Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprawdzajcie łańcuch rozrządu! Spostrzeżenia własne i opinie
Autor Wiadomość
JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-03-2015, 22:05   

mkm napisał/a:
Każda marka ma też tzw. "choroby wieku dziecięcego" czyli wpadki się zdarzają.
Ok, rozumiem, że testy ogranicza się do minimum i nie wszystko wyjdzie na testach tylko później wychodzi w praniu. Ale trzeba jakoś wyjść z twarzą :!:

mkm napisał/a:
Jeżeli auto jest serwisowane nie w ASO to w pełni to rozumiem, ale jeżeli w ASO... to coś faktycznie jest nie tak
Wiesz jak serwisują w niektórych ASO.
Przypadek rezona się kłania, sprawa kontroli luzów zaworowych "na słuch" i pewnie wiele innych rzeczy. Byle było szybciej, bo norma na czynność jest taka a nie inna :?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 09-03-2015, 07:55   

qubek999 napisał/a:
dla Aso jest to ekonomicznie nie uzasadnione

czy ja wiem ? Jeśli jest akcja naprawcza, to ASO raczej więcej zarobi- chyba to nie poszczególne salony płacą za błędy w fabryce czy projektantów . Może się mylę ...

qubek999 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 09-03-2015, 20:33   

Wole auto oddawać znajomemu mechanikowi niż do Aso(chyba ze mam znajomego w serwisie) .
Miałem kiedyś fiata Uno którego serwisowałem w Aso bo tam miałem znajomego który wszystkiego pilnował , tylko odszedł zaczęły sie jaja .\
Najlepiej przed oddaniem auta do aso znaczyć częsci ;p
A niby jakim cudem akcja serwisowa ma być opłacalna dla Aso
W czasie akcji Aso musi naprawićza free kilka tysiecy samochodów
w przypadku rozrządu do jest "blokada 1 stanowiska serwisowego na prawie cały dzień
Za miast zarabiać na przegladach tudziez innych naprawach po gwarancyjnych oni musza robić za darmo .
Mia

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 09-03-2015, 21:03   

qubek999 napisał/a:

w przypadku rozrządu do jest "blokada 1 stanowiska serwisowego na prawie cały dzień
Za miast zarabiać na przegladach tudziez innych naprawach po gwarancyjnych oni musza robić za darmo .
Mia

ASO nie są podmiotami powiązanymi kapitałowo z importerem - większość ASO to niezależne firmy (np. spółki z o.o.) które działają zgodnie z zasadami rynku. Odstawiając auto do ASO w ramach akcji ASO kasę za obsługę dostaje z centrali.

kupujepolskieprodukty.pl

Lipson-L1 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 09-03-2015, 22:39   

mjsystem napisał/a:
Vertigo80 napisał/a:

Tak czy inaczej umówiłem przy okazji paska na kontrolę łańcucha.
Koszt robocizna i materiały 2050zł brutto.

Nie lepiej to zrobić poza ASO? Masz auto na gwarancji jeszcze?

Większość forumowiczów zastanawia nad ASO/nieASO. Jestem z Wodzisławia do ASO w Rybniku mam 15 km, do najbliższego (nieASO mechanika polecanego na forum z Mikołowa) jest 45 km. Jeśli macie namiary na profesjonalistę nieASO który:
1. Będzie znacząco tańszy niż ASO
2. Będzie bliżej Wodzisławia niż Mikołów to proszę info na priva.

Vertigo80 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 143KM
Wysłany: 09-03-2015, 22:41   

gulgulq napisał/a:
ASO nie są podmiotami powiązanymi kapitałowo z importerem - większość ASO to niezależne firmy (np. spółki z o.o.) które działają zgodnie z zasadami rynku. Odstawiając auto do ASO w ramach akcji ASO kasę za obsługę dostaje z centrali.

Dokładnie. Dla ASO to najlepszy klient bo na pewno przyjedzie zrobić coś za "free", a serwis ma zapłacone z centrali.

qubek999 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 09-03-2015, 22:41   

jezeli kazde ASo albo autoryzowany serwis tak działa to nie masz racji .

Znam z własnego doświadczenia ( moja firma był przedstawicielem handlowym firmy produkującej sprzęt biurowy) i wiem ze tak to nie działa ( przyanjmniej jezeli chodzi o innąbranże )
Tam to jak masz problemy z nowym sprzetem do trzeba wszystko udowadniać ,pisaćekspertyzy etc . mimo ze producent wie ze sprzet jest wadliwy
Ale mogęsie mylić ,
Dlaczego wiec centrala wiedząc ze na całym świecie jest problem z rozrządem to nie zarządiła akcji serwisowej, bo dostała by i tyle , nie dość ze na serwisie to i spora częsc ludzi nie kupiła by ich nowych aut . Za duża kasa do straty , a tak mało kto bedzie kupował zamiennik rozrządu tylko oryginał i na tym tez centrala zarobi
A to ze Kowalski nie kupi juz nigdy Lancera trudno nie ten to kupi go ktoś inny .
Za mało ten problem jest nagłośniony i tyle , pytanie tylko dla czego

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 09-03-2015, 23:33   

qubek999 napisał/a:
Dlaczego wiec centrala wiedząc ze na całym świecie jest problem z rozrządem to nie zarządiła akcji serwisowej
Dobre pytanie. :wink:
Brak interesu - to odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez tyku 12-03-2015, 11:14, w całości zmieniany 1 raz  

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 10-03-2015, 06:46   

qubek999 napisał/a:

Znam z własnego doświadczenia ( moja firma był przedstawicielem handlowym firmy produkującej sprzęt biurowy) i wiem ze tak to nie działa ( przyanjmniej jezeli chodzi o innąbranże )
Tam to jak masz problemy z nowym sprzetem do trzeba wszystko udowadniać ,pisaćekspertyzy etc . mimo ze producent wie ze sprzet jest wadliwy
Ale mogęsie mylić ,
Dlaczego wiec centrala wiedząc ze na całym świecie jest problem z rozrządem to nie zarządiła akcji serwisowej, bo dostała by i tyle , nie dość ze na serwisie to i spora częsc ludzi nie kupiła by ich nowych aut . Za duża kasa do straty , a tak mało kto bedzie kupował zamiennik rozrządu tylko oryginał i na tym tez centrala zarobi
A to ze Kowalski nie kupi juz nigdy Lancera trudno nie ten to kupi go ktoś inny .
Za mało ten problem jest nagłośniony i tyle , pytanie tylko dla czego

Małe jeszcze wyjaśnienie. Żaden producent nie przyzna się do błędu, ktoś na nim musi to wymusić: albo klienci albo urząd. Które przedmioty wycofywane są z rynku lub naprawiane na koszt producenta masz podane na stronach UOKIK. Mitsubishi ma tam kilkanaście ogłoszeń i wezwań użytkowników by zgłosili się do serwisu, inni producenci też.
Sam ostatnio byłem z moją Toyotą na wizycie w ASO - wymiana turbo, intercoolera, pompy podciśnienia etc... jakaś wada konstrukcyjna. Wszystko gratis - koszt samych części koło 8 tyś.

kupujepolskieprodukty.pl

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 10-03-2015, 09:29   

qubek999 napisał/a:
A niby jakim cudem akcja serwisowa ma być opłacalna dla Aso

O, widzisz jakie to ciekawe! To ja nie wiedziałem, że robię dla MMC za friko, do tej pory myślałem, że kasuję ich 110 PLN netto za roboczogodzinę gwarancyjną a tu... Cholera, czas zweryfikować swoje społeczne podejście ;)
qubek999 napisał/a:
Najlepiej przed oddaniem auta do aso znaczyć częsci ;p

I jeszcze wynająć detektywa a najlepiej to wprowadzić do takiego ASO swojego szpiega, który zostanie tam mechanikiem i będzie robił zdjęcia ;) Daj spokój.
qubek999 napisał/a:
Dlaczego wiec centrala wiedząc ze na całym świecie jest problem z rozrządem to nie zarządiła akcji serwisowej, bo dostała by i tyle , nie dość ze na serwisie to i spora częsc ludzi nie kupiła by ich nowych aut .

I tu jest clou - u mnie nie było ŻADNEGO przypadku rozciągniętego łańcucha w Lancerze a sprzedałem tych aut ładnych kilkaset. Poszedłem do przed chwilą do szefa serwisu, żeby mi sprawę wyjaśnił (bo ja sam techniczny jestem tak sobie) - według naszych chłopaków (ale i praktyki) problem jest w oleju - u nas auta śmigają na Lotosie i się zwyczajnie nic nie dzieje. Zakładam, że problem leży w temperaturze pracy silnika. Aha, dodam jeszcze, że lojalność naszych klientów po upływie gwarancji to ok. 60% (przy średniej krajowej 27%) więc samochodów z przebiegami >100 000km mamy sporo. Mamy też 4 Lancery 1,8 w innym dziale firmy czyli DPD. Samochody handlowców więc lekko nie mają, wszystkie powyżej 150 000 (jeden to chyba w ogóle powyżej 200) i jest spokój.
Pozdrawiam
P.S. Jedynym rozciągniętym łańcuchem był u nas łańcuch w Pajero, które robiło za holownik dużej łodzi z tym, że sprawa wynikła już po 30 000km i zrobiliśmy to na gwarancji. Jak będzie dalej? Nie wiem.

Jalal_79 
Forumowicz
Booya

Auto: Lancer Sedan Intense BLACK
Wysłany: 10-03-2015, 10:24   

Wreszcie odpowiedź konkretna a nie wróżenie z fusów, domysły.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 10-03-2015, 11:43   

Jackie napisał/a:
... problem jest w oleju

hm... ? ciekawa teoria, ale jak piszesz-
Jackie napisał/a:
według naszych chłopaków (ale i praktyki)...

czyli być może tak jest. Tylko się zastanawiam- ludzie jeżdżą na różnych olejach i myślę, że w 90 % są to oleje spełniające wymagania Mitsubishi dla tego silnika ( te 10 % zostawiam dla tych co leją różne inne ). Więc co, olej spełnia wymagania, ale nie pasuje temu misiu ? ( bo łańcuszki się naciągają też tym co używają odpowiedniego oleju ) ?
To może jakaś sugestia, które mu pasują ?

Jackie - i prośba- ile ASO weźmie za kontrolę łańcucha- taką bez okazji kontroli luzów zaworowych ? Orientacyjnie przynajmniej. :)

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 10-03-2015, 12:55   

Uwex napisał/a:
Więc co, olej spełnia wymagania, ale nie pasuje temu misiu ? ( bo łańcuszki się naciągają też tym co używają odpowiedniego oleju ) ?

Nie wiem. Może chodzi też o pracę napinacza?
Uwex napisał/a:
Jackie - i prośba- ile ASO weźmie za kontrolę łańcucha- taką bez okazji kontroli luzów zaworowych ? Orientacyjnie przynajmniej.

Dopytam ale zakładam, że nie mało. To masa roboty.
Pozdrawiam

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 10-03-2015, 19:15   

Jackie, mam prośbę, przedyskutujcie "technikę jazdy" - chodzi mi o jazdę na niskich obrotach.

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 10-03-2015, 20:14   

mkm napisał/a:
chodzi mi o jazdę na niskich obrotach.
- Konsekwencją takiej jazdy jest rozciągnięcie łańcucha rozrządu o którym mowa od samego początku. :wink:

Odpowiedz do tematu