Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Łańcuchy śniegowe na koła 225/55/18 - tania opcja
Autor Wiadomość
malot 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 2WD manual
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-01-2016, 12:14   Łańcuchy śniegowe na koła 225/55/18 - tania opcja

Przed wyjazdem do Austrii robiłem rozeznanie jakie łańcuchy podchodzą do oryginalnych 18-to calowych kół 225/55/18. Okazuje się, że to dosyć nietypowy wymiar i żadne "niskobudżetowe" nie pasują i do wyboru z pozostaje tylko Thule, za bagatela ok. 700pln.

Ponieważ nie uśmiechało mi się tyle wydawać to zacząłem przeliczać inne wymiary, czy by nie podeszły (choć każdy sprzedawca twierdził, że jak rozmiaru nie ma na pudełku to nie ma szans założyć) i okazało się, że Taurusy 130, które na rozpisce mają rozmiar 225/60/17 (różnica średnicy to ok. 2.9mm) idealnie pasują, a w feu-vert w Krakowie kosztują raptem 119pln. Co więcej są to łańcuchy o zalecanej grubości 9mm, a nie jak Thule 12mm.

Łańcuchy miałem okazję sprawdzić w praktyce przez dwa dni śnieżycy w Austrii i zarówno zakładanie jak i zdejmowanie było bezproblemowe. Na podjazdach też spełniły swoją rolę, więc z czystym sumieniem polecam.

Co więcej, zakładałem je na aluminiowe felgi i bez żadnych zabezpieczeń nie niszczą felg, gdyż w żadnym punkcie się z nimi nie stykają.

bonito 
Forumowicz

Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Wysłany: 26-01-2016, 17:57   

Może to trochę off-top ale (z całym szacunkiem) uważam że kolega wydał pieniądze całkowicie niepotrzebnie. Parę lat wstecz (jak jeszcze były śnieżne zimy) jeździłem regularnie Outkiem do Austrii i Włoch (Livigno), gdzie kilka razy miałem okazję poruszać się w niezłych śnieżycach. Outlander szedł jak burza - napęd 4x4 i zimówki dawały radę tam gdzie np. Hondy CR-V miały problemy na podjazdach.

Po to właśnie jest 4x4 żeby nie moczyć się w śniegu przy zakładaniu (zdejmowaniu) łańcuchów :D
bonito

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 26-01-2016, 18:32   

bonito, nie doczytałeś w opisie usera:

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

bonito 
Forumowicz

Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Wysłany: 26-01-2016, 18:43   

A to przepraszam kolegę bardzo - oczywiście odszczekuję to co napisałem :D
Chociaż jak tak dalej pójdzie z klimatem, to także dla osiek łańcuchy nie będą już adekwatne...
bonito

malot 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-01-2016, 11:09   

No ja przez 10 lat też łańcuchy woziłem tylko na wycieczkę, bo jednak główne drogi zwykle są przejezdne (nawet gdy są "utrzymane na biało"), ale tym razem mieliśmy kwaterę jakiś 1km pod górę od głównej drogi przez dolinę i przez dwa dni dojazd bez łańcuchów (i bez 4x4) był mocno utrudniony. Kolega Octavią dał co prawda radę, ale na drugi dzień pojechał kupować łańcuchy:)

jacekk 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2D AT
Wysłany: 27-01-2016, 13:45   

W Norauto są łańcuchy Norauto za płowę ceny Thule. No ja też woziłem łańcuchy przez parę lat. Do czasu gdy .... jednej nocy spadł 1 metr śniegu. Ale to było w czasach 1 ośki. Ale prawdę mówiąc to gdybym miał jechać krętą zaśnieżoną drogą to nawet na 4x4 bym założył łańcuchy. Co prawda z napędem nie ma problemu, ale hamuje tak samo 2WD.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 27-01-2016, 17:20   

jacekk napisał/a:
Ale prawdę mówiąc to gdybym miał jechać krętą zaśnieżoną drogą to nawet na 4x4 bym założył łańcuchy. Co prawda z napędem nie ma problemu, ale hamuje tak samo 2WD.
Jeśli do hamowania potrzebowałbyś łańcuchów, to na pewno nie jechałbyś z prędkością dla nich akceptowalną.

mnerd 
Forumowicz

Auto: Outlander 2,0 cvt 4WD '16
Wysłany: 16-12-2016, 21:53   

bonito napisał/a:
Może to trochę off-top ale (z całym szacunkiem) uważam że kolega wydał pieniądze całkowicie niepotrzebnie. Parę lat wstecz (jak jeszcze były śnieżne zimy) jeździłem regularnie Outkiem do Austrii i Włoch (Livigno), gdzie kilka razy miałem okazję poruszać się w niezłych śnieżycach. Outlander szedł jak burza - napęd 4x4 i zimówki dawały radę tam gdzie np. Hondy CR-V miały problemy na podjazdach.

Po to właśnie jest 4x4 żeby nie moczyć się w śniegu przy zakładaniu (zdejmowaniu) łańcuchów :D
bonito

Mandat za brak łańcuchów jest większy niż najdroższe łańcuchy, a austriacka police jest uprzejma ale stanowcza. No i nie odjedziesz dopóki nie założysz na koła łańcuchów, tam, gdzie są wymagane. Reasumując, w niektórych krajach w okresie zimy łańcuchy muszą być na wyposażeniu, dodatkowo na Austrię muszą spełniać ich normę i mieć znaczek na opakowaniu. To, ze polisz kozak podjedzie bez, nie ma znaczenia

Odpowiedz do tematu