[Cari 1.8 GDI] Hamulce |
Autor |
Wiadomość |
icet14
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-04-2015, 13:28 [Cari 1.8 GDI] Hamulce
|
|
|
Witam forumowiczów!
Mam następujący problem z hamulcami:
Podczas hamowania pedał wpada w podłogę i na samym dole łapie, gdy chce zahamować od razu ponownie to pedał jest twardy i powoli schodzi na dół ale nie hamuje, muszę odczekać około pół minuty aby hamulec ponownie się "załadował" (nie wiem jak to nazwać) i cały czas to samo, mechanik wymienił cylinderki z tyłu ponieważ twierdził że był wyciek ale dalej to samo, teraz ma być odpowietrzany i wymieniony płyn hamulcowy, co może być jeszcze tego przyczyną? Dodam że jakiś czas jeździłem z brakiem płynu było poniżej "min" i może zassało powietrze?
Na forum znalazłem podobny problem ale Pan napisał że załatwiło sprawę wymiana uszczelniaczy cylinderków "zestaw naprawczy (chyba) lucasa"
Czy serwo i pompa hamulcowa w 1.8 gdi to jedna część? Na allegro tak widnieje. Aczkolwiek serwo ponoć jest sprawne. Nie znam się na tym nic i pytam ponieważ chcę to zrobić jak najszybciej i nie chce być naciągnięty na wymianę wszystkiego co związane z hamulcami. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-04-2015, 19:24
|
|
|
Zacznij od odpowietrzania hamulcy |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-04-2015, 06:53
|
|
|
Wygląda mi to też na problem z serwem a dokładniej z przewodem po między kolektorem ssącym a serwem tak jakby coś bardzo ograniczało przepływ powietrza przez ten przewód i stąd przez pewien czas po hamowaniu ten twardy pedał. |
|
|
|
 |
icet14
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 26-04-2015, 10:18
|
|
|
Płyn został przepuszczony 2 razy oczywiście nowy, odpowietrzony, wymienione cylinderki, a ten przewód wychodzący z serwa też ponoć był właśnie sprawdzany, odnośnie tego przewodu mam pytanie, czy to ma być sam przewód czy ma być na nim dodatkowo jakaś część(cari 99 18.gdi)?
Efekty po wymianie w.w. ręczny ok, pedał nie wpada w podłogę i hamulce dużo lepsze ale dalej po wciśnięciu hamulca raz, za drugim razem muszę odczekać chwilę bo jak hamuje od razu auto leci do przodu a pedał twardy.
Mechanik polecił mi podpięcie auta pod komputer. Według niego to pompa ABS może być uszkodzona lub pokazuje błąd i dlatego hamulce się tak zachowują.
Może znacie jakieś miejsce niedaleko Kielc żeby to sprawdzić?
Za każdą pomoc bardzo dziękuje! |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-04-2015, 11:16
|
|
|
To mi dalej wygląda na problem z serwem. Na tym przewodzie powinien być jeszcze zaworek zwrotny. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-04-2015, 11:33
|
|
|
icet14 napisał/a: | fekty po wymianie w.w. ręczny ok, pedał nie wpada w podłogę i hamulce dużo lepsze ale dalej po wciśnięciu hamulca raz, za drugim razem muszę odczekać chwilę bo jak hamuje od razu auto leci do przodu a pedał twardy. | W kolektorze ssącym jest króciec do którego podłaczony jest przewód od wspomagania hamulca, porządnie wymyj ten króciec i poskładaj, sprawdź czy efekt będzie wciąż taki sam |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|