Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wywalone teleskopy przód 2,0 gdi
Autor Wiadomość
mike-s 
Forumowicz

Auto: PININ 2.0 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-01-2015, 15:38   Wywalone teleskopy przód 2,0 gdi

Przy przejeżdżaniu przez leżącego policjanta z przodu dochodzi głośne uderzenie
w serwisie Pan się przejechał ze mną i przy zjeżdzaniu z krawężnika (prawa i lewa także) był ten sam dźwięk Pan stwierdził że to normalne?/????? taki typ teleskopów
nie wiem czy to normalne bo dźwięk jak rozerwana poduszka a może teleskopy czy także to macie ???? bo mnie to strasznie drażni a nie sądzę żeby w tego typu samochodach było to normalne(stwierdził to serwis Mitsubishi) :shock:

Piotrek4 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin MPI 5d 2002
Wysłany: 27-01-2015, 16:52   

Mi na szosowych letnich nic nie dobija a przy ciężkich terenowych oponach odbija jakby łącznik stabilizatora był rozwalony, jakie masz kapcie?
2004 Rover 75 2.0 D 2010-2014
1988 Mercedes C124 300CE lpg 2005-2007 w dobrych rękach jeździ do dziś

mike-s 
Forumowicz

Wysłany: 27-01-2015, 17:40   

kapcie normalne 205/16 wysokość nie pamiętam
ale to jest walnięcie przy wyciągnięciu teleskopu na maxa tak jak by nie było wygłuszenia
lub gumy

zidi1 
Forumowicz

Auto: pajero pinin 1,8 GDI
Wysłany: 28-01-2015, 09:47   

Toż to nie autko mięciutkie, tylko terenowe. zawsze jakieś stuki będą. u mnie też stuka , byłem na diagnostyce, sprawdzono zawieszenie, jest ok.

19 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 2.0 GDi
Wysłany: 28-01-2015, 20:36   

Nie do końca tak jak piszesz, że ma coś stukać. Po prostu może jest więcej rzeczy, które mogą się zepsuć i niekiedy (lub często) auto jest używane w terenie dlatego taka "przypadłość" tych aut. Jak kupowałem Pinina to myślałem, że z zawieszeniem jest wszystko ok, bo jak już ktoś tu na forum napisał wszystko wydaje się sztywne, na diagnostyce nic nie wykaże. Z doświadczenia wiem, że trzeba się domyślać i patrzeć na "oko" czy jakaś część jest zużyta. Dla przykładu ostatnio myślałem, że łączniki stabilizatora są ok, a okazało się, że są do wymiany. Po wymianie łączników o dziwo zawieszenie, które wydawało minimalne jakieś dźwięki teraz stukało i dudniło jakbym był na wojnie. Diagnoza - gumy stabilizatora... Teraz jest cichutko jak makiem zasiał... :wink:

Grigori 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 28-01-2015, 22:36   

Na stacjach diagnostycznych to Oni powinni sprawdzać taczki! i to tez nie wszyscy diagności.
Byłem na przeglądzie w grudniu, diagnosta mówi ze wszystko pięknie sprawne sztywne, jeszcze specjalnie mu mówiłem żeby dobrze zobaczył bo coś tam stuka... nie wszystko jest ok.

Dzisiaj sprawdzałem przednie zawieszenie i gum na górnym wahaczu nie było! wywalone w kosmos!
Wahacz latał tai i wewta po 1cm, z drugiej strony to samo.
I nikt mi nie powie ze to sie zrobiło w przeciągu 2 miesięcy.

Tak więc tyle ze sprawdzaniem przez diagnostów.
Najlepiej to samemu, dobre światło brecha i sprawdzasz po kolei i to w różnym położeniu wahacza,

Piotrek4 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin MPI 5d 2002
Wysłany: 29-01-2015, 17:19   

Ja jak poszedłem popatrzeć po diagnoście jaki jest stan zawieszenia w moim ex R 75 okazało się że jest pęknięta sprężyna z tyłu na pierwszym zwoju. Zacząłem podpuszczać diagnostę żeby popatrzył na zawieszenie z tyłu, że coś stuka, nawet robiłem "kangury" na ręcznym i się nie dopatrzył. Od tej pory jak jadę na przegląd to zawsze po diagnoście sam sprawdzam zawias.
2004 Rover 75 2.0 D 2010-2014
1988 Mercedes C124 300CE lpg 2005-2007 w dobrych rękach jeździ do dziś

mstrucz 
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Wysłany: 30-01-2015, 11:03   

Nie wiem czy to normalne ale w moim identyczny dźwięk dochodzi w takich samych sytuacjach od czasu jak go mam. Na progach przy jeździe powoli albo głośne skrzypnięcie albo mocne łup jak trochę szybciej albo próg krótki czy krawężnik. Natomiast przy szybszych przejazdach jest wyraźnie ciszej. To wyraźny dźwięk amorka - ja mam jeszcze fabryczne zawieszenie.

mike-s 
Forumowicz

Wysłany: 30-01-2015, 11:16   

Właśnie o to chodzi co z tym zrobic bo to dźwięk jak by przód chciał odpaść lub odjechać

Kordesky 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 GDi SS4
Wysłany: 04-04-2016, 11:17   

Koledzy witam was. Posr moze juz nie aktualny ale przyda sie ta odpowiedz. Na stacji diagnostycznej spraedza sie stopien przylegania i mimo ze wyjda dobre % to amortyzator moze pukac. I w waszych przypadkach tak jak i u mnie to amorek stuka. Wyjmijcie mcpersona, zdejmijcie sprezyne i poszarpcie sobie za amortyzator. Dzis zmieniam prawy i to samo. Sprawdzam sobie sam zawieszenie na szarpakach i nic nie stukalo. A kazdy dolek i wali metal w metal. Tyle o aamorkach;). Pozdrawiam. W sumie to sie nazywa fachowo chyba jalowy ruch ale nie dam sobie reki uciac ze tak:)

Odpowiedz do tematu