Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 19:55 |
Jaki rodzaj napędu ma Outlander. |
Autor |
Wiadomość |
monsun
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander I 2.0 4WD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-03-2015, 13:32
|
|
|
Nie ma zadnego sprzegla ani sterowania elektronicznego to prosty uklad, wystarczy jedno kolo podniesc by sie auto nie ruszylo, ale jest to jak najbardziej prawdziwy staly naped. |
|
|
|
 |
georg_drugi
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Runner 1,8
|
Wysłany: 10-03-2015, 10:49
|
|
|
Dopiero teraz odpowiadam, bo dopadło mnie jakieś choróbsko i ciężko było nawet myśleć.
krzychu masz rację, że przedni i tylni dyfer są otwarte. To nie ulega wątpliwości, tylko co jest między osiami? Na stronie, którą podałem: http://www.awdwiki.com/en/mitsubishi/ faktycznie jest tak napisane, jakby wiskoza była razem z centralnym dyfrem. Jednak na tej drugiej stronie (teraz napiszę bez przecinka, to będzie się prawidłowo otwierać): http://www.wojdas.24x7.pl/naped.html właśnie w tabeli "Charakterystyka i opis układów rozdziału napędu między osie" w pierwszej kolumnie "VCU", która jest sklasyfikowana jako napęd z dołączaną tylną osią, jest opisany rodzaj napędu w Outlanderze I i tam nie ma nic o centralnym dyfrze. W wierszu pt. "ilość mechanizmów różnicujących prędkości osi i kół" jest już jak wół, że jest sprzęgło międzyosiowe.
Może ktoś wie dokłądnie co to jest ten transfer?
PS. monsun please nie pisz takich bzdur jak nie masz pojęcia. Polecam ci zatem stronę www.wojdas.... Zobacz, jak dużo się możesz dowiedzieć. |
|
|
|
 |
staszq2
Mitsumaniak Cichociemny

Auto: Jedyne słuszne
Pomógł: 20 razy Dołączył: 24 Sty 2015 Posty: 624 Skąd: Zasiedmiogórogrodzie
|
Wysłany: 13-03-2015, 19:19
|
|
|
Wtrące i ja swoje zdanie do powyższych postów.
Otóż będac w serwisie ( gdzie Misiek został strojony i dostał 50 świeżych KM ) który zajmuje się głównie marką Mitsubishi, pytając właściciela o rodzaj napędu otrzymałem odp: Żadej wiskozy nie ma, jest mechanizm kątowy co powoduje że jest to prawdziwy stały napęd na wszystkie koła, po tej rozmowie przewertowałem wszystkie pisma motoryzacyjne w których był opisany Misiek i we wszystkich artykułach było jasno napisane, że cyt. "Outlander posiada prawdziwy stały napęd na wszystkie koła"....
I tego się trzymajmy |
_________________ 1% na leczenie i rehabilitację mojego Kubusia http://fundacja-sloneczko...s.php?ida=138/M
Mam japońskie TURBO do tego AWD
Moja historia motoryzacji:
1. Fiat 125p 1.5, 2. Fiat 126p 0.65, 3. Peugeot 106 '92 1.1, 4. Daewoo Leganza '99 2.2 CDX, 5. Ford Fiesta '95 1.3, 6. Nissan Primera '00 1.8 CH
7. Citroen Xsara '98 1.4, 8. Renault Scenic '98 2.0, 9. Renault Grand Scenic II '09 2.0, 10. Ford Mondeo MK II '00 1.8
11. Ford Focus MK2 '07 1.6 TDCi pierwszy w życiu diesel - http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=95295
12. Mitsubishi Outlander TURBO "Byczek" - ach... no szkoda i szkoda
13. Audi A6 C5 '03 Avant 3.0 quattro + tiptronic - było jeździło służyło ale nie było tanie
14. 'OBRUT" - nie wyszło a miał być come back
15. Ford Mondeo MK4 2.0 HDI pod kryptonimem TDCI 130/320==>185/413 - przerzucam się na ropniaka
16. Coltolot CJO "Black Sabaton" 1.6
17. OBRUT nr 3 - seria seria seria ... czarna seria
18. Saabik 9-5 '06 Aero 2.3T
[size=i10]19.[/size] https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=108143 Batmobil - O1T 800+HP/1200+NM |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 15-03-2015, 14:58
|
|
|
staszq2 napisał/a: | Outlander posiada prawdziwy stały napęd na wszystkie koła |
No i do takich wniosków można dojść patrząc w menual, ale w pewnych okolicznościach taki napęd działa gorzej niż FWD... Tutaj jest problem. |
|
|
|
 |
staszq2
Mitsumaniak Cichociemny

|
Wysłany: 16-03-2015, 16:39
|
|
|
krzychu napisał/a: | pewnych okolicznościach taki napęd działa gorzej niż FWD... Tutaj jest problem. |
Np na ośnieżonej drodze w zakręcie dodając lekko gazu tył wyprzedza przód, w takich momentach jest bardzo nadsterowny Misiek, jakie było moje zdziwienie po takim czymś... Przesiadłem się przednionapędowej Primery i musiałem bardzo delikatnie obchodzić się z gazem na śliskim |
_________________ 1% na leczenie i rehabilitację mojego Kubusia http://fundacja-sloneczko...s.php?ida=138/M
1. Fiat 125p 1.5, 2. Fiat 126p 0.65, 3. Peugeot 106 '92 1.1, 4. Daewoo Leganza '99 2.2 CDX, 5. Ford Fiesta '95 1.3, 6. Nissan Primera '00 1.8 CH
7. Citroen Xsara '98 1.4, 8. Renault Scenic '98 2.0, 9. Renault Grand Scenic II '09 2.0, 10. Ford Mondeo MK II '00 1.8
11. Ford Focus MK2 '07 1.6 TDCi pierwszy w życiu diesel - http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=95295
13. Audi A6 C5 '03 Avant 3.0 quattro + tiptronic - było jeździło służyło ale nie było tanie
15. Ford Mondeo MK4 2.0 HDI pod kryptonimem TDCI 130/320==>185/413 - przerzucam się na ropniaka
[size=i10]19.[/size] https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=108143 Batmobil - O1T 800+HP/1200+NM |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-03-2015, 15:24
|
|
|
staszq2 - ale w takiej sytuacji zakładając identyczne warunki/opony itd Outek powinien dawać większy margines. Oczywiście po przekroczeniu granicy przyczepności może być bardziej nadsterowny i to wymaga większej uwagi (dużo prościej opanować FWD to jakby wiadomo szczególnie jak ma połowę koni?). Bardziej mnie chodzi o sytuację kiedy tylne koło zostanie odciążone (np. jak się auto pochyli do przodu lekko po przekątnej) to takie napęd może po prostu zakręcić tylnym kołem i tyle.. A przednionapędów mogłaby czasem wyjechać.
Przydała by się np. jakaś wiskoza do blokowania centralnego jak w Foresterze. |
|
|
|
 |
tomeksek
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2012 2.0
|
Wysłany: 26-03-2015, 16:58
|
|
|
Nie zgodze sie ze Outlander I nie ma zadnego mechanizmu blokady centralnego dyfra.
Gdy bylem nim kiedys na przegladzie mechanik byl ciekawy jaki ma naped i podstawil pod przednie kola rolki i kazal mi ruszyc do przodu. Auto wyjechalo od razu. A gdyby nie bylo blokady centralnego dyfra to by krecily sie przednie kola na rolkach i auto by nie wyjechalo.
A teraz mam pytanie:
Zaczelo mi cos tepo wali, gdy ostrzej ruszam albo ostrzej zmieniam biegi. Dosyc glosne, nie metaliczne uderzenie (jakby cos sie uslizgiwalo i potem zalapywalo). Czy ktos tak mial juz moze i udalo sie to zdiagnozowac ?
Wstepnie pytalem 2 mechanikow i jeden stawiaja na sprzeglo a drugi na tylny most ale obaj mowia ze sie nie za bardzo znaja na 4x4 japonczykach.
Macie jakis pomysl co to moze byc i czy z tym mozna jezdzic bez obaw ze sie rozleci gdzies w nocy w lesie ? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 26-03-2015, 17:55
|
|
|
tomeksek napisał/a: | Nie zgodze sie ze Outlander I nie ma zadnego mechanizmu blokady centralnego dyfra.
Gdy bylem nim kiedys na przegladzie mechanik byl ciekawy jaki ma naped i podstawil pod przednie kola rolki i kazal mi ruszyc do przodu. Auto wyjechalo od razu. A gdyby nie bylo blokady centralnego dyfra to by krecily sie przednie kola na rolkach i auto by nie wyjechalo. | do tego nie jest potrzebna żadna blokada centralnego dyfra. Najprostszy Haldex działa w taki sposób - po wykryciu uślizgu kół przednich dołączany jest tył. Jak chcesz sprawdzić blokadę centralnego dyfra to załóż rolki po przekątnej i rusz z miejsca |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
nasa111
Nowy Forumowicz
Auto: outlander I
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Sty 2014 Posty: 18 Skąd: Kraśnik
|
Wysłany: 26-03-2015, 18:22
|
|
|
tomeksek napisał/a: | Zaczelo mi cos tepo wali, gdy ostrzej ruszam albo ostrzej zmieniam biegi. Dosyc glosne, nie metaliczne uderzenie (jakby cos sie uslizgiwalo i potem zalapywalo). Czy ktos tak mial juz moze i udalo sie to zdiagnozowac ?
Wstepnie pytalem 2 mechanikow i jeden stawiaja na sprzeglo a drugi na tylny most ale obaj mowia ze sie nie za bardzo znaja na 4x4 japonczykach. |
podpora wału- wymień dwie gumowe tuleje i po sprawie |
|
|
|
 |
tomeksek
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2012 2.0
|
Wysłany: 26-03-2015, 23:46
|
|
|
Ale Outlander I nie ma Haldexa.
Ma staly naped na 4 kola z centralnym dyfrem.
Centralny dyfer rozdziela naped pomiedzy przednią i tylną os. (musi byc bo na nierownosciach zdarza sie ze przednia os obraca sie z inna prednosci niz tylna i bez dyfra powstawalyby naprezenia)
Bez blokady, na rolkach dyfer przekazalby calą sile na tą os ktora sie latwiej kreci czyli na przednia i auto nie wyjechaloby z rolek.
Dlatego nie robi sie samochodow 4x4 bez zadnej blokady centralnego dyfra bo wtedy wystarczy ze jedno kolo jest w gorze, a to sie czesto zdarza w terenie i auto stoi.
Natomiast gdy bedą w gorze 2 kola po przekątnej tak jak piszesz to faktycznie Outlander I nie wyjedzie bo blokady dyfrow na przedniej osi i tylnej nie ma. Takie blokady mają dopiero samochody w stylu Pajero lub Patrol GR i to w opcji. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2015, 07:13
|
|
|
tomeksek napisał/a: | A gdyby nie bylo blokady centralnego dyfra to by krecily sie przednie kola na rolkach i auto by nie wyjechalo. |
Hmmm... Tylko kurde gdzie ta blokada jest? Nijak jej nie widać w menualu.. |
|
|
|
 |
qba1983
Forumowicz
Auto: Out 2.0T
|
Wysłany: 27-03-2015, 12:43
|
|
|
hmm tak sie przypiąłem, wczytywalem - wczytywalem i...
zrzut z manuala (z dwóch str)
i teraz tak. mamy tu połączone dwa mechanizmy różnicowe otwarte w jeden za pomocą tulei(nr 5) lączy po jedny kole nr 7 lewy z centralnego dyfra i prawy ze skrzyni. do skrzyni mamy połoś od lewego koła do dyfra półoś z prawego. (zwróćcie uwagę na różnice w budowie mechanizmu różnicowego lewy z prawym- po co te dodatkowe kółka? żeby więcej wytrzymał?)
myślę że układ tych kół powoduje spięcie układu na sztywno. zauważcie że po podniesieniu jednego kola, na luzie bez wrzuconego biegu jestesmy w stanie obrucić koło z duzym oporem. domniemam iz ten opór powstaje na skutek obracania sie obu przednich mechanizmow roznicowych bo sa spięte razem oraz obracanie sie wałka atakującego od skrzyni biegów. myslę że ilość powstawanych przytym oporów to jest właśnie ten opór na kole.
i teraz ostatnia rzecz... jeśli wrzucimy bieg to nie jesteśmy w stanie obrucić koła nawet uzywająć dużo siły według mnie świadczy tu o tym że nie ma żadnego sprzęgła/haldeksa czy czego kolwiek miedzy osiami.
a teraz pytanie... co się stanie jeśli do tego założył bym tylny dyferencjał pasywny(czyli torsen w mechaniźmie różnicowym)? da się tym jęździć? chyba tak... ale już sam głupieje z tym. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2015, 12:57
|
|
|
qba1983 napisał/a: | zwróćcie uwagę na różnice w budowie mechanizmu różnicowego lewy z prawym- po co te dodatkowe kółka? żeby więcej wytrzymał? |
To jest lewy i prawy tylko przedni i centralny. Jedno z tych kół przekazuje napęd do wału i dalej do tylnego dyferencjału. Tak się mnie wydaje, ale fajnie by było chociaż zaznaczyć gdzie jest wejście napędu od skrzyni. |
|
|
|
 |
staszq2
Mitsumaniak Cichociemny

|
Wysłany: 27-03-2015, 19:59
|
|
|
qba1983 napisał/a: | nie ma żadnego sprzęgła/haldeksa |
Nie ma i to jest tzw. fakt "autentyczny" jak to się mówi
krzychu napisał/a: | Bardziej mnie chodzi o sytuację kiedy tylne koło zostanie odciążone (np. jak się auto pochyli do przodu lekko po przekątnej) to takie napęd może po prostu zakręcić tylnym kołem i tyle.. |
Postaram się to sprawdzić w "realu" na bezdrożach i uwiecznić to na filmiku aby pokazać co i jak ale dopiero po powrocie Miśka... |
|
|
|
 |
qba1983
Forumowicz
Auto: Out 2.0T
|
Wysłany: 27-03-2015, 21:50
|
|
|
krzychu napisał/a: | fajnie by było chociaż zaznaczyć gdzie jest wejście napędu od skrzyni |
no tak, prawy dolny rog obrazka to przód auta, lewy gówny to tył, wiec na koło nr 1 (po prawej) wchodzi napęd od skrzyni(wałek atakujący), a wychodzi na tył przez koło tez nr 1 po lewej.
te koła wewnątrz o które pytam nie przekazują napędu. na rysunku nie widać wymiarów, ale jeśli są takie same to znaczy ze zrobionę są jako podwójne(poczwórne) koło dzieki czemu ukłąd wytrzyma większe momenty obrotrowe, na fotce to jak wygląda z jednym, logiczne że jest to za mało i takie koło a raczej jego oś mogł by zostać wyrwana.
Cytat: | Postaram się to sprawdzić w "realu" na bezdrożach i uwiecznić to na filmiku |
już pisałem że zdarzyło mi się wpąść do "rowku" przednim prawym kołem, lewe tylne było nie dociążone i do tego było w błocie, oba kręciły się nie miłosiernie w miejscu a autko nie dało rady bez pomocy traktora. według mojej dedukcji, napęd działa tak że napęd minimum dwa koła(jedno z przodu i jedno z tyłu) |
|
|
|
 |
|