|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wymiana szczęk hamulcowych lub bębnów |
Autor |
Wiadomość |
robarek
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1,3 2010
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lis 2010 Posty: 12 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-11-2015, 18:10 Wymiana szczęk hamulcowych lub bębnów
|
|
|
Witam!
Ostatnio wymieniałem szczęki i był problem ze zdjęciem bębnów ze względu na powstały rant.
Nie znalazłem takiego tematu na forum w związku z tym podaję sposób, który dzisiaj wypróbowałem:
Wiertarką z wiertłem fi 4mm trzeba przewiercić, od strony wewnętrznej piasty, grzybek bolca trzymajacego szczękę (wystarczy 1 szt) i wtedy dwoma śrubami M8 ściągnąć bęben (gwinty są fabrycznie w bębnie). Trzeba użyć trochę siły ale bez przesady. Oczywiście trzeba się koniecznie zaopatrzyć, przed tą operacją, w nowe zabezpieczenia do szczęk.
Lekarstwem na takie sposoby jest coroczny lub co około 20000km, demontaż bębna i usunięcie powstającego rantu.
P.S.
Jeżeli jest już taki temat to proszę modów o usunięcie powyższego. |
|
|
|
 |
lech55
Forumowicz
Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 200 Skąd: Chojnów
|
Wysłany: 11-11-2015, 20:39
|
|
|
Mnie czeka wymiana szczęk, bo żywot obecnych mechanik w ASO wycenił na około 20 000 km / przy stanie licznika 105 000km / |
|
|
|
 |
|
|