Uszkodzony rozrzad? |
Autor |
Wiadomość |
Luq
Forumowicz
Auto: ?? 1,8 GDI ??
|
Wysłany: 23-01-2016, 15:21 Uszkodzony rozrzad?
|
|
|
Witam wszystkich,
jako, ze nie jestem zbyt doswiadczony w sprawach "mechanicznych" prosze o pomoc oraz opinie. Tydzien temu miailem wymieniany caly rozrzad. Zrobilem bezproblemowo 60 km i pozniej auto caly tydzien stalo na dworzu przed akademikiem...
Dzisiaj odpalam samochod, chodzi bardzo glosno i slychac bylo jakby mechaniczne uderzanie metalu w metal w silniku... Auto natychmiast zgasilem... Pozniej sprobowalem jeszcze 2 razy odpalic ale juz sie nie udalo... Slychac jak pracuje rozrusznik i to "uderzenie"...
Zadzwonilem do znajomego i mowil, zeby lepiej nic nie ruszac bo mozna sobie jeszcze gorzej cos zepsuc... Jutro ktos mnie wezmie na hol i podjade do domu...
Pytanie tylko co to moze byc? Faktycznie rozrzad?
Nie moge sie na razie dodzwonic do warsztatu gdzie robili samochod (w koncu sobota)... Sorry za chaos w wypowiedzi ale jestem jeszcze zdenerwowany bo wywalilem 1000 zl i calkiem prawdopodobne, ze sknocili mi samochod "na amen"...
Prosze o opinie i wypowiedzi...
PS. Wizualnie nie widze na silniku jakichs sladow uderzen czy wgniecen... |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 23-01-2016, 16:24
|
|
|
Z opisu wyniką, że może to być przeskoczony pasek rozrządu, jezlei w rozrządzei było wymienione wszystko, łacznie z hydraulicznym napinaczem to najprawdopodobniej został gdzies popełniony bład przy procedurze napinania paska - bez instrukcji wątpie aby ktos znał tą procedure, o ile nie jest wyspecjalizowany w japońskiej motoryzacji.
Ewentualnei jezeli nie był wymieniony komplet rozrządu to mogł wysiąść stary element |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Luq
Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2016, 18:58
|
|
|
Z tego co wiem to byl wymieniany kompletny rozrzad...
Jedyny plus jest chyba taki, ze nie stalo sie to podczas jazdy, czyli na wysokich obrotach a przy odpalaniu... moze dzieki temu beda mniejsze ewentualne uszkodzenia... |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 23-01-2016, 19:21
|
|
|
robertdg napisał/a: | Z tego co wiem to byl wymieniany kompletny rozrzad... |
Wątpię, za tanio by było. Sam napinacz hydrauliczny kosztuje w InterCarsie między 410 a 560 zł
http://e-katalog.intercar...rozrz%B9du.html
może trochę taniej na Allegro idzie go dostać, ale też w granicach 400 zł. A gdzie reszta ? A sam piszesz :
Luq napisał/a: | wywalilem 1000 zl |
Obawiam się, że po prostu jest tak, jak pisze roberdg
robertdg napisał/a: | najprawdopodobniej został gdzies popełniony bład przy procedurze napinania paska - bez instrukcji wątpie aby ktos znał tą procedure, o ile nie jest wyspecjalizowany w japońskiej motoryzacji.
Ewentualnei jezeli nie był wymieniony komplet rozrządu to mogł wysiąść stary element |
|
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Luq
Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2016, 21:56
|
|
|
Dzieki za odpowiedzi.
Swoja droga to troche dziwne, ze stalo sie to podczas odpalania a wczesniej te 60 km jezdzil bezproblemowo... |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 23-01-2016, 22:03
|
|
|
Dópóki nie zostanie zrobiona weryfikacja to tylko gdybanie |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Luq
Forumowicz
|
Wysłany: 25-01-2016, 17:36
|
|
|
Troche info dla osob zainteresowanych:
zostawilem rano samochod u mechanika i potwierdzilo sie to co pisaliscie: pasek przeskoczyl o 2 zabki. Dodatkowo pewna wartosc (sorry ale nie znam sie na tym) wzrosla z 4 mm (tak bylo ustawione) na ponad 5. Gosc wszystko ponownie zlozyl i normalnie odpalil ale w zwiazku z tym, ze nie am pewnsoci co bylo przyczyna zobowiazal sie wymienic na swoj koszt napinacz hydrauliczny i sam pasek (bo ten mogl sie rozciagnac)... Ponoc zadnych uszkodzen silnika nie ma...
Wiec chyba nie jest tak zle jak sie wydawalo...
Przy okazji dzieki za wstepna pomoc i zainteresowanie |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 25-01-2016, 18:20
|
|
|
No to tyle przynajmniej dobrze |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-02-2016, 21:47
|
|
|
Luq napisał/a: | pasek przeskoczyl o 2 zabki. |
Grubo. Nie sądzę, żeby to była kwestia napinacza. Nie przeskoczyłby przy odpalaniu. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
|