Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Przekaźnik tylnej wycieraczki ?
Autor Wiadomość
MichuGdy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-06-2013, 01:07   [Carisma] Przekaźnik tylnej wycieraczki ?

KOLEDZY POMOCY !

Spróbuje jeszcze raz zwrócić się do Was o pomoc, na wcześniejsze moje problemy nie uzyskałem żadnej odpowiedzi...

Pytanie do Was:

Czy jest ktoś w stanie sprawdzić przekaźnik w samochodzie w którym tylna wycieraczka (tryb INT) chodzi prawidłowo ?
Sprawdzenie odbywa się w następujący sposób zgodnie z instrukcją:

Interesuje mnie przede wszystkim opcja gdy przełącza się napięcie z konwektora 2 na 3 - tutaj u mnie napięcie pojawia się na czas ok 1 sekundy, z interwałem czasowym ok 10 sekund. Czyli teoretycznie według instrukcji prawidłowo. Ale chciałbym, żeby ktoś to potwierdził. Ja u siebie mam obecnie 3 przekaźniki i w każdym tak samo mam.

Wracając do genezy mojego problemu z tylną wycieraczką. Sprawdziłem 3 elementy które mogą być odpowiedzialne za jej nieprawidłową pracę (w trybie INT wycieraczka wykonuje ruch ok 20 st. po czym staje za miast pełnego ruchu i powrotu do pozycji spoczynkowej)

Tym razem według instrukcji Mitsubishi sprawdziłem:

1. Manetkę pracy wycieraczek według schematu:

2. Silnik wycieraczki sprawdziłem również według schematu. Podłączając odpowiednio napięcie żeby sprawdzić tryb ciągłej pracy wycieraczki oraz tryb kiedy zatrzyma się wycieraczka w dowolnym miejscu, ale po podłączeniu napięcia, wycieraczka przejdzie w tryb spoczynku. Silnik działa prawidłowo zgodnie z instrukcją serwisową.

Na chwilę obecną kompletnie skończyły mi się pomysły co może być nie tak...
Wszystkie 3 elementy sprawdziłem zgodnie z instrukcją i wydają się działać prawidłowo a wycieraczka dalej nie wykonuje pełnego cyklu w trybie INT. W trybie ciągłej pracy - OK w trybie sprysku szyby też zatrzymuje się w losowym momencie.

Dodam na koniec, że próbowałem wymieniać zarówno manetkę, silnik jak i przekaźnik na inne efekt ciągle ten sam !

HELP HELP HELP :(

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 20-06-2013, 07:06   

A może masz przełamany jeden przewód na przejściu z karoserii do klapy bagażnika lub nie łączy jakieś jego połączenie i wycieraczka działa tylko wtedy kiedy dostaje impuls z przekaźnika. Nie znam dokładnie obwodu elektrycznego wycieraczki w Carismie ale jeśli do silniczka idą dwa +, jeden stały po przekręceniu stacyjki a drugi podawany z przekaźnika w postaci impulsów przy pracy przerywanej, to przełamany może być ten stały podawany po stacyjce.

MichuGdy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Wysłany: 20-06-2013, 19:21   

To było to :D ,
Przeanalizowałem schemat elektryczny i okazało sie , że kabel odpowiedzialny za ciągłe dostarczanie napięcia +12V był przerwany w miejscu gdzie jest ta guma łącząca kabine auta z klapą bagażnika. Polutowałem sprawa rozwiązana.

Dzięki.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 20-06-2013, 20:44   

Nie ma za co :)

loki7777 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 05-01-2016, 14:07   

a czy wersja sedan carismy z 2004 ma też przekaźnik bo nie mogłem go znaleźć koło skrzynki z bezpiecznikami ani pod maską.

Odpowiedz do tematu