Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: swinks_UK
12-04-2009, 17:04
[EA5W 2.5] [FAQ] Olej do skrzyni biegów manualnej
Autor Wiadomość
Andrzej
[Usunięty]

Wysłany: 30-07-2005, 19:22   Wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów.

Witam. Jestem na forum nowy, więc się przedstawię. Andrzej z Gdyni. Od tygodnia szczęśliwy posiadacz Galanta 2000 r. 2,5V6 autonat z sekwencją.
To nie pierwszy mój Galant. 4 lata wcześniej z powodzeniem jeździłem Galantem GLS. Ostatnio miałem Hondę Accord. Od tygodnia znów Galant.
Teraz mam pytanie o wymianę oleju ATF w skrzyni. Wiem, że robi się to przy przebiegu 90000 km, więc mam jeszcze trochę czasu, (64000) ale zastanawia mnie wymiana przy tej okazji filtra. Czy trzeba to robić? Zastaniwia mnie to z kilku względów. Jeśli ktoś się moim tekstem zainteresuje i podejmie temat wyjaśnie wątpliwości. Na razie pytanie : Trzeba czy nie.
Pozdrawiam
Andrzej

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-07-2005, 01:47   

Trzeba -niestety skosne inżyniery wiedzą c o piszą w swoich instrukcjach....

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 31-07-2005, 11:50   

trzeba - jest tam filtr zewnetrzny, prosty do wymiany, ma dosc przystepna cene (jak na ori filtr do ASB) ponizej 150 zl - duzo wiecej kosztuje plyn (Castrol transmax Z - ok. 50 zl/l - potrzeba ok. 9,5 l). Majac garaz i troche samozaparcia mozna wymianic olej samemu na podstawie instrukcji ktora moze w koncu napisze :wink:

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Andrzej
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2005, 22:03   

Dzięki za odpowiedź. I właśnie na to czekałem.
Zauważyłem, że obok miarki ATFu jest filtr bardzo podobny do tradycyjnego, olejowego od silnikia. Zastanawiałem się czy to jest filtr do wymiany z ATFem. Niestety serwis Miśków w Gdańsku na mój gust jest BEEEEE. Zmianę oleju w skrzyni wycenili na 750 zł. W tym filtr 300 zł i oleju 10 litrów, bo cytuję:" trzeba przepłukać nim instalację hydrauliczną".
W moim starym Galancie był filtr siatkowy w skrzyni, ale nie było tego zewnętrznego. Tam faktycznie trzeba było wymieniać ten filtr, ale co 180000, co wiązało się z rozkręceniam skrzyni i wymianą uszczelki. Jeśil tu jest filtr na wzór filtru w silniku to rozbieranie skrzyni nie jest potrzebne. Czy dobrze myślę?
Mam nadzieję, że te 750 zł to lekka przesada. Jeśli tak, to ostrzegam zaintetsowanych przed serwisem Miśków w Gdańsku.
Pozdrawiam i zgóry dzięki za ewentulane sugestie.
Andrzej

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 01-08-2005, 07:43   

Wcale nie jest BEEEE. Fakt z filtrem "troche" przegieli (sprawdz cene u Japaneze (42) 215 44 02) , wymiana poza dostepem jest rownie prosta jak w przypadku filtra w silniku, ale 10 l Castrola kosztuje 500 zl, a wystepuje on w bankach po 25l i wiecej. Inwestycja 750 w olej+filtr+wymiana nie jest porazajaca, biorac pod uwage fakt, ze materialy kosztuja ok. 1400 zl na 2 wymiany samodzielne....

Co do wymiany filtra w skrzyni co 180 000 km pozwol, ze nie skomentuje (jest to bzdura straszliwa mozliwa do sprzedania tylko przez mechanika, ktory bedzie ta skrzynie naprawial) tylko przytocze wytarte pewnie stwierdzenie, ze lepiej dbac niz naprawiac. Przy 180 000 km fakt, ze trzeba wymienic filtr, ale jest to TRZECI filtr i zalozyc trzeba CZWARTY......

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Andrzej
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2005, 11:36   

Z tym 180000 to faktycznie chyba coś nie tak. Może coś pokręciłem. To było parę lat temu.
Ale w takim razie czy w moim obecnym Galancie poza wymianą zewnętrznego filtra i ATFu trzeba coś jeszcze wymieniać?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 01-08-2005, 11:53   

Nie. Oczyscic dodatkowo tylko magnes ktory jest na korku spustowym - ofkors mysle o skrzyni, bo po zakupie "nowego" autka niewazne z jak dobrze udokumentowanym przebiegiem trzeba wymienic wszystkie plyny, paski (wlacznie z kpl. rozrzadu)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

Andrzej
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2005, 14:26   

Dziękuję bardzo wszystkim za zainteresowanie. Pozdrawiam.

kunta
[Usunięty]

Wysłany: 17-10-2005, 18:07   

Bartek napisał/a:
Nie. Oczyscic dodatkowo tylko magnes ktory jest na korku spustowym - ofkors mysle o skrzyni, bo po zakupie "nowego" autka niewazne z jak dobrze udokumentowanym przebiegiem trzeba wymienic wszystkie plyny, paski (wlacznie z kpl. rozrzadu)

Po pierwsze hejka bo to mój pierwszy post tuaj :)
Bartek: nie do końca nadążyłem w tym topicu z tym co i kiedy wymieniać :) Mam Gala którego kupiłem od Tommka - wtej chwili ma przejechane 61 tys - rozumiem ze wymianę oleju w automacie muszę przeprowadzić przy 90 tys - piszesz cos o 180 000 tys i czwartym filtrze oleju skrzyni.. to jak w końcu zmieniać co 45 tys czy co 90tys? Jest post w którym opisujesz procedurę wymiany - pytanie w jakiej konkretnie to robiłes skrzyni? (u mnie jest autoamt z tiptronikiem 2002r)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 17-10-2005, 18:19   

Z tego co pamiętam Bartek też ma tiptronic, ale chyba ten starszy. Z tym, że procedura wymiany oleju jest identyczna.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 17-10-2005, 19:52   

Nie bylo starszy-nowszy tiptronic to skrzynia f4a42 i juz. Procedura pasuje do wszystkich skrzyn z zewnetrznym filtrem, mysle, ze da sie zaadaptowac do "zwylkych". Wymiane filtra z olejem MMC przewiduje co 90 kkm (wg opisu czynnosci serwisowych co 15 kkm), ale cus im nie ufam. Nie otrzymalem jeszcze stanowiska serwisu naszego dilera.....;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 17-10-2005, 20:44   

Bartku - masz INVECS II?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 18-10-2005, 08:25   

Ofkors

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

kunta
[Usunięty]

Wysłany: 18-10-2005, 09:05   

Krzyzak napisał/a:
Bartku - masz INVECS II?

cokolwiek to jest to to ja to też mam ;) ?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 18-10-2005, 09:07   

INVECS - adaptacyjna (ucząca się stylu jazdy :wink: ) automatyczna skrzynia biegów produkowana przez Mitsubishi

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi