LIQUI MOLY dodatki do oleju / chlodnicy |
Autor |
Wiadomość |
Ronald
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-04-2015, 00:30 LIQUI MOLY dodatki do oleju / chlodnicy
|
|
|
Czy ktoś z szanownych kolegów / koleżanek stosował podczas serwisowania aut specjalnych dodatków od LIQUI MOLY? Interesuje mnie wasza opinia o dwóch produktach.
1.LIQUI MOLY Engine Flush 2640
2.LIQUI MOLY Oczyszczacz chłodnicy 2699
Warto użyć tych preparatów? Opinie wśród sprzedawców / mechaników są różne. Co o tym sądzicie |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 28-04-2015, 00:45
|
|
|
1. to polecana płukanka do oleju. Jeśli przechodzisz z jakiegoś niepewnego oleju na inny, szczególnie na lepszy (np. z półsyntetyka na syntetyk) to IMHO warto ją zastosować. Na moje cztery oczy jest jeden warunek - silnik musi być w dobrym stanie. Ale jeśli już jeździsz na dobrym syntetyku, zasadniczo stosowanie płukanki niewiele da.
2. to samo - jeśli układ chłodzenia masz w dobrym stanie (jest szczelny), to warto przy wymianie płynu chłodzącego zastosować. Z tym, że porządnie trzeba potem wszystko przepłukać wodą deminaralizowaną. No i przy zasyfionym/zakamienionym układzie takie płukanie może nie rozpuścić całego osadu - na Forum było już, że ktoś tam dopiero po użyciu odkamieniacza do sanitariatów uzyskał drożność układu chłodzenia, czy raczej chodziło tutaj o nagrzewnicę.
Ogólnie produkty LM to IMHO wyższa półka chemii samochodowej. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-04-2015, 08:19
|
|
|
Ronald napisał/a: | 1.LIQUI MOLY Engine Flush 2640
2.LIQUI MOLY Oczyszczacz chłodnicy 2699 |
Obu używam, oba mogę polecić. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Ronald
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 28-04-2015, 09:34
|
|
|
Będzie zmiana z 15W40 Castrola na 10W40 LIQUI MOLY dlatego myślę o zastosowaniu tych środków. Płyn chlodniczy też juz klarowny nie jest. |
Ostatnio zmieniony przez Ronald 25-05-2015, 23:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
paweldm
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
|
Wysłany: 05-05-2015, 20:57
|
|
|
LIQUI MOLY Engine Flush dobrze jest użyć co 2-3 wymianę oleju, co do dodatku do chłodnic to nie stosowałem. |
|
|
|
 |
Ronald
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 25-05-2015, 23:12 Re: LIQUI MOLY dodatki do oleju / chlodnicy
|
|
|
Wnioski z zastosowania po przejechaniu 2kkm:
Engine Flush - rzeczywiście wyczyścił silnik. Olej wciąż pięknie bursztynowy, ledwo widoczny na bagnecie. Odczucie bardzo pozytywne. Silnik na ucho inaczej pracuje, jakby miał lżej. Choć to może być akurat efekt lepszego oleju
Oczyszczacz chłodnicy - ciężko wyczuć czy to preparat, czy nie było wcześniej brudów, ale jak do tej pory płyn chłodniczy nie zmienił koloru. Poprzedni płyn wyglądał tragicznie po spuszczeniu, szkoda gadać. |
|
|
|
 |
|