Kupiłem Miska i prosze o kilka rad.. |
Autor |
Wiadomość |
Misiek [Usunięty]
|
Wysłany: 10-04-2007, 13:33 Kupiłem Miska i prosze o kilka rad..
|
|
|
Hej, kupiłem w piątek miska 1.8 GDI 98r wersja EXE (wyprodukowany w grudniu 98r to po lifcie ? ) Od razu mi sie spodobał, zwłaszcza skrzynia biegów i silnik. Na razie zawieszenie działa cicho ale to pewnie efekt tego, że nie zna polskich dróg. Samochód według licznika przejechał 123 tys. km. Na ile to prawdopodobne nie wiem...Jest bardzo zadbany,ale niestety znalazłem kilka niedociągnięć:
1.Nie działa spryskiwacz po wciśnięciu przycisku cisza...
2.Nie działa sygnał dźwiękowy ostrzegający o zapalonych światłach (czy jest to tożsame z niezapalającym się światłem podczas otwierania drzwi ? )
3.Zegarek (ten na górze deski rozdzielczej na środku) nie jest podświetlony...powinien być...?
4.Funkcja "komputerka" ustawiona na pozycje INST wyświetla - - - - czy nie powinno tam być temperatury ?
5.Chciałbym wymienić olej,rozrząd,klocki tylko nie wiem na jakie i gdzie.Rozpiętość cen np.rozrządu od 200 do 500 za sam pasek i rolki.To samo dotyczy oleju nie wiem jaki jest teraz
ale przypomina raczej czarną wodę Czy znacie jakieś nieautoryzowany serwis w Warszawie .
Dziękuję wszystkim za wszelkie sugestie i ewentualną pomoc.No i jeszcze raz witam MitsuManiaków. Michał |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 10-04-2007, 14:18
|
|
|
Hej,
Cari z 98 roku jest przed liftem.
Misiek napisał/a: | 2.Nie działa sygnał dźwiękowy ostrzegający o zapalonych światłach (czy jest to tożsame z niezapalającym się światłem podczas otwierania drzwi ? ) |
Tak, światło we wnętrzu i sygnał dźwiękowy zapalonych świateł korzysta z tego samego czujnika w drzwiach. Ten czujnik często lubi sobie nawalać w soim działaniu. Na początek rozebrać, przeczyścić, nasmarować
Ad5. Co prawda nie w wawie, ale jest klubowy mechanik w Mogielnicy (wpisz nazwę tej miejscowosci w wyszukiwarkę forumową to znajdziesz dokładne namiary). Ewentualnie na naszym Warszawskim podforum wejdz w temat poswiecony polecanym mechanikom. Pewnie coś znajdziesz
Co do zakupu części to Japaneze (też słowo klucz do wyszukiwarki) handluje częściami do Misków, zarówno oryginałami jak i zamiennikami i zawsze fachowo doradzi w co warto zainwestować a na czym nie warto przepłącać. Handel oczywiście wysyłkowo, więc pozostanie tylko znaleźć mechanika który to założy.
Pozdrawiam i bezawaryjnej eksploatacji życzę.
EDIT:
Namiar na klubowego mechanika:
Tomasz Michalak
Kaplin 6
Mogielnica k|Grójca
tel. +48601381643
tel. +48[48]6635367
pn-pt: 8.00-20.00
so: 9.00-15.00
nd: nagłe wypadki
Namiar na klubowego handlarza:
Japaneze
Marek Malik
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
Mail: malikautoczesci[wytnijto]@neostrada.pl
GG: 1027199 |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
tanemar [Usunięty]
|
Wysłany: 10-04-2007, 14:49
|
|
|
Wszelkie odpowiedzi na pytania które zadałeś są na forum
ad1 Prawdopodobnie pompka spryskiwacza lub przycisk
ad3 Tak jest podświetlony musisz zdjąć konsole i wymienić żaróweczkę
ad4 Funkcja ta wyświetla spalanie chwilowe jak stoisz na zapalonym silniku to masz -- co oznacza że pali nieskończoną ilość paliwa na 100km.
Jeżeli masz klimatronik to masz tam temp zewnętrzną pod przyciskiem OUT TEMP |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 10-04-2007, 15:44
|
|
|
co do spryskiwaczy to ten guziczek jest ale od spryskiwaczy tylnej szyba(hB) natomiast jezeli chodzi o spryskiwacze przedniej szyby to trzeba pociągnąć w swoją strone przełącznik od wycieraczek ewentualnie sprawdz bo moze ne ma płynu w zbiorniku. |
|
|
|
 |
Misiek [Usunięty]
|
Wysłany: 10-04-2007, 17:02
|
|
|
No wlasnie, z tym czujnikiem mieliscie racje, jest prawdopodobnie zanieczyszczony jak go lekko dotkne zaczyna "piszczec" i swiatlo w wewnatrz sie zapala.
Wydaje mi sie ze podczas jazdy tez pojawiaja sie ----.A spryskiwacz sprawdze wieczorem.Jaka ta zaroweczka ? Ciezko sie tam dostac ? Czy wystarczy zdjac ten czarny plastik wokol zegara ? Dzieki za namiary na mechow . Michal |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

|
Wysłany: 10-04-2007, 18:06
|
|
|
z dostaniem sie do żaróweczki nie ma racze większego kłopotu tutaj jest temat o demontażu tego panelu: klik |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 10-04-2007, 20:22
|
|
|
Misiek napisał/a: | 3.Zegarek (ten na górze deski rozdzielczej na środku) nie jest podświetlony...powinien być...? |
były też zegarki, gdzie zamiast ciemnych cyferek na jasnym tle (przewaznie tak jest) były jasne cyferki na czarnym tle...i ten nie był podświetlany |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Misiek [Usunięty]
|
Wysłany: 10-04-2007, 21:00
|
|
|
Chooper napisał/a: |
były też zegarki, gdzie zamiast ciemnych cyferek na jasnym tle (przewaznie tak jest) były jasne cyferki na czarnym tle...i ten nie był podświetlany |
U mnie jest raczej podswietlany,rozumiem ze bedzie podswietlony na bialo tak jak reszta deski ..Czy trzeba zastosowac jakas specjalna zarowke ? Michal |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 10-04-2007, 22:41
|
|
|
Chooper napisał/a: | były jasne cyferki na czarnym tle...i ten nie był podświetlany |
to mi nowosc
cyferki sie podswietlaja |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 10-04-2007, 22:46
|
|
|
Matejko napisał/a: | cyferki sie podswietlaja |
pisofszit, znaczy czepiasz sie
nie były podświetlane, tylko jasno świeciły |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

|
Wysłany: 11-04-2007, 17:22
|
|
|
ja wyciągłem już ze swojego zegarka starą żarówke i teraz jaką mam kupić?:P wyciąga sie ja jakos z tego plastiku w którym ona siedzi czy to sie jakoś razem kupuje? |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
Misiek [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 18:07
|
|
|
Napiszesz mi jak to rozebrales bo jakos nie moge tego znalezc.
Ps1.Spryskiwacz z przodu dziala,z tylu nie...
Ps2.Czujnik od zamknietych/otwartych dzwi rozebralem tylko do pewnego momentu.Zdjalem gume wyciagnalem ze zlacza (i na tym sie skonczylo,to chyba nie jest dalej rozbieralne).Po ponownym zlozeniu dziala tylko swiatlo wewnatrz z "beepera" nadal nici,jak wcisne troszeczke do srodka w pewnym polozeniu odzywa sie sygnal dzwiekowy....? |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

|
Wysłany: 11-04-2007, 18:57
|
|
|
ja skorzystałem z opisu który był na forum podważyłem lekko wkrętakiem ten plastikowy panel znawiewem od spodu ,wysunął sie minimalnie i wtedy z boku włożyłem tępy nożk i odczepiłem te 4 zaczepy . niestety nie udało mi sie odłaczyć nawiewu i musiałem ten plastikj razem z nawiewem wyciagnąć:D ale i tak jest sporo miejsca aby wyjać żarówke. żarówka jest na środku zegarka trzeba ja wykręcić. to chyba wszystka:D:D prosta sprawa |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
Nieledev [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 19:18
|
|
|
Ze spryskiwaczem miałem podobnie, ergo sprawdż po naciśnięciu "guziczka" czy zabzyczy pompka. Jesli tak, to możesz mieć urwany przewód odpowiadający za podawanie płynu do tylnego spryskiwacza...U mnie tak właśnie było-włozyłem przewód na miejsce, spiąłem dla pewności zaciskiem i hula:) |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 20:59
|
|
|
jesli ma sie sprawne raczki to zegarek razem z gornymi nawiewami mozna wypchnac od tylu przez wneke od radia i nie potrzeba do tego podchodzic ze srubokretami, ktore w 90% pozostawia slady. |
|
|
|
 |
|