[Cari 1,8 GDI] Bierze olej... |
Autor |
Wiadomość |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 21-03-2007, 20:49
|
|
|
Hymm wydaje mi się że zmiana na syntetyk może tylko spowodować jeszcze większe zużycie oleju. Co prawda można by zalać minerałem który jest gęstszy i napewno mniej tego oleju by paliła ale nie sądzę aby to było najlpesze rozwiązanie. Tak wogóle to pewny jesteś tego przebiegu? Kopci na niebiesko? Może coś jest nie tak z pierścieniami albo olej"ucieka" przez jakąś wadliwą uszczelkę(nigdzie na silniku nie widzisz wycieków? Miska sprawna?).Nie wiem co jeszcze można by sprawdzić ,niech ktoś dopisze co pominąłem. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 21-03-2007, 21:03
|
|
|
IMHO skoro nigdzie nie cieknie i bierze ci o litr oleju za dużo więc pewnie czeka cię wymiana uszczelniaczy zaworowych a być może także pierścieni. Wszelkie kombinacje ze zmianą oleju na gęściejszy to druciarstwo szkodliwe dla silnika i leczenie syfa syfem. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
mlun

|
Wysłany: 21-03-2007, 21:09
|
|
|
Dlatego napisałem że nie jest to najlepsza droga do rozwiązania problemu. Ale podejrzane by było że przy tak niskim można powiedzieć przebiegu łyka aż tyle oleju.Albo ktoś kiedyś go nie oszczędzał albo ma więszky przebieg niz licznik na to wsakzuje. |
|
|
|
 |
mlun

|
Wysłany: 21-03-2007, 22:35
|
|
|
No niby fakt możesz sprubować ze zmianą oleju ale nie słyszałem żeby na Shellu były takie cyrki(Castrola to chyba lubiły się silniczki napić). Co do zaworów cykających to najlepszy byłby dla nich olej przeznaczony do GDI ale drogi jest(choć na oleju nie ma co oszczędzać) no i przedewszystkim ciężko dostępny. To był chba 10W30 o ilę sie nie mylę. |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 21-03-2007, 22:36
|
|
|
fular napisał/a: | A może poprostu przy następnej wymianie zalać go lepszej marki olejem? Może poprostu Shell Helix 10W40 mu nie służy? Co jeszcze mogę dodać to, że słychać zawory na tym oleju... | A na innym nie słychać ?
jeżeli już był długo karmiony półsyntetykiem to zostaw półsyntetyk, zmień markę oleju i zobacz jak GDi polubi Valvoline MaxLife 10w40 |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 22-03-2007, 06:27
|
|
|
u mnie przy 150000km połykał 2l oleju na 15000km (od wymiany do wymiany). teraz mu się cos odmieniło ??? i po przejechaniu 5000km od wymiany wziął może 300ml. Styl jazdy to czasami cisne a olej to syntetyk castrol TXT softec plus.
Pytanie do mechanikia czy to duzo te 2l i czy nie da się coś z tym zrobic, powiedział że jak bedzie brał 6l to żebym przyjechał
pozdro |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 22-03-2007, 10:01
|
|
|
kolezance z pracy Cari GDI tez lyka 2 litry na 13-15 tkm - Mobila 5W50 (syntetyk)
Fularowi polecam wizyte na Arkonskiej w Gdansku - tam jest maly sklepik z olejami w rewelacyjnych cenach - i kupno oleju do GDI wlasnie (czyli Castrola 10W30 syntetyka).
Moje obserwacje po jednorazowym przejsciu na Castrol 10W40 mowia, ze Galant lubi sie tego oleju napic - po zmianie na Mobil 10W40 branie oleju ustalo (wczesniej tez byl Mobil - jednorazowo uleglem reklamie magnateca). |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 22-03-2007, 18:22
|
|
|
Czytam posty i widzę że wszyscy zmieniają olej po 15 tyś , ja wymieniam co 10 tyś, jeżdże na mobilu 5W50 (przebieg prawie 200tyś) i od wymiany do wymiany stan spada mi o połowę - czyli ubywa jakieś 0,5l. Może w samochodach o większym przebiegu lub z innymi kłopotami lepiej wymienić olej częściej. Być może po przejechaniu 10tyś olej traci część swoich właściwości i zaczyna uciekać szybciej. |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 22-03-2007, 21:12
|
|
|
fular napisał/a: | Mam ją niecały rok i poprzedni właściciel lał Lotosa, chyba pósyntetyka. D |
I w tym Lotosie może tkwić problem. Z moich obserwacji wynika, że oleje Lotos, Orlen itp to wyjatkowy syf, i nie idą na zdrowie w miarę nowoczesnym silnikom.
Schell z kolei ma dość silne właściwości płuczące i mógł wymyć ci syf po Lotosie. Z minerałem, to bym się nie spieszył, bo szkoda silnika. Mam bardzo dobre doświadczenia z Motulem 5100 Turbolight 10W40 (nie w mitsu, ale kręciłem na nim silnik do 7.5krpm i było OK). |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 22-03-2007, 21:17
|
|
|
Sebancisz, bo dobry, syntetyczny olej mozna zmieniac co 15 tkm - ba, sa nawet nowoczesne oleje 0W30 czy 10W30, ktore mozna wymieniac co 30 tkm, ale osobiscie bym tego silnikowi nie robil. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 22-03-2007, 21:32
|
|
|
Ja zmieniam olej co roku albo co 15 tys - zależy co wcześniej wypadnie. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
zwolin
|
Wysłany: 22-03-2007, 22:42
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | 0W30 czy 10W30, ktore mozna wymieniac co 30 tkm |
Bo, nowy silnik i tak wytrzyma 100kkm, nawet przy 4 wymianach oleju w tym okresie, a potem może się psuć.
Osobiście uważam, że 15kkm, to absolutny maks, i to przy rozsądnej jeździe i dobrym oleju.
Przy agresywnej jeździe zszedłbym do 10kkm, a przy lekko sportowej jeszcze częściej. Na oleju jeszcze nikt nie zaoszczędził, i nie zaoszczędzi.
Niektóre oleje np. Motul 300V starzeją się bardzo szybko (co nie znaczy, że nie są rewelacyjne) i nie ryzykowałbym na nich więcej niż 10kkm przy spokojnej jeździe. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 23-03-2007, 09:28
|
|
|
zwolin napisał/a: | Bo, nowy silnik i tak wytrzyma 100kkm, nawet przy 4 wymianach oleju w tym okresie, a potem może się psuć. |
tez tak mowie - dlatego namawialem kolege (laguna 2), zeby zmienial czesciej, ale on mowi, ze bedzie robil jak producent przewiduje - trudno... tym bardziej, ze to diesel, gdzie turbawka jest tez smarowana tym samym olejem (lozysko sie szybko wys...a) |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 23-03-2007, 10:27
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | tym bardziej, ze to diesel, gdzie turbawka jest tez smarowana tym samym olejem (lozysko sie szybko wys...a) |
I dlatego warto przed gaszeniem silnika odczekać parę sekund aż się turbinka wygasi - tj, stanie .
Często ludzie po dobrych "maxach" od razu wyłączają silnik a turbina kręci się nie smarowana |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
zwolin
|
Wysłany: 25-03-2007, 12:03
|
|
|
fular napisał/a: | Spróbuję tym razem 0W30 tak jak zaleca producent lub 10W40 firmy Castrol lub Mobil. |
Jeśli nie masz pewności, na czym jeździł silnik, to z 0W30 bym nie ryzykował. Na 100% wypłucze co się da, i może się okazać, że będzie jeszcze gorzej. Bezpieczniej będzie pozostać przy 10W40, tylko bardzo dobrym. Jeśli Mobil to tylko z pewnego źródła, bo to chyba najczęściej podrabiany olej w tym kraju. Jak kupisz go w jakiejś "superpromocji", to pewnie znów zalejesz silnik Lotosem |
|
|
|
 |
|