Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
nowe głośniki - pinin - jak go udźwiękowić ?
Autor Wiadomość
cezare 
Forumowicz

Auto: B5FL 162KM 400nm
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-04-2014, 19:52   nowe głośniki - pinin - jak go udźwiękowić ?

Witam,
1) czy ktoś rozbierał już drzwi PININ'a ? na bank ... mam zaślepkę z dwiema śrubami pod spodem
ale po odkręceniu nic się nie dzieje ... nie mogę zdjąć / znaleźć żadnych śrub .. ;( ..
umiem wyciągnąć panel zamykania / otwierania szyby ... ale dalej nic ;( ..
jak tam się dostać ?

2) czy do tyłu w wersji 3D są doprowadzone kable do głośników z tyłu ? czy trzeba ciągnąć przewody ?

3) jaka wielkość głośnika jest w pininie ? - jutro bym podjechał na giełdę elektroniczną, kupił głośniki - no ale na razie nic nie umiem zrobić ...

[ Dodano: 10-06-2014, 09:45 ]
drzwi mocowane są jedynie na 2ch śrubach - te za zaślepką..
1) wykręcamy obie śruby
2) wyciągamy sterowanie szyb
3) od góry podginamy plastik obejmujący klamkę ( ważne sam plastik - klamka zostaje z czarnym elementem ) to monolit- a ramka ma od strony słupka elementy na wsuwki - więc broń boga nie podważamy od strony słupka
4) podginamy wszystkie spinki i mamy tak..

możemy zapomnieć o standardowym głośniku - mitsubishi samo zrobiło głośnik - więc trzeba przejściówki kombinować i uważać na głębokość głośnika żeby później nie było niespodzianki że nam się szyba nie otwiera do końca.

do mnie jedzie właśnie :

2 x MDF

zestaw od JBL'a z tweetami - wwiercę je w drzwi - mógłbym pójść z nimi na słupek - ale wiązka kabli jest doskonale ściśnięta w gumie w drzwiach - nie wiem czy dałbym radę przepchnąć tamtedy jeszcze 2 kabelki bez uszkodzenia tej gumy.

+ 16 bitumicznych mat wygłuszających co zwiększy masę każdych drzwi o około 4kg - zobaczymy jak szybko siądą zawiasy ;) .

dlaczego taki mod w ogóle robię :
radio mam niestandardowe - głośniki harczały i brzęczały - okazało się że pół głośnika już niema - sparciało i się wykruszyło - głosnik standardowy jest 15W a radio 4x50W - więc też im to nie pomogło .. zmarły.

podczas przekopywania forów dowiedziałem się że głośniki 2 drożne 2 torowe są okay wtedy i tylko wtedy gdy są umieszczone wyżej - w pajero Pinin są przy nogach - więc sopran nijak się nie rozejdzie - czyli totalnie bez sensu - sopran ma być w okolicach głowy.. kolejny thread opowiadał o tym, że jeżeli masz już dobre głośniki - a nie zrobisz wygłuszenia drzwi - to one grać nie będą - musza mieć zamknięta puszkę rezonacyjną - coś jakbyśmy otworzyli kolumnę głośnikową - rzeczywiście grac to nie będzie .. stąd decyzja o macie wygłuszającej - zanabyłem bitumiczną i w weekend będę to wszystko montował. w planach - jeden głośnik basowy wmontowany w tapicerkę tylnych drzwi - centralnie na środku - czas pokaże co się uda ..

[ Dodano: 14-06-2014, 18:48 ]
https://www.dropbox.com/s...oWT8AyPUm60C5Ya

FYI

[ Dodano: 15-06-2014, 07:54 ]
padało dziś - ale z przerwami zrobiłem - czasami lało - to siedziałem w środku i kleiłem pod deszczem.

było tak :

Niegrało bo

drzwi po odtłuszczeniu

Harman vel JBL na miejscu na dystansach MDF

oklejone matą bitumiczną 2mm

[ Dodano: 15-06-2014, 18:18 ]
spoko forum - sam zadajesz pytanie - sam sobie odpowiadasz i jeszcze robisz fotoelacje = miodnie..

dareqq 
Forumowicz

Auto: mitsu pajero pinin 1.8 mpi+lpg
Wysłany: 05-07-2015, 14:28   

Opowiadaj kolego co tam jeszcze nawyczyniales. Kupilem właśnie radio alpine i przymierzam sie do zmiany głośników chociaż z przodu. Skąd te dystanse dostales i jakiej wysokości głośnik wejdzie ?

romek atomek 
Forumowicz

Auto: pajero pinin 1.8GDI
Wysłany: 05-07-2015, 15:57   

delete
Ostatnio zmieniony przez romek atomek 06-09-2015, 16:56, w całości zmieniany 1 raz  

dareqq 
Forumowicz

Auto: mitsu pajero pinin 1.8 mpi+lpg
Wysłany: 05-07-2015, 19:07   

Podmień przepływomierz jeśli masz skąd i zobacz jak pójdzie.

romek atomek 
Forumowicz

Auto: pajero pinin 1.8GDI
Wysłany: 05-07-2015, 19:16   

delete

Odpowiedz do tematu