|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: robertdg 02-05-2015, 13:33 |
[EA2A/W 2.0] Galanta VIII - porady? |
Autor |
Wiadomość |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10721 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 06-05-2015, 08:59
|
|
|
Bartekkita napisał/a: | mexes, Audi A3 jeszcze 2 lata temu było b.drogie jak na rocznik. |
A3 nadal trzymają cenę, a TDI szczególnie, znajdz do tego nie kręcone i dobrym wyposażeniu....
W 100 % zgadzam się z Owczar napisał/a: | Gdybym z każdą usterką jechał do mechanika to puściłby mnie z torbami. |
|
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
mexes
Nowy Forumowicz
Auto: .
|
Wysłany: 06-05-2015, 15:24
|
|
|
Bartekkita i Marcino, zgadzam się z wami. Rozglądam się za autem, który będzie sprzedawane z kompletem opon, ale nie jest to dla mnie warunkiem koniecznym. Wole się skupić na znalezieniu tej dobrej sztuki. Ja jestem z Opola, a tutaj niestety np. do 100 km accorda głównie można kupić od "żyda - dealera". Z audi trochę lepiej wygląda sprawa. Autem będę robił około 8 tyś km/ rok. Pracę mam blisko (nie, nie będę jeździł do niej autem ). Szukam auta wygodnego, którym przejadę z pkt. a do b z satysfakcja. Moc dla mnie nie jest priorytetem (min. silnik 1.6):). Wygląd galanta jest ekstra. Szkoda, ze nie zadbali o jego trwałość tak jak w np. accordzie.
Nawet nie koniecznie to musi być sedan, a może być to hatchback lub coupe. I tak będę jeździł tym ja i moja dziewczyna.
Rozważam auta do 9000 tyś z negocjacją np. do 8500 . Niestety blisko mnie mało jest prywatnych ogłoszeń.
Wiem, że to nie jest temat właściwy, a tak samo forum tyczy się marki mitsu ale musiałem to napisać .
Moja lista to:
- Ford Cougar - Coupe
- Ford Focus Mk1 - Hatchback
- Mazda 626 - Sedan
- Honda Civic 6 - Coupe
- Honda accord VI - Sedan
- Opel vectra B - Sedan
- Vw passat B5 - Sedan
- Ford mondeo MK3 - Sedan
- Audi A4 B5 lub A3 - Sedan/ Hatchback
Silniki od 1.6 do 1.8 benzyna.
Mój wybór i tak padł na 1. Accord 2. A3/ A4 3. Honda civic 4.Passat.
Niestety galanta odpuszczę sobie.
Orientuje się ktoś czy silnik 1.6, do A4 po 1999 roku to dobry wybór? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 06-05-2015, 17:07
|
|
|
mexes napisał/a: | Orientuje się ktoś czy silnik 1.6, do A4 po 1999 roku to dobry wybór? | Jeżeli samochód ma wyglądac to i bez silnika się obędzie, ale do jazdy to strasznie kiepski wybór |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Tomasz87
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 561 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 06-05-2015, 19:53
|
|
|
mexes napisał/a: | Mój wybór i tak padł na 1. Accord 2. A3/ A4 3. Honda civic 4.Passat.
Niestety galanta odpuszczę sobie.
Orientuje się ktoś czy silnik 1.6, do A4 po 1999 roku to dobry wybór? |
1.6 w Audi A4 to straszny muł, dla emerytów i rencistów.
1. Accord - chyba najlepszy z Twoich wyselekcjonowanych wyborów. 2.0 16V 147KM fajny...
2. A3 drożyzna, A4 1.6 padaka
3. Civic... małe to kurczę... małe się słabo prowadzi...
4. Pasztecik.... tutaj moje osobiste uprzedzenie... Ale za małą kasę znajdziesz poniżej 500kkm |
|
|
|
 |
Szymeon
Nowy Forumowicz
Auto: Honda Prelude IVgen/Micra K11
|
Wysłany: 06-05-2015, 20:21
|
|
|
mexes napisał/a: | Szkoda, ze nie zadbali o jego trwałość tak jak w np. accordzie. |
Siedzę trochę bardziej w Hondach, i niestety z tymi Accordami też nie jest tak różowo. Civic tak samo. 626 i Mondeło podobnie...
Tak jak Tomasz87 napisał - Acco 2.0, można niewielkim kosztem poprawić jego dynamikę - krótka skrzynia bez szpery około 350-400 zł + robocizna, i już odpycha się całkiem przyjemnie. Silniki praktycznie bezobsługowe, zdarza się wyciek spod oringu aparatu zapłonowego. Po zakupie dobrze zajrzeć do rozrządu, bo uszczelniacz przedniego wałka balansowego lubi sobie czasami wypaść, i wyrzygać cały olej w ułamku sekundy, a niestety fabryczny czujnik ciśnienia oleju jest taki, że jak lampa alladyna zapali się na desce, to prawie zawsze jest już "po ptokach".
Gdybyś miał jakieś pytania odnośnie Hond, to zapraszam na PW, żeby tutaj nie zaśmiecać forum |
|
|
|
 |
mexes
Nowy Forumowicz
Auto: .
|
Wysłany: 06-05-2015, 20:22
|
|
|
Dzięki, że wypowiadacie się jeszcze na temat innych marek.
Audi a4 jednak bym wybrał 1.8 lub Accorda również 1.8. Wiem, że A4 ma drogie zawieszenie ale jeżeli ja będę robił około 8t km, to tak prędko nie powinno iść do wymiany. A jaki rocznik polecacie z A4?
Spodziewałem się, że A3 z silnikiem 1.6 dobrze będzie jeździło. Mały niby ekonomiczny silnik, a czytam i jest inaczej. Na każdym forum piszą, że lepiej brać 1.8 niż 1.6 bo podobne spalanie, a więcej kuców. |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 06-05-2015, 20:34
|
|
|
mexes napisał/a: | Wygląd galanta jest ekstra. Szkoda, ze nie zadbali o jego trwałość tak jak w np. accordzie. | Powiedział co wiedział. Accord/Civic nie odbiegają trwałością od Mitsubiishi. Natomiast jest o wiele większa szansa trafić na zaniedbaną i olejożerną Hondę. Jak mniemam po postach masz spory mętlik w głowie. Wyskocz na tourne po dilerach z jazdami próbnymi włącznie, bo ta lista to się kupy nie trzyma. Obejrzyj sobie Audi 80 B4 czyli kawał solidnego wozu na początek, pomacaj, pojeździj wszystkim co mieści się w Twoim budżecie i zrób listę od nowa. Z nową listą możesz zacząć węszyć po ogłoszeniach i wybierać co się nadaje na oględziny, a co odpada w przedbiegach. I przestań brać dosłownie wszelakie ankiety i komentarze w myśl zasady: prawda leży po środku, a o problemach ze sprzęgłem dowiedziałem się z tego tematu, a forum przeglądam praktycznie codziennie i powiem, że moje łapie w połowie i nie wydaje żadnych dźwięków |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
Tomasz87
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 561 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 07-05-2015, 17:17
|
|
|
i9i napisał/a: | Obejrzyj sobie Audi 80 B4 czyli kawał solidnego wozu na początek |
Solidnego ale jeżdżącego jak czołg... tak BTW... |
|
|
|
 |
McCoy
Forumowicz
Auto: Mitsubishi SE 2,5V6 /99
Kraj/Country: Germany
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 249 Skąd: okolice Monachium
|
Wysłany: 07-05-2015, 22:47
|
|
|
mexes napisał/a: | Dzięki wielkie! A wiec mój wybór pada na Hondę Accord lub A3 l8. |
I tak nadal bedziesz myslal o galancie bo ten typ tak ma. |
_________________ Oczy są interfejsem duszy
 |
|
|
|
 |
|
|