Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] dziwny dzwięk i hałas z przedniej osi
Autor Wiadomość
germangretka134 
Nowy Forumowicz
germangretka134

Auto: Mitsubishi Carisma 1600GLX 98r
Kraj/Country: Spain
Wysłany: 05-02-2015, 22:41   [Cari 1.6] dziwny dzwięk i hałas z przedniej osi

witam wszystkich wracajac dzisiaj po pracy do domu ;oja cari pod koniec jazdy zaczeła sie dziwnie zachowywać na początku mślałem ze nawierzchnia jest nierówna autem zaczeło dziwnie trząść i przy tym dziwny hałas jakby zardzewiała lokomotywa się rozpedzała miałem wrażenie ze półośki są krzywe i koła sie nie rowno kręcą prosze o pomoc pierwszy raz sie z takim czyms spotkałem a to nie pierwsze moje auto moze ktos cos wie zanim pojade do mechaniora i zacznie mi opowiadac dziwne historie i naciagac mnie na niepotrzebne koszty bardziej ufam Wam dzięki powdrawiam
dodam ze to tylko na biegu i powyzej 40km/h

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-02-2015, 22:46   

Trudno wywnioskowac po takim opisie bo kazdy ma inne odczucia i percepcje może mało ciśnienia w kole, przymarzło coś do felgi, odpadł odwaznik z felgi, mozliwości może być dużo więcej
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

germangretka134 
Nowy Forumowicz
germangretka134

Wysłany: 05-02-2015, 23:12   

sprawdzałem z kolami wszystko ok jest cisnienie itp

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-02-2015, 08:08   

Może być jeszcze uszkodzone lożysko, lub inny element zawieszenia czy układu kierowniczego, może nierówna praca silnika wynikająca z wypadania zapłonu, cięzko wskazać precyzyjnie względem Twojego odczucia.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 06-02-2015, 22:22   

dzwięk lokomotywy takie turkotanie z grzechotraniem i nadmiene wibracje to kojarze z innego samochodu mianowicie mercedesa beczki W123 i był to zazwyczaj objaw konczącej sie półoski jeszcze z tym mozna było jezdzić długo i długo ale dla świętego spokoju sie wymieniało bo ludzie sie oglądali na ulicy :D i tu bym szukał winowajcy czyli do sprawdzenia przegub wewnętrzny i zewnetrzny pod kątem nadmiernych luzów

germangretka134 
Nowy Forumowicz
germangretka134

Wysłany: 07-02-2015, 16:56   

tak jest to przeguby dzieki za wszystko tylko jeszcze nie wiem ktory ale w poniedzialek jade do mechaniora to mi powie

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 07-02-2015, 20:57   

W mojej cari jak padło łożysko w przedjim kole, to objawy miałem ciekawe. Rano było ok przez 7 km, następnie z koła zaczął dobiegać odgłos skończonych klocków hamulcowych, typowe ocieranie obracającego się elementu, tak było przez następne 5 km. jak już zaczynał się kolejny kilometr, to zaczynało coś rytmicznie stukać, ale tak, że miałem wrażwjie, że za moment coś się urwie, rozleci odpadnie. Co ciekawe walenia nie odczuwałem na kierownicy a jedynie słyszałem je i czułem pod nogami. Mo kolejnych 5-7 km znowu było idealnie. Dodam, że luz na oole był minimapny i jeden mechanik twierdził, że to skrzynia biegów , już wyszukiwał luzów na dyferencjale, albo właśnie wewnętrzny przegub.

germangretka134 
Nowy Forumowicz
germangretka134

Wysłany: 14-02-2015, 18:37   

witam wracając do tematu byłem u mechanika i twierdzi ze wymienił przegub ale problem nie znikną jest tak samo a nawet gorzej teraz mi mowi ze to skrzynia nie wiem juz co robic albo [edit=punkt] a i nic nie wymienił i chce mnie naciagnąć i dlaczego od razu skrzynia biegi mi wchodzą bez zarzutu najlepiej pewnie bedzie jak zmienie mechanika i mam nadzieje ze to cos z przegubami a nie skrzynia
Ostatnio zmieniony przez glina 14-02-2015, 20:15, w całości zmieniany 2 razy  

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 14-02-2015, 20:14   

może to być faktycznie łożysko na wałku w skrzyni też takie turkotanie ale nie powinno powodować odczuwalnych wibracji ustaje po wciśnięciu sprzęgła albo łożysko oporowe docisku wtedy turkocze po wciśnięciu sprzęgła. sprawdź czy na luzie na postoju choćby delikatnie słychać u ciebie ten dźwięk i jak się zachowa po wciśnięciu sprzęgła...

germangretka134 
Nowy Forumowicz
germangretka134

Wysłany: 15-02-2015, 11:54   

witam na luzie nic sie nie dzieje tylko na biegu jadąc wciskając sprzęgło nic sie nie zmienia

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 23-02-2015, 21:06   

A jest jakaś zmiana na zakrętach...np na prawym bardziej wali niż na lewym?

germangretka134 
Nowy Forumowicz
germangretka134

Wysłany: 23-02-2015, 21:25   

witam jednak to skrzynia tzn mechanizm różnicowy w skrzyni padł i z tąd te szarpanie i te dziwny dzwiek oznaczenie tej skrzyni to JB3242 FIRMY RENAULT dla zainteresowanych przejechane 247000 i koniec a silnik chodzi jak żyleta bo japoński ale słyszałem ze w kazdej renault skrzynia pada

Odpowiedz do tematu