[Cari 1.6] Kierownica + Check + Wzmacniacz Kilka pytań |
Autor |
Wiadomość |
yoji
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 106 Skąd: ok. Bochni
|
Wysłany: 10-02-2015, 08:55 [Cari 1.6] Kierownica + Check + Wzmacniacz Kilka pytań
|
|
|
Witam po raz kolejny.
Dawka trzech pytań :
1) czy poduszka z tej kierownicy :
podpasuje do nardi torino ? może ktoś robił taki mod i się wypowie
2) wiem ze check to wróżenie z fusów ale może miał ktoś podobny przypadek. Wyświetlił się Check po trasie 200km ( pogoniłem wóz miejscami 180km/h oczywscie na autostradzie w niemczech) i wywaliło checka - mocy ani spalania wiekszego nie zauważyłem. Po prostoju około 6 godzin check juz się nie wyświetlił. Pożniej czasami po zwykłej trasie do pracy wywali go ale poźniej znika.
3) czy jest możliwość podłączenia do wzmacniacza radia oryginalnego CD mitsubishi ? ewentualnie zostawienie samego radia a podłaczenie do wzmacniacza np. ipoda ?
Ps. Licznik dalej świruje jeszcze z nim nic nie zrobiłem ale oprocz tego że nie działa obrotomierz ,wskazówka prędkościomierza albo spadnie na zero i znów się podniesie, albo trzepie się jak w maluchu.
Dziękuję. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-02-2015, 09:21
|
|
|
2) Zapalająca się kontrolka silnika to nie jakieś czary a normalna reakcja komputera silnika gdy pojawi się jakaś awaria w obwodach silnika. Jeśli kontrolka się pojawiła, to trzeba sprawdzić jaki błąd sygnalizuje. Jeśli autko po 2001r. to trzeba podłączyć pod komputer chociażby taki http://allegro.pl/obd-sca...4975514621.html i jakiś darmowy program np. Torque na androida.
[ Dodano: 10-02-2015, 09:32 ]
3) Można zastosować coś takiego http://allegro.pl/brak-rc...5077187656.html ale lepiej było by zmienić radio na coś dzisiejszego z odpowiednimi wyjściami bo trzymanie oryginalnego radia tylko dla łatwiejszego sterowania komputerem raczej nie ma sensu.
Tu masz opisane jak sterować funkcjami komputera bez oryginalnego radia http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3194 |
|
|
|
 |
yoji
Forumowicz

|
Wysłany: 10-02-2015, 18:14
|
|
|
Witam dziekuje za linki. Radio niebywale dobrze zbiera fale np. W Krakowie odbiera z nadajnika z zakopanym a obecnie majac w skodzie radio nieoryginalne zbiera tylko zet i rmf fm. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-02-2015, 18:28
|
|
|
Ja mam nieoryginalne i zbiera bardzo ładnie. Możliwe, że w tamtym przypadku był jakiś problem z anteną lub z podłączeniem radia. Być może antena była z wzmacniaczem i po podłączenia nowego radia zasilenie wzmacniacza nie zostało podłączone więc radio nie mogło złapać stacji ze słabszym zasięgiem. |
|
|
|
 |
graveir
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma '99 1.8GDI 125KM
|
Wysłany: 10-02-2015, 18:44
|
|
|
Kontrolka silnika to naprawdę jest wróżenie z fusów - w starej Arosie mojej narzeczonej swego czasu zapalała się w kompletnie losowych momentach i praca silnika w żaden sposób nie wskazywała na problemy. Powodem był przepalający się czujnik pod pedałem hamulca, gdzie samochód oczywiście elegancko hamował, ale nie zapalał często świateł stopu. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-02-2015, 18:53
|
|
|
To co miałeś w Arosie to jest bardzo odosobniony przypadek ale oczywiście zdarzyć się może. Czasem jest też tak, że wszystkich błędów nie da się odczytać uniwersalnym interfejsem tylko dedykowanym ale w przypadku Carismy tak nie ma. Jest tylko trochę inna sygnalizacja jeśli są problemy z elektryczna przepustnica ale chyba w tym przypadku kontrolka silnika powinna mrugać.
Jeśli więc kontrolka silnika mruga, to podstawą diagnostyki jest sprawdzenie błędów jakie sygnalizuje a nie wizyta u wróżki. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 10-02-2015, 20:11
|
|
|
yoji napisał/a: | 1) czy poduszka z tej kierownicy :
podpasuje do nardi torino ? może ktoś robił taki mod i się wypowie | Nie pasuje, Nardi musi być kompletne |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
graveir
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma '99 1.8GDI 125KM
|
Wysłany: 10-02-2015, 21:54
|
|
|
@plecho1, wiem, że to była nietypowa sytuacja, chodzi mi właśnie o to, że ta kontrolka może się świecić do tak ogromnej ilości błędów z różnych czujników, że nie ma najmniejszego sensu zgadywać |
|
|
|
 |
yoji
Forumowicz

|
Wysłany: 11-02-2015, 15:15
|
|
|
Dziekuję za odpowiedzi. Po pierwsze kupie interfejs zobaczymy co to tam jej świeci. W skodzinie check wyskakuje przez brak emulatora do lpg ale to inna brocha.
Niestety siostra nie chce się zamienić za nardi
Moja szara , złota w rodzinie od 2004r. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-02-2015, 18:36
|
|
|
Jeśli masz też Skodę, to może kup jednak inny kabel czyli VAG KKL bo przy użyciu programu Evoscan połączysz się z Mitsubishi a przy użyciu innego odpowiedniego ze Skodą. Jedyną różnicą w diagnostyce Carismy będzie to, że VAG jest na USB a Elm327 jest bezprzewodowy ale w Skodzie tym kablem da się zrobić o wiele więcej niż Elmem. |
|
|
|
 |
|