Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana szczęk hamulcowych lub bębnów
Autor Wiadomość
robarek 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1,3 2010
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-11-2015, 18:10   Wymiana szczęk hamulcowych lub bębnów

Witam!
Ostatnio wymieniałem szczęki i był problem ze zdjęciem bębnów ze względu na powstały rant.
Nie znalazłem takiego tematu na forum w związku z tym podaję sposób, który dzisiaj wypróbowałem:
Wiertarką z wiertłem fi 4mm trzeba przewiercić, od strony wewnętrznej piasty, grzybek bolca trzymajacego szczękę (wystarczy 1 szt) i wtedy dwoma śrubami M8 ściągnąć bęben (gwinty są fabrycznie w bębnie). Trzeba użyć trochę siły ale bez przesady. Oczywiście trzeba się koniecznie zaopatrzyć, przed tą operacją, w nowe zabezpieczenia do szczęk.
Lekarstwem na takie sposoby jest coroczny lub co około 20000km, demontaż bębna i usunięcie powstającego rantu.
P.S.
Jeżeli jest już taki temat to proszę modów o usunięcie powyższego.

lech55 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-11-2015, 20:39   

Mnie czeka wymiana szczęk, bo żywot obecnych mechanik w ASO wycenił na około 20 000 km / przy stanie licznika 105 000km /

Odpowiedz do tematu