Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Półoś ?? sprzęgło ?? Galant nie robi.... :(
Autor Wiadomość
Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2007, 03:18   Półoś ?? sprzęgło ?? Galant nie robi.... :(

cześć, witam wszystkich nocnych marków, i prosze o szybką odpowiedź...

otóż mając skręcone koła w prawo ruszyłem autem szybko, ale nie gwałtownie czy z piskiem kół... i nagle jadąc prosto jakieś 30 metrów dalej słysze terkotanie i czuje całkowity zanik mocy....
po zatrzymaniu sie i wbiciu biegu ponownie terkotanie jest cały czas nawet przy puszczonym sprzegle auto nie jedzie tylko stoi i terkocze ;( to samo dzieje sie na wszystkich biegam także wstecznym, jestem teraz troszke daleko od jakiego kolwiek serwisu a jakakolwiek pomoc nadjedzie najwcześniej rano ;/ ale moze już teraz uda sie ustalić co jest przyczyną awarii... po scholowaniu auta na pobocze przez pomocnego nieznajomego przy skręceniu w strone lewa terkotanie nasiliło sie... a po wyprostowaniu wróciło do "normalnego terkotania" ;/;/ ten dżwięk bardziej dochodzi od strony kierwocy niż od strony skrzyni biegów... ;/ a terkotanie to tak jakby wrzucić mase cześci do jakiegoś metalowego grubego pojemnika i ciągle nimi trześć, jest raczej głuche ale donośne... PROSZE O PILNĄ POMOC !!!

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 15-03-2007, 09:04   

ukreciles pewnie przegub zewnetrzny i auto nie jedzie bo na tym ukreconym nie ma oporu, wiec on sie luzno kreci, przez mechanizm roznicowy
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2007, 10:17   

Matejko pewnie masz racje, z oględzin porannych wynika że przegub zewnętrzny jest ukrecony ;/ heh już kupiłem nowy ntk ? nie kojarze teraz nazwy... 230 zł :doubt: , ale co ważne japoński :mrgreen: był jeszcze jakiś jc za 170 ale wole zrobić coś raz a dobrze... a teraz kolejne pytanko jaki przebieg powinno sie zrobić na takim przegubie ? zakładając ze jest dobrej jakości... :)

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 15-03-2007, 11:42   

Dokłądnie, przegób do wymiany, ok 120 zł + robota (cenawg civica). Standard w maluchach ;) . Ważna zasada, ostro ruszamy TYLKO na prostych kołach
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka
---------------------------------------------------

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-03-2007, 12:50   

Derpin napisał/a:
jaki przebieg powinno sie zrobić na takim przegubie ? zakładając ze jest dobrej jakości...

Bardzo duży - ja mam zdaje się jeszcze oryginalne przeguby (grubo ponad 200kkm).
Ważne żeby miał smar. No i jak osłona pęknie to przegub bardzo tego nie lubi (piasek, woda).
No i katowania na skręconych kołach nie lubi, ale bez przesady.

P.S. Nie terkotało Ci coś wcześniej jak ruszałeś normalnie ze skręconymi kołami?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-03-2007, 12:52   

a ja na oryginalnych przegubach mam juz 422 tkm przejechane

Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2007, 18:14   

josie napisał/a:
P.S. Nie terkotało Ci coś wcześniej jak ruszałeś normalnie ze skręconymi kołami?

no włąśnie trekotało ;/ ale jeszcze nie tak mocno i myślałem ze jeszcze troszku pożyje :D
ale cośik nie poszło... zaniepokoiłem sie ostatnio jak trekotało na wyprostowanych kołach... ale jak sie rozjeździło to przestało.... to było tego samego dnia z rana... a wieczorem przegub już kaput...

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2007, 22:35   

Derpin napisał/a:
josie napisał/a:

no włąśnie trekotało ;/ ale jeszcze nie tak mocno i myślałem ze jeszcze troszku pożyje :D
ale cośik nie poszło... zaniepokoiłem sie ostatnio jak trekotało na wyprostowanych kołach... ale jak sie rozjeździło to przestało.... to było tego samego dnia z rana... a wieczorem przegub już kaput...

jak juz wydawał dźwięki przyjeździe na wprost to juz była agonia.... pewno kondom był juz jakis czas dziurawy.... przegub praktycznie jest w Mi śku niezniszczalny. przy odpowiednej exploatacji... tzn jak wyżej mówiono...

Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2007, 01:49   

niom i dojrzałem podczas wymiany co kupiłem ;p :) przegub firmy NTN - made in japan, zdziwiło mnie tylko to ze smar w pudełku był z logiem jc ;/ moze komuś w hurowni przydał sie ten orginalny z zestawu ;p nei wnikam... mam nadzieje ze nowy przegub wytrzyma 200 tys i bedzie git :)

bele
[Usunięty]

Wysłany: 27-03-2007, 12:04   

derpin jaki masz motor w swoim misku

[ Dodano: 27-03-2007, 12:07 ]
nie moge dostac przegubu do galanta 2.5 v6 97 rok

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 27-03-2007, 12:21   

bele napisał/a:
derpin jaki masz motor w swoim misku

[ Dodano: 27-03-2007, 12:07 ]