|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
colt cz 1,3 nawiew-wentylator |
Autor |
Wiadomość |
repsol
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-06-2013, 23:33
|
|
|
SLK napisał/a: | aby wyłączyć klimę gdy jest nawiew na przednią szybę wystarczy wcisnąć raz (albo chyba 2 razy) przycisk klimy. |
Dzięki za posta...wydaje mi się, że dwa razy, bo jak się ustawi na szybę, to klima się wlącza sama, ale nie świeci się lampka na przycisku klimy...ja tak bynajmniej mam...
więc jak wcisne raz to zapali się lampka klimy...a za drugim razem teoretycznie powinna się wyłączyć...jutro stestuje
[ Dodano: 06-07-2013, 12:25 ]
Sprawdziłem, niestety nie wyłącza się klima...
Jak to u Was jest forumowicze? |
|
|
|
 |
deska0
Nowy Forumowicz deska0
Auto: colt 1.1
|
Wysłany: 10-02-2015, 23:05
|
|
|
Witam!
Posiadam Colta VI z 2006r. silnik 1.1
Chciałbym się dołączyć do tematu z klimatyzacją a mianowicie auto po uruchomieniu działa nie nagannie oraz wentylator nawiewu również ale kiedy silnik się za grzeje to w środku słychać jednostajny syk jakby uciekali powietrze z opony. Kiedy przełączymy przełącznik z pozycji 1 na 0 wszystko milknie jakby nic się nie działo.Jeżeli przełącznikiem przełączamy na różne biegi moc nawiewu zwiększa się a syk nadal jest jednostajny. Jeżeli kratki nawiewu w kokpicie pozamykamy to syk jest troszkę ciszszy.
Proszę o pomoc ponieważ brak mi pomysłów a nie chcę zabijać kasy mechanizm
Pozdrawiam
Lesław C. |
|
|
|
 |
lech55
Forumowicz
Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 200 Skąd: Chojnów
|
Wysłany: 11-02-2015, 23:09
|
|
|
Jeżeli masz klimę, a pewnie ją masz, to spróbuj przy włączonym wentylatorze włączać i wyłączać klimatyzację. Klimatyzacja nie działa przy wyłączonym wentylatorze. |
|
|
|
 |
deska0
Nowy Forumowicz deska0
|
Wysłany: 12-02-2015, 22:48
|
|
|
Witam
Z klimą coś nie tak , klima działa cały czas a wyłącza się tylko po wyłączeniu wentylatora na poz.1. Tylko skąd ten szum? |
|
|
|
 |
lech55
Forumowicz
Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 200 Skąd: Chojnów
|
Wysłany: 14-02-2015, 13:34
|
|
|
Tak było zawsze? Czy na początku chodziła klimatyzacja, ale Tobie to nie przeszkadzało. Niestety nie jestem elektrykiem, bo to sprawa chyba dla niego, jak odłączyć ewidentnie niesprawną klimatyzację, a może któraś z osób z forum podpowie Ci jak to wyłączyć.
PS. Powiem Ci jak to wygląda w moim przypadku. U mnie są dwa pokrętła. Środkowe pokrętło ze znaczkiem wentylatora, ma cztery przełożenia prędkości. Na zero wentylator jest wyłączony, przekręcenie w prawo na numery 1,2,3 i 4 podwyższa obroty wentylatora. Lewe pokrętło służy do ustawiania temperatury wnętrza i jest wyskalowane. Natomiast wciśnięcie środkowego przycisku na tym pokrętle powoduje zaświecenie się zielonej kontrolki i startuje klimatyzacja. Klimatyzację mogę włączyć tylko wtedy, gdy wentylator jest na biegu 1,2,3 lub czwartym. Jeżeli wentylator jest wyłączny na pozycję "0" to klima nie pracuje. |
|
|
|
 |
deska0
Nowy Forumowicz deska0
|
Wysłany: 17-02-2015, 14:08
|
|
|
Witajcie
Wszystko jest OK z klimatyzacją ,wentylator będzie się kręcił zawsze w pozycji nawiewu na szybę , jeśli ustawimy na twarz lub na nogi to go automatycznie wyłączymy. To samo z klimatyzacją aby ją włączyć lub wyłączyć to trzeba użyć przycisku jeśli nawiew mamy ustawiony nie na szybę . Jeśli chodzi o "syk" to mało czynnika w klimatyzacji trzeba uzupełnić, aby syk nie drażnił uszu, trzeba właśnie pokrętło ustawić na twarz lub na nogi aby klima nie była włączona.
Dzięki za poświęcony czas
Pozdrawiam
Lesław Cwynar |
|
|
|
 |
cygan84
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0,06,Colt 1.3,10
|
Wysłany: 28-11-2023, 22:04
|
|
|
Dzis szukałem przyczyny w moim colcie 1.3 z 2010r, myślałem że moze przekaźnik coś szwankuje. Gdy odpalam silnik włączam ogrzewanie na szybe, bieg 1 i za każdym razem załącza się sprężarka i wentylator klimy, a ten przekaźnik cyka co chwilę. Po przejechaniu 15km powietrze z kratek zimne czy przełączę na szybę czy kabinę. Jak wyłączyłem nawiew poczułem nagle ciepłe powietrze z kratek jakby coś się przestawiło Znowu włączyłem bieg 1 i już leciało ciepłe. Na dworze - 2, to chyba raczej tak nie powinno być , w poprzednim colcie 2005 did Klima sama się nie załączala,i szybko się nagrzewal. Myślałem też o termostacie ale już teraz nie wiem. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 29-11-2023, 18:41
|
|
|
Gdy skierujesz powietrze na szybę - sprężarka klimatyzacji załączy się, ale kontrolka się nie zapali.
Włączenie sprężarki ma pomóc przy osuszaniu nadmuchiwanego powietrza i szybszemu odparowaniu szyby.
W starszych Coltach sprężarka kręciła cały czas (sprzęgło zrywalne z tymi gumkami), a obieg załączał się zaworem, więc nie było słychać.
W nowszych - sprężarka ma sprzęgło elektromagnetyczne i słychać. |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
cygan84
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0,06,Colt 1.3,10
|
Wysłany: 30-11-2023, 07:14
|
|
|
Dzięki za info czyli mam wszystko Ok.
[ Dodano: 07-01-2024, 22:40 ]
Jednak coś jest nie tak. Przy mrozach poniżej - 2 puszcza ciepłe powietrze po przejechaniu ok 15-20km i to od razu praktycznie gorące jakby odkręcił kurek z ciepła wodą 😉.
Przy temp. powyżej 0 ciepłe leci już po przejechaniu ok 2 km. Nagrzewnica coś szwankuje mieliście taki przypadek? |
|
|
|
 |
|
|