Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] prowadnica wstecznego biegu (metalowa blaszka)
Autor Wiadomość
cieniu71 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 97' 1,6 90KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-10-2015, 00:02   [Cari 1.6] prowadnica wstecznego biegu (metalowa blaszka)

Witam.

Jestem nowy na forum, także od razu sie witam.

Mam pytanie, gdyż nie mam ogranicznika w wrzucaniu biegu 1 i wstecznego. Tzn. Nie musze podniesc pierscienia by wrzucic wsteczny. Pierscien dziala.
Pojechalem do serwisu i gosc od dolu zajrzal i powiedzial, ze brakuje takiej blaszki-prowadniczki, ktora jest na dwie sruby i ktora nie pozwala wychalac sie drazkowi skrzyni gdy nie zaciagamy pierscienia- wiec tego brakuje i przez to jak za mocno do siebie dam drazek to mi wbije wsteczny.
Wiecie moze jak to sie nazywa i czy mozna to dostac ?
Bylbym wdzieczny i pozdrawiam wszystkich Maniakow Mitsubishi, oraz przepraszam za brak polskich znakow.

Ziemba. 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 100KM 1998r.
Wysłany: 17-10-2015, 01:34   

Witaj.

Moim zdaniem (jeżeli chcesz najtaniej) najlepiej będzie pojechać na jakiś szrot, gdzie stoi jakaś Carisma 1.6, 1.8 SOCH (nie GDI), 1.9TD i poprosić o tą część lub samemu ją wykręcić (jeśli jest taka możliwość) wtedy jest taniej.

A jak się to fachowo nazywa to nie wiem. Ogranicznik?
Po prostu powiesz czego potrzebujesz to sprawdzą czy to mają.

Zapraszam do działu "Nasze Miśki", gdzie opisujemy swoje auta.

[ Dodano: 17-10-2015, 01:37 ]
cieniu71 napisał/a:
Pojechalem do serwisu i gosc od dolu zajrzal i powiedzial, ze brakuje takiej blaszki-prowadniczki, ktora jest na dwie sruby i ktora nie pozwala wychalac sie drazkowi skrzyni gdy nie zaciagamy pierscienia

To jest pod mieszkiem lewarka.
Ruda 03.2016 - 04.2017
Baśka 02.2017 - 03.2017
Pomogłem? Jeśli tak to się nie krępuj :)
http://www.pajacyk.pl/
Ostatnio zmieniony przez Ziemba. 17-10-2015, 13:53, w całości zmieniany 1 raz  

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 17-10-2015, 02:20   

Poszukaj na tym schemacie (są 4 podstrony)
http://www.mitsubishi-mot...sub_group%3D200
Będziesz miał numer części, i zawsze wtedy jeszcze masz sklepy motoryzacyjne lub ASO. W ASO na pewno Ci sprowadzą, do Cari są dostępne wszystkie części, z tym, że cena za taką pierdółkę może być...hmmm...cokolwiek spora ;)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 17-10-2015, 05:42   

cieniu71 napisał/a:
Pojechalem do serwisu i gosc od dolu zajrzal i powiedzial, ze brakuje takiej blaszki-prowadniczki,
:?: Ten mechanizm jest od wewnątrz lewarka, od spodu to można sobie zobaczyć pręt sterujący a nad nim mieszek osłonowy lewarka
http://allegro.pl/lewarek...5677495313.html
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 17-10-2015, 07:55   

Najprawdopodobniej masz źle ustawiony drążek łączący skrzynie z lewarkiem zmiany biegów, pewnie ktoś przy wymianie tulejek lub podczas jakichś innych czynności naprawczych rozłączył go w niewłaściwym miejscu i stąd te problemy. Najlepiej zacznij od jego właściwego ustawienia, jak to zrobić masz opisane tutaj http://forum.mitsumaniaki...1424993#1424993

cieniu71 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 97' 1,6 90KM
Wysłany: 17-10-2015, 15:25   

Gosc w serwisie ASO powiedzial, ze wszystko jest ok tylko brakuje tego elementu.
Takze to chyba to co na zdjeciu z allegro. Coz chyba bede musial kupic caly lewarek ;)
Dzieki!

plecho1 napisał/a:
Najprawdopodobniej masz źle ustawiony drążek łączący skrzynie z lewarkiem zmiany biegów, pewnie ktoś przy wymianie tulejek lub podczas jakichś innych czynności naprawczych rozłączył go w niewłaściwym miejscu i stąd te problemy. Najlepiej zacznij od jego właściwego ustawienia, jak to zrobić masz opisane tutaj http://forum.mitsumaniaki...1424993#1424993

[ Dodano: 27-10-2015, 00:03 ]
Witam.

Nadal nie mogę znaleźć tej blaszki, macie może jakieś dojścia?
Wrzucam foto mojej skrzyni. Dokładnie brak jej po lewej stronie, gdzie opisałem problem wyżej.

Pozdrawiam.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 27-10-2015, 00:46   

Szczerze ? Najprostsze i chyba najszybsze rozwiązanie to jakiś szrot. No chyba, że masz narzędzia, to wtedy sam sobie możesz dogiąć taką blaszkę wg wzoru.
Ale ja tam bym się nie bawił w dorabianie - Allegro, OLX, szukasz Cari na części we Wrocławiu, podjeżdżasz, demontujesz i po problemie.

Odpowiedz do tematu