Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
Autor Wiadomość
tom12 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 1.8 SB 2010r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-06-2015, 18:24   instalacja

Witam,
Umówiłem się na montaz instalki do lancera. gazownik proponuje mi instalację Stag Q-Box plus na wtryskiwaczach Hana 2000 i reduktorze ACR01, wlew pod klapka, zbiornik w kole. Cena 3000zl. Waesztat: Katowice davanti.

Zapytanie czy warto taka instalacje zalozyć, moze sa jakies lepsze warianty?

John24 
Mitsumaniak

Auto: EA5A 03 M\T
Wysłany: 12-06-2015, 19:16   

Uwierz ze to dobre podzespoly i spokojnie poradza sobie z obsluzeniem lancera. Wydajnosciowo ten zestaw podola na 100% Nic wiecej nie potrzeba

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 13-06-2015, 22:33   

Dobry zestaw i dobry warsztat ale na wszelki wypadek szepnij, że znasz ich z LPG-Forum :)

jaca87 
Forumowicz

Auto: Lancer sportback 1.8 SB
Wysłany: 14-06-2015, 11:10   Re: instalacja

tom12 napisał/a:
Witam,
Umówiłem się na montaz instalki do lancera. gazownik proponuje mi instalację Stag Q-Box plus na wtryskiwaczach Hana 2000 i reduktorze ACR01, wlew pod klapka, zbiornik w kole. Cena 3000zl. Waesztat: Katowice davanti.

Zapytanie czy warto taka instalacje zalozyć, moze sa jakies lepsze warianty?

Robiłem u nich instalacje do Octavi 1.6 mpi i jestem bardzo zadowolony ale do Lancera bez przystosowania do gazu odradzali w końcu z tego powodu zrezygnowałem.

tom12 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 1.8 SB 2010r.
Wysłany: 16-06-2015, 15:23   

dzisiaj odebrałem auto z instalką. zobaczymy jak się będzie sprawować. trochę mało miejsca w bagażniku. zbiera sie tak samo. wracałem autostradą przegazowałem do 200km/h. nie widze różnicy w dynamice.
dam znać po czasie jak to się sprawuje wszystko.
pzdr

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-06-2015, 16:14   

Jeśli będziesz regularnie serwisował instalację LPG i jeśli będziesz kontrolował luz zaworowy to nic niepokojącego nie powinno się zdarzyć.

piottrek05 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 v6
Wysłany: 02-07-2015, 16:25   

Witam wszystkich forumowiczów :) !

Wątek gazu jest bardzo obszerny(72storny) ale mam ptanie co do silnika 1.6 mivec Lancer SB 11' czy ktos tam wstawiał gaz? Jak tak to jakiej firmy jak z serwisem i wypalaniem gniazd..
Jestem z Białegostoku dzwonilem dzis do AC i byłem osobiscie to niebardzo chcą założyc istalacje , pracowanik powiedział ,ze nie dostane gwarancji na silnik.. Bylem tez dzis w ASO głowica nie jest przystosowana do gazu.:(

Jeżeli już ten watek i zaytania są to przepraszam za spam ale nie mogłem znalesc.

POZDRAWIAM PIOTREK

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 02-07-2015, 16:33   

piottrek05 napisał/a:
Jestem z Białegostoku dzwonilem dzis do AC i byłem osobiscie to niebardzo chcą założyc istalacje , pracowanik powiedział ,ze nie dostane gwarancji na silnik.. Bylem tez dzis w ASO głowica nie jest przystosowana do gazu.:(
Po pierwsze, to masz chyba auto po gwarancji już?
Po drugie te silniki niezbyt lubią gaz. Decydując się na "podtlenek" 8) LPG musisz wiedzieć, że dojdzie Ci do kosztów eksploatacji regularna regulacja luzów zaworowych oraz wymiana/naprawa szklanek. Ale jak już w temacie wiele razy napisano - co kto woli :wink:

piottrek05 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 v6
Wysłany: 02-07-2015, 16:46   

Tak Auto jest po gwaracji , kupiłem je od pierwszego własciciela . Robie dosc sporo km ok50-60tys rocznie dlatego oszczednosc by była znaczna. Jest mnóstwo watków o 1.8 ale o 1.6 dosc mało..

Czy ktos montował BRC ? czy STAG ? :)

ps. dopiero jak kupiłem auto zobaczyłem problem z gazem..

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-07-2015, 23:18   

Najważniejszy jest dobry i uczciwy gazownik bo taki założy właściwą instalację i dobrze ją wyreguluje. Czy to będzie instalacja oparta na sterowniku Stag czy też jakimś innym to nie ma większego znaczenia bo większość sterowników ma podobną funkcjonalność. Ważniejsza od sterownika jest reszta podstawowych podzespołów czyli reduktor i wtryskiwacze ale jak już pisałem wcześniej, dobry gazownik na pewno dobierze właściwe do silnika.

hedrik 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer
Wysłany: 08-07-2015, 20:12   

potwierdzam słowa 'plecho1' najważniejszy sprawdzony warsztat - bez tego ani rusz, co do samej instalacji to moim zdaniem lepsze będzie BRC, Stag już kiedyś był montowany w Mitsubishi ale wypadł bo zaczęło się coś dziać z silnikami i nie podano czy to była wina wadliwego montaży czy czegoś innego

Pereso 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 09-07-2015, 20:12   

Brc mają części jednego producenta, lepiej jest to dobrze wyregulować. Sam na tym jeżdżę i nie mam żadnego problemu. Reduktor dobierz geniusa i pomarańczowe wtryski, bo są lepsze. Możesz na tym śmiało dużo kilosów robić. Pozdro.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-07-2015, 20:45   

A ja tam BRC bym nie montował bo mało gazowników to dobrze montuje i serwis pogwarancyjny jest bardzo drogi dodatkowo obecne BRC nie ma takiej jakości jak kiedyś co też widać po obecnych cenach tych instalacji. Instalacje oparte na polskich podzespołach wcale nie są gorsze i wcale nie ma znaczenia że elementy pochodzą od różnych producentów. Najważniejszy jest dobry i uczciwy gazownik który dobierze właściwe podzespoły i dobrze je zamontuje i wyreguluje.

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 09-07-2015, 21:33   

Ja jeżdżę od 90kkm na BRC Sequent 24- Edit by modRafałku, nie piszemy takich rzeczy na forum, nawet, jeśli było to w Niemczech :axe:

Póki co nic nie robiłem (oprócz wymiany filtrów) - więc chyba to kwestia gazownika.
Ostatnio zmieniony przez mjsystem 09-07-2015, 22:02, w całości zmieniany 3 razy  

hedrik 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer
Wysłany: 10-07-2015, 12:45   

Ale jak jest instalacja dobrze zamontowana i wyregulowana (dobry i uczciwy gazownik), a silnik nie był/nie jest zajechany, układ zapłonowy ok, to co się może stać? Wiadomo że są części które się z czasem wyrabiają lub elementy eksploatacyjne które należy raz na jakiś czas wymienić. Jeśli chodzi o serwis pogwarancyjny to czasami też dobrze zgłębić temat - czasami zamiast wymiany całego reduktora wystarczy kupić komplet naprawczy ok 100 zł, wtryskiwacze można zastąpić tańszymi np ALBA za ok 300 zł, więc drogo nie jest. A gazownik jeżeli jest uczciwy to dobrze doradzi, żeby klient był zadowolony i go polecił. A nieuczciwość w tej branży nie popłaca

Odpowiedz do tematu