Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Za duża ilość oleju.
Autor Wiadomość
neos 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-01-2016, 20:06   Za duża ilość oleju.

Cześć,

Od razu zaznaczam, że nie jestem znawcą pod względem motoryzacji. Posiadam Mitsubishi Lancera 2.0 Diesel, rok produkcji 2008, przebieg około 130 000km. Ostatnio miałem sytuacje, że gdy dodawałem więcej gazu silnik się dusił. Nie wiedziałem co jest grane. Sprawdziłem stan oleju (posiadam Castrol Edge 5W-30 i się okazało, że jest grubo poniżej minimum. Nie czekając dolałem 0,5 oleju, które miałem ale stan i tak się nie zmienił. Pojechałem do sklepu i kupiłem 3 litry oleju. Dolałem 2 litry i teraz się okazało, że mam stan grubo ponad maximum. Czytałem gdzieś w internecie, że do mojego zbiornika wchodzi 4-5 litra oleju dlatego też tyle wlałem. Nie wiem co teraz zrobić. Czy mogę jeździć z taką ilości ale uważać i nie forsować silnika ? Czy muszę od razu jechać do warsztatu by mi to ściągnęli? (jeśli tak to ile mogę za taką zabawę zapłacić? A może sam mogę taki nadmiar oleju ściągnąć?

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 21-01-2016, 21:41   

Natychmiast trzeba odessać. Może uda się zrobić przez bagnet jakimś długim wężem i strzykawką (ale z czuciem), a jak nie to koniecznie serwis. Dużo za dużo jest bardzo szkodliwe.

neos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-01-2016, 21:43   

Czy w takim razie mogę np podjechać jeszcze do serwisu i się nic nie stanie ?

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 21-01-2016, 21:50   

Podjedź na pierwszy, NAJBLIŻSZY warsztat, i niech Ci normalnie, przez korek spustowy spuszczą pół litra czy litr oleju - najlepiej, jak masz swoją czystą bańkę. Jak za dużo spuszczą, to wleją z powrotem do uzyskania odpowiedniego poziomu, a resztą będziesz miał na ewentualne dolewki.
Tak na marginesie - między znakami MIN i MAX na bagnecie mieści się przeciętnie litr oleju. Więc wlewając 2 litry za jednym zamachem ciut przesadziłeś. Ale na drugi raz będziesz miał nauczkę, że nie wlewa się wszystkiego na raz, a wlewa po trochu i sprawdza przy tym poziom oleju.

neos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-01-2016, 22:35   

Dobra zrobię tak, podjadę rano do pracy i po pracy do warsztatu (niestety pracuję od 8 do 17 i wcześniej nie dam rady podjechać by to zrobić). Czy w tym czasie (droga około 20kkm) nic się nie stanie z samochodem ?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 22-01-2016, 03:49   

neos, wylałem fusy z kawy, więc nie powróżę :wink:

Ogólnie zbyt dużo oleju szkodzi.
Dieslom nawet bardziej - w skrajnym przypadku możesz zabić silnik.

Jeżeli to milimetr ponad max to zakładam, że producent przewidział taki przypadek przelania i nic się przez te 20km nie stanie.
Im wyżej "maxa" tym ryzyko bardziej rośnie.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 22-01-2016, 07:29   

neos napisał/a:
Czy w tym czasie (droga około 20kkm) nic się nie stanie z samochodem ?

To gdzie ty do pracy dojeżdżasz, że taki dystans robisz :mrgreen: .

neos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-01-2016, 08:03   

Hehehehe pracuję w Warszawie i z mokotowa na targówek mam ponad 20km :P do roboty. Komunikacją to jakies 1.5h samej jazdy, a samochodem może z 40 min.

A propo tematu to dojechałem do roboty i na razie nic się nie działo, a przynajmniej nie widziałem ani nie słyszałem by coś się miało dziać. Jak podjade do warsztatu to będę wiedział czy nic się nie stało i ile za dużo przelałem zbiornik.

Na marginesie. Jeśli nie mam bańki do nadmiaru oleju to czy w warsztacie będę musiał zostawić ten olej czy np oni mi taką bańkę sprzedadza ?

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 22-01-2016, 08:51   

neos napisał/a:
Jeśli nie mam bańki do nadmiaru oleju to czy w warsztacie będę musiał zostawić ten olej czy np oni mi taką bańkę sprzedadza ?

poważnie pytasz ? :shock: myślę, że będziesz sobie mógł wybrać jakąś z wielu, które będą tam leżały w kącie.

neos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-01-2016, 09:20   

Jak już napisałem, nie znam się na tym. 1 raz mam taką sytuację, więc nie wiem jak się zachować. Ale dzięki za każdą poradę.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 22-01-2016, 09:21   

neos napisał/a:
i teraz się okazało, że mam stan grubo ponad maximum

Tak w ogóle, ile to jest to "grubo" ? Na bagnecie ile powyżej kreski MAX ?

neos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-01-2016, 09:25   

Około 1.5 cm.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 22-01-2016, 11:59   

neos napisał/a:
Około 1.5 cm.

No to sporo 8) .

Co do dystansu, to napisałeś 20kkm, co przeważnie oznacza 20000km :mrgreen: .

neos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-01-2016, 12:06   

Hehhe sorka, 20km. Dobra już się ustawiłem z jakimś specjalistą i pytanko kolejne. Pan przez telefon powiedział, że nie ściągają oleju przez kurek spustowy tylko od góry jakąs strzykawką tutaj jak jest bagnet. Rozumiem, że to bez różnicy i obie opcje pomogą w ściągnieciu nadmiaru?

Dodatkowo moge tylko powiedzieć, że będzie to za 20-30 zł, a jak dzwoniłem dziś do warsztatów to chcieli od 80 do nawet 200zł za taką zabawę.

brylekVFR 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Wysłany: 22-01-2016, 12:47   

Kup sobie przewód 6mm, w sklepie z częściami do samochodów, markecie w dziale budowlanym czy nawet w zoologicznym, do tego strzykawka i przez prowadnice bagnetu powoli sam ściągniesz nadmiar oleju. Nie potrzebna jest tu żadna filozofia tylko trochę cierpliwości i powoli sam rozwiążesz problem.

Odpowiedz do tematu