaniem.

bialyjayz 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Wysłany: 12-11-2014, 17:36   

ładny Rycerzyk w czarnej zbroi naturalnie :D
Twoja historia przypomina trochę moją, chociaż pewnie połowa właścicieli Galantów takową ma :D
szerokości i niezawodności :)

P.S
może chcesz się pozbyć tej zaślepki, chętnie odkupię :P

lortek 
Forumowicz

Wysłany: 13-11-2014, 20:00   

bialyjayz napisał/a:

P.S
może chcesz się pozbyć tej zaślepki, chętnie odkupię :P

Ja swojej nie sprzedaje, ale ostatnio ( jakiś miesiąc temu) widziałem jak koleś na allegro sprzedawał po 70 zł. Miał 10 sztuk, więc warto czasami tam zaglądać :)

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-11-2014, 21:19   

lortek napisał/a:
Ja swojej nie sprzedaje, ale ostatnio ( jakiś miesiąc temu) widziałem jak koleś na allegro sprzedawał po 70 zł. Miał 10 sztuk, więc warto czasami tam zaglądać

jak kiedyś znajdziesz jeszcze podobne ogłoszenie podeślij mi na PW :) byłbym wdzięczny bardzo....
Tymczasem :)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 13-11-2014, 22:14   

Zapewne chodzi o te: http://allegro.pl/zaslepk...4702147000.html

eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Wysłany: 13-11-2014, 22:23   

Ładny, ja miałem większy wybór w grę wchodził czarny lub granatowy :D
Bezawaryjności :twisted:

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 13-11-2014, 22:58   

Te zaślepki do zderzaka dorabia MM gawron:
http://forum.mitsumaniaki...1204637#1204637

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-11-2014, 23:38   

Hugo napisał/a:
Zapewne chodzi o te: http://allegro.pl/zaslepk...4702147000.html

skąd wiadomo, że będzie pasowało :) ?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 14-11-2014, 07:38   

bialyjayz napisał/a:
skąd wiadomo, że będzie pasowało ?
Nie wiem.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-11-2014, 08:20   

W ofercie jest napisane, że to zaslepka do SportEdition zatem nie pasuje do Avance
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-11-2014, 09:25   

Cytat:

W ofercie jest napisane, że to zaslepka do SportEdition zatem nie pasuje do Avance

czytanie ze zrozumieniem :P

Odpowiedz do tematu