Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pajero II - KLIMATYZACJA
Autor Wiadomość
kern 
Mitsumaniak

Auto: Pajero II 3.0 V6 24V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-11-2011, 16:09   Pajero II - KLIMATYZACJA

Witam, od niedawna jestem właścicielem Pajero II z 97 roku, czy ktoś może mi powiedzieć przy jakiej temperaturze zewnętrznej powinna załączyć się klimatyzacja. Nie wiem czy klimatyzacja jest niesprawna (wydaje mi się, że nie załącza się sprężarka) czy temperatura jest za niska i dlatego nie działa.

Robert09 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi Pajero 3,2 2013
Wysłany: 10-11-2011, 20:29   

Temperatura zewnętrzna nie ma znaczenia. Klimatyzacja powinna działać nawet w zimie, choćby w celu osuszania wnętrza.

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 10-11-2011, 20:36   

Najprawdopodobniej masz pustą instalację klimatyzacji. Czujnik ciśnienia jeżeli stwierdza jego brak , nie pozwoli na załaczenie sprężarki aby jej nie zatrzeć. Sprawdź szczelność na maszynie , nie nabijaj bo może być dziurawa i szkoda kasy na czynnik.

kern 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-11-2011, 21:39   

Nie wiem jak jest w Pajero ale miałem już kilka samochodów z klimą i przy niskich temperaturach klima nie działała, sprężarka się nie załączała, żeby jej nie uszkodzić.

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 10-11-2011, 21:53   

U mnie klima działa, jest sprawna i nabita a jak jest mróz to sprężarki nie załącza. Zimą jak postoi i nagrzeje komorę silnika to dopiero rusza sprężarka.

PiotrKw 
Forumowicz

Wysłany: 10-11-2011, 21:58   

kern napisał/a:
i przy niskich temperaturach

Ale na razie mrozów jeszcze nie było, nawet w Skandynawi :wink: Ciepło w Europie .
Sprawdź , czy masz czynnik w instalacji. To pierwszy i najprostszy ruch.

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 10-11-2011, 22:23   

Na razie to może i mrozów nie było ale u mnie właśnie jest -7 a od tygodnia nocami spada poniżej zera. Czynnik w instalacji mam, instalacja szczelna. Każdej zimy tak było. Dwie godziny temu było -5, włączyłem klimę by odparować szyby i sprężarka się nie załączyła. Dlatego sądzę, że w klimie jest jakiś czujnik temperatury zapobiegający zamrożeniu instalacji czy cuś takiego.

Edit.

patrzyłem właśnie w schematy, są dwa czujniki, powietrza w kabinie i powietrza wlotowego. Czyli może być, że jak zimno to nie załączy.

PiotrKw 
Forumowicz

Wysłany: 11-11-2011, 09:03   

Heilsberg napisał/a:
ale u mnie właśnie jest -7 a od tygodnia nocami spada poniżej zera.

Ok, ale kolega chyba nie chodzi sprawdzać o 2-4 w nocy :wink: W dzień jest ( a przynajmniej do tej pory było ) 6-12 stopni. Kolega jest ze środkowej Polski , a nie spod strefy mrozów jak Ty :wink:
I pisze że sprzężarka w ogóle się nie załacza. Pierwszy podejrzany to jak pisałem wyżej , póżniej zacząłbym dalej sprawdzać.

kern 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-11-2011, 19:29   

dzięki, jak znajdę trochę czasu to podjadę do gościa od klimatyzacji i zaczniemy od sprawdzenia szczelności układu.

[ Dodano: 01-05-2012, 09:11 ]
Wczoraj, byłem u mechanika i okazało się, że nie było czynnika w układzie po nabiciu klimatyzacja ruszyła. Jest tylko problem ze szczelnością układu, "kontrast" pojawił się na obudowie sprężarki i teraz nie wiem co mam robić, czy szukać nowej sprężarki (używanej) czy może zregenerować tą co mam.

Goliasz 
Forumowicz

Auto: Pajero I wagon 3000 V6
Wysłany: 18-08-2015, 13:25   

Witam, odkąd zakupiłem moją pojarę, zaobserwowałem dziwne zachowanie klimatyzacji – gdy rano odpalam samochód i chcę włączyć klimatyzację, to ona się nie uruchamia (nie włącza się wentylator i sprężarka oraz klima nie chłodzi). uruchomienie następuje dopiero po przejechaniu ok 2 – 3 km – tj. jak silnik osiągnie temperaturę roboczą.
Gdy samochód trochę postoi i silnik jest ciepły, to klima startuje bez problemu.
Dodam, że jak klima już zastartuje, to chłodzi bez problemu.
Klima jest starego typu – na czynnik freon.
Please stay a while
And I promise I won't keep you long
I'll keep you forever"

Odpowiedz do tematu