Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanko jak dział klima w waszych Grandisach
Autor Wiadomość
andrzejk1987 
Forumowicz

Auto: Grandis 2,4 MIVEC
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-06-2015, 18:06   Pytanko jak dział klima w waszych Grandisach

Hej

Do sedna Było za mało czynnika to klima działa tylko przez chwilę , więc nabiłem ją a tu taki dzwon . Klima po włączeniu i ustawieniu minimalnej temperatury działa przez jakieś 10-15 minut wieje zimnym powietrzem dużo lepiej niż przed uzupełnieniem czynnika ale i tak coś jest nie tak , bo po upływie 15 minut zaczyna co jakiś czas na przemian dmuchać zimnym i ciepłym powietrzem i tak z około 10 minut po upływie tego czasu dmucha już tylko ciepłym co może być nie tak? trzeba wył . klimę i przeczekać jakieś 10 minut i tak dalej i tak dalej kontrolka od klimy nie mruga pali się jednym ciągiem.

pozdro

olgierto 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2,4 MIVEC
Wysłany: 07-06-2015, 18:31   

miałem podobnie. Chwile działała a potem dmuchała ciepłym. Też myślałem że czynnik po nabiciu było to samo. U mnie pomogło wyciągnięcie podkładeczki z zasprzęglika klimatyzacji. Zobacz jaka jest szczelina między kołem pasowym zasprzęglika a kompresorem. U mnie było na oko widać że jest ok 1mm a ma być niewielka ok 0,3-0,5mm

andrzejk1987 
Forumowicz

Wysłany: 07-06-2015, 18:44   

Ok jutro zweryfikuje ma dzionek wolny to luknę

[ Dodano: 08-06-2015, 18:36 ]
przerwa jest ok bardziej to wygląda tak jak by czynnika było za mało lub ze skraplaniem sie i ponownym sprężaniem czynnika dziś było troszkę chłodniej 14- 15 stopni i klima działała cały czas a przy 20- 24 stopniach działa tak jak by czynnika było za mało za słaba wymiana

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 08-06-2015, 19:58   

Ja mam to samo, ale dopiero przy około 30 stopniach. A na Chorwację niedługo ...aż strach. Może to wina jakiegoś czujnika. U mnie jest tak, że czasem jak wyłączy się klima, to miga lampka na pokrętle od klimy. Ma ktoś pomysł?

andrzejk1987 
Forumowicz

Wysłany: 08-06-2015, 21:07   

z ty miganiem miałem zanim nabiłem do pełna klimę. widziałem tylko jeden czujnik zaraz przy zaworze przy lewym błotniku , jak się go wypnie to sprężarka się nie załącza ale wiatraki już tak. jest kilka opcji skoro klima nie działa poprawnie to albo coś ze skraplaczem może jeszcze chłodnica trochę przy pchana i załabo chłodzi czynnik .

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-06-2015, 10:10   

andrzejk1987 napisał/a:
z ty miganiem miałem zanim nabiłem do pełna klimę. widziałem tylko jeden czujnik zaraz przy zaworze przy lewym błotniku , jak się go wypnie to sprężarka się nie załącza ale wiatraki już tak. jest kilka opcji skoro klima nie działa poprawnie to albo coś ze skraplaczem może jeszcze chłodnica trochę przy pchana i załabo chłodzi czynnik .
mam nową chłodnicę i na nowo nabitą klimę (maleńka stłuczka). Generalnie jak chodzi to chodzi pięknie (lodówa), ale jak przestanie, to ciężko jej załapać. Choć i tak mam wrażenie że ostatnio po tych manewrach z wymianą chłodnicy jest lepiej. W większości przypadków jest tak, że kontrolka nie miga, wentylator cały czas się załącza a sprężarka nie. Tylko czasem jest tak, że zacznie migać kontrolka. Dzieje się to zawsze koło 30 stopni c. i więcej. Nigdy poniżej 28 stopni.

olgierto 
Forumowicz

Wysłany: 09-06-2015, 10:55   

mówie Wam sprawdzcie tę szczelinę i ewentualnie zdejmijcie podkładke po odkręceniu zasprzęglika kompresora. Miałem tak samo i w upały waliła ciepłym. Nie wiem czy to jakaś rozszezalnosc cieplna i przy upałach jakby sie kopresor nie zasprzeglał a po zmniejszeniu tej szczeliny działa prawidłowo

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-06-2015, 11:03   

Ok. Tylko nie wiem jak to sprawdzić. Z wierzchu jakoś to dojrzę ?

olgierto 
Forumowicz

Wysłany: 09-06-2015, 13:33   

spojrzyj na kompresor klimatyzacji a dokładniej na szczelinę między kołem pasowym (co na nim jest pasek) a zasprzęglikiem. Musi być niewielka ok 0,3-0,5mm. U mnie było widać na oko że jest większa. Bardzo prosta operacja. Trzeba odkręcić jedną nakrętkę na zasprzęgliku zdjąć go, wyciągnąć taką małą podkładeczke (jest jedna) co jest na trzpieniu i złożyć. 30 min roboty a może nawet mniej

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-06-2015, 19:41   

Czy o tą szczelinę chodzi? Myślę że ma przynajmniej 1mm.

olgierto 
Forumowicz

Wysłany: 10-06-2015, 17:07   

dokładnie tak. jak ma ok 1mm to wyjmij z środka podładkę. Musisz tylko odkręcić 1 nakrędkę na środku i zdjąć zasprzęglik i pod nim jest ta podkładka. Przy odkęcaniu musisz jakoś zblokować zasprzęglik bo bedzie sie kręcić ;)

andrzejk1987 
Forumowicz

Wysłany: 11-06-2015, 16:18   

czy ktoś z was orientuje się gdzie jest czujnik temp. wewnętrznej ? i co steruje klapami od nawiewu

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 11-06-2015, 16:31   

Tutaj masz pokazane elementy klimy w grandisie:
http://www.mitsubishi-mot...L6%26group%3D55

andrzejk1987 
Forumowicz

Wysłany: 11-06-2015, 16:56   

dzięki za linka a masz jakiegoś gdzie może pokaże gdzie znajduje się zawór rozprężny klimy

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 11-06-2015, 17:45   

Chyba to jest to, na schemacie nr. 87086 :wink: :
87086 VALVE,A/C EXPANSION
http://www.mitsubishi-mot...D010%26page%3D3
A chyba tak to wygląda na żywo:

Odpowiedz do tematu