Przesunięty przez: Hubeeert 20-03-2007, 11:05 |
Nie mogę przekręcić kluczyka w stacyjce |
Autor |
Wiadomość |
vitt [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2007, 08:34 Nie mogę przekręcić kluczyka w stacyjce
|
|
|
Witam. Jechałem sobie samochodem, zaparkowałem i później chciałem znowu odpalić, no i nie mogę przekręcić kluczyka i nie wiem o co chodzi, dodam, że niedawno kupiłem Carismę i moźe czegoś nie wiem. Dzięki |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 20-03-2007, 09:08
|
|
|
a wyjac mozesz? jesli tak, to sprobuj innym kluczykiem odpalic - one sie wycieraja i z czasem nie potrafia zlozyc wszystkich zapadek w stacyjce
ja to rozwiazalem przez podpilowanie jednej zapadki (wykrylem ktora) i w tej chwili uzywam kopii kluczyka (zrobionej dawno temu, gdy oryginal nie byl jeszcze wytarty) |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Mar 2005 Posty: 3765 Skąd: innąd
|
Wysłany: 20-03-2007, 09:28
|
|
|
Miałem podobną sytuacje w swoim SS.
Pomogło wyjęcie kluczyka włożenie spowrotem i pokręcenie ((jak się uda kręcić(jak nie to jeszcze kilka prób za którymś razem załapie) raz w jedną raz w drugą stronę kluczykiem w stacyjce(tak kilkanaście razy). Narazie działa dobrze
Ale pewnie lepiej było zrobić tak jak zrobił Krzyzak, no ale na to chyba już za późno |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 1002 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 20-03-2007, 10:00
|
|
|
ja kiedys tak mialem jak parkowalem i w czasie parkowania musialem mocno skrecic kola i tak zostawilem ustawione. pozniej przy probie przekrecania kluczyka trzeba troche poruszac kierownica. |
|
 |
piotruś
Forumowicz ,DZIECI KWIATY.''
Auto: ford S-Max.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Gru 2005 Posty: 243 Skąd: ZGIERZ
|
Wysłany: 20-03-2007, 10:04
|
|
|
igi napisał/a: | Miałem podobną sytuacje w swoim SS.
Pomogło wyjęcie kluczyka włożenie z powrotem i pokręcenie ((jak się uda kręcić(jak nie to jeszcze kilka prób za którymś razem załapie) raz w jedną raz w drugą stronę kluczykiem w stacyjce(tak kilkanaście razy). Narazie działa dobrze
Ale pewnie lepiej było zrobić tak jak zrobił Krzyzak, no ale na to chyba już za późno | jesteś w błędzie -za póżno to będzie jak złamiesz kluczyk gdzieś w trasie ,i narazisz się na koszty holowania i inne ,moja rada (a rozbierałem nie jedną stacyjkę )to podjedż gdzieś żeby ci dorobili drugi kluczyk na pewno masz te same zamki w kufrze czy drugich dzwiach i nie będzie trzeba wyciągać stacyjki ,bo to dodatkwe koszta . hej ..........pozdrawiam Piotr . |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-03-2007, 10:18
|
|
|
piotruś napisał/a: | podjedż gdzieś żeby ci dorobili drugi kluczyk |
dokładnie tylko poproś żeby Ci go zrobili "wyżej" prawdopodobnie kluczyk Ci sie wytarł
zrobiernie go pare dziesiątek mm wyżej go odświerzy i znów zacznie działać
możliwe jest też że w stacyjce coś z zapadkami nie tak jak trzeba to wtedy poszukaj sobie u siebie w mieście ludka który naprawia stacyjki i dopasuje Ci ją do klucza |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 20-03-2007, 12:41
|
|
|
konrad1704 napisał/a: | w czasie parkowania musialem mocno skrecic kola i tak zostawilem ustawione. pozniej przy probie przekrecania kluczyka trzeba troche poruszac kierownica. |
właśnie, może to blokada kierownicy trzyma kluczyk?
Vitt , dałeś radę przekręcić ten kluczyk? znasz już powód unieruchomienia kluczyka? |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
vitt [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2007, 13:24
|
|
|
niestety sprawa poważniejsza, prawdopodobnie próba włamu, wezwałem gości, wymienią zapadki w stacyjce. |
|
|
|
 |
JaGrab3
Mitsumaniak Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 28 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 930 Skąd: Crackoof
|
Wysłany: 20-03-2007, 14:06
|
|
|
dziwne, przy probie włamu by raczej wyłamali wszystkie zapadki. I zapaliłbyś każdym kluczykiem. Może ta blokada, trzeba kierownicę przekęcić od blokady i poruszać kluczykiem |
_________________ --------------------------------------------------
est: Signum 2.0Turbo , Astra "GSI"
byuo:126p,LADA2103,CIFF-Żaba,Cari 1.6,Gal 2.0 Sport Edition,FROTKA 3.2 V6 Limited Edition
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka
 |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-03-2007, 14:08
|
|
|
JaGrab3 napisał/a: | dziwne, przy probie włamu by raczej wyłamali wszystkie zapadki. I zapaliłbyś każdym kluczykiem. Może ta blokada, trzeba kierownicę przekęcić od blokady i poruszać kluczykiem |
nie do końca mogli tylko zapadki pogiąć i bez rozebrania stacyjki nic nie zrobisz jeśli by było tak jak mówisz to próba włamu była by skuteczna i kolega nie maił by problemu ze stacyjką no i z autkiem |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
JaGrab3
Mitsumaniak Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 28 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 930 Skąd: Crackoof
|
Wysłany: 20-03-2007, 14:52
|
|
|
Dlatego mi to na włam nie wygląda. Jak mi sie do cifa włamali to nie miałem zapadek w drzwiach i w stacyjce, tam to mogłem sobie autko odpalić i kluczyk wyjąć. Auta nie zabrali bo nie zauważyli blokady skrzyni.
No ale innym razem w koncu ukradli i z tą blokadą skrzyni... |
_________________ --------------------------------------------------
est: Signum 2.0Turbo , Astra "GSI"
byuo:126p,LADA2103,CIFF-Żaba,Cari 1.6,Gal 2.0 Sport Edition,FROTKA 3.2 V6 Limited Edition
Pomoc dla Kamilka
 |
|
|
|
 |
vitt [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2007, 15:25
|
|
|
już zrobione, ale teraz to już nie wiem, czy wierzyć gościom skasowali na 150, i że nie to nie było włamanie, tylko zużyte zapadki. Nie miałem czasu żeby dochodzić, bo jestem równocześnie w robocie. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2007, 15:38
|
|
|
jestem na 95% pewny ze to wina blokady kierownicy, akurat w tym samochodzie jak sie kluczyk razem z fajera zblokuje to trzeba ostro poszarpac ja na boki aby odblokowac.
nastepnym razem sprawdz czy kierownica jest zblokowana. |
|
|
|
 |
vitt [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2007, 15:43
|
|
|
możliwe i wyszedłem na frajera, a ci gości przecież nie powiedzą, ale może przedzwonie do nich i tylko powiem, że gdzieś indziej mówią, że to blokada kierownicy, spróbuję też zobaczyć czy kręcenie kierownicą blokuję. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2007, 18:37
|
|
|
sprobuj zablokowac kierownice bez kluczyka w stacyjce, potem jak juz sie zblokuje sprobuj przekrecic kluczyk (oczywiscie nie bedzie sie dalo tego zrobic) i sprobuj machnac fajera na boki rownoczesnie przekrecajac kluczyk i sprawdz czy sytuacja jest identyko jak wczesniej przez ciebie opisana.
jesli tak to niestety wtopiles jesli nie to byc moze faktycznie cos padlo w stacyjce (bylbys pierwszy). |
|
|
|
 |
|