|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Dziwne dźwięki termostatu |
Autor |
Wiadomość |
pat321c
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 76kW 2002r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-11-2015, 12:27 [Cari 1.6] Dziwne dźwięki termostatu
|
|
|
Witam, zakupiłem swoją pierwszą Carismę. W okolicach termostatu słyszalne są dziwne dźwięki - coś jakby świerszcz tam siedział. Dźwięki słyszalne są przez cały czas i są na tyle głośne, że słychać je w kabinie. Co może być tego przyczyną ? Po jakim czasie termostat powinien się otworzyć ? U mnie przy temperaturze otoczenia ok. 15 st.C i chodzeniu silnika przez ok. 15-20 min wąż od "dużego obiegu" jest całkowicie zimny, ale ogrzewanie w kabinie działa bez zarzutu, wskazówka od temperatury utrzymuje się w połowie zakresu. Proszę doświadczonych forumowiczów o jakieś wskazówki |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21019 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11-11-2015, 12:50
|
|
|
pat321c napisał/a: | W okolicach termostatu słyszalne są dziwne dźwięki - coś jakby świerszcz tam siedział. |
Otwórz maskę i na odpalonym silniku poruszaj łapą sprzęgła i zobacz czy świerszcze ustają. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
pat321c
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 76kW 2002r.
|
Wysłany: 11-11-2015, 13:11
|
|
|
Sprawdziłem tą łapę i nie ma różnicy. Dorzucę link do, krótkiego filmu który nagrałem.
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
[ Dodano: 13-11-2015, 17:58 ]
Witam ponownie, termostat wymieniony i brak różnicy ! Przyjrzałem się dokładniej tej łapie sprzęgła i faktycznie to ona wydaje takie dźwięki. Wystarczy, że jej dotknę i jest cisza. Dziękuję Bizi78 za pomoc ! A jak usunąć to skrzypienie ?? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21019 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 13-11-2015, 20:17
|
|
|
Najlepiej zdemontować skrzynię, wyczyścić i nasmarować.
Niestety wyrwanie skrzyni to +-300zł + wypadałoby wymienić sprzęgło przy okazji i robią się duże sumy .
Można spróbować psiknąć przez gumę przez którą wystaje łapa jakiegoś smaru w sprayu (za pomocą jakiegoś wężyka), oczywiście z umiarem .
Na pewien czas może, choć nie musi pomóc. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|
|