[II 2.0 DID] Koszt wymiany sprzęgła i dwumasy - robocizna |
Autor |
Wiadomość |
mentosik
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-02-2016, 15:47 [II 2.0 DID] Koszt wymiany sprzęgła i dwumasy - robocizna
|
|
|
Temat może i oklepany ale jakoś konkretów nie mogę się doczytać. Może jedna czy dwie wzmianki znalazłem więc zapytam.
Moje auto w chwili kupna miało na liczniku 153kkm. Przebieg oryginalny, auto od znajomego. Piszecie, że sprzęgło i dwumasa jest na styk wyliczona i zawsze prędzej czy później się skończy. Moje auto wprawdzie jeszcze nie wykazuje objawów końca tego ani tego ale jak szanowni koledzy piszą, że na styk to pewnie za 10-20kkm coś zacznie się dziać. Tematy z początku drugiej generacji outlandera mówią o cenach wymiany rzędu 7-10k.
Obecnie na allegro można kupić zestaw LUK sprzęgła, dwumasy i tych pozostałych wymaganych elementów (nie pamiętam nazw) za 2,3k (http://allegro.pl/dwumasowe-sprzeglo-outlander-2-0-di-d-140km-i5048469962.html). Pytanie mam co do ceny wymiany tych elementów. Ja wiem, że co warsztat to inna cena, ale ile to mniej więcej może kosztować? Drugie tylko czy bliżej 400zł ?
I jeśli bliżej 2,5k to skąd tak wysoka cena robocizny ?
Jak auto zacznie objawiać zużycie dwumasy i sprzęgła to ile mniej więcej czasu mam na wymianę? Chodzi mi o rząd, czy to jest 1000km czy bliżej 20.000km ? I czy auto koniec końców stanie w miejscu i nie odpali? I czy koniec tych elementów jest bardzo odczuwalny? W sensie ciężko się już jeździ i raczej na siłę? Chodzi mi o to, żeby nie przegapić, nie chcę gdzieś w na trasie unieruchomić autka. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 29-02-2016, 17:23
|
|
|
mentosik napisał/a: | Pytanie mam co do ceny wymiany tych elementów | cały dzień roboty mechanika przy tym jest. zależy jaki warsztat znajdziesz - tyle będzie kosztować. powinieneś w 1kzł się zmieścić. mentosik napisał/a: | Jak auto zacznie objawiać zużycie dwumasy i sprzęgła to ile mniej więcej czasu mam na wymianę? | objawy objawom nie równe. Pierwsze uślizgnięcia sprzęgła miałem ok. 25-30kkm przed wymianą. Ale jak już zaczęło się wyraźnie ślizgać to zmieniałem w ciągu kilku kkm. Samochód odpala, ale z zużytym sprzęgłem nie ruszysz mentosik napisał/a: | I czy koniec tych elementów jest bardzo odczuwalny? | Dwumasę tylko słychać i czuć mocniej drgania, ale sprzęgła na pewno nie przegapisz |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
alojso
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DI-D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2016 Posty: 194 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 01-03-2016, 20:46
|
|
|
Tak jak pisał rezon - z dwumasą można jeździć dobitą, ze sprzęgłem się nie da (ale zanim padnie całkiem, to minie pewnie kilkaset km minimum). Oczywiście mówię o elementach zużytych, a nie uszkodzonych. W moim warsztacie, jak się ostatnio dowiadywałem, to koszt około 700 zł. Nie zapomnij przy okazji o wymianie simeringu od strony wału korbowego - koszt 35 zł, a lepiej to zrobić teraz niż potem do tego wracać i płacić znowu za demontaż sprzęgła. |
|
|
|
 |
mentosik
Forumowicz
|
Wysłany: 01-03-2016, 23:31
|
|
|
Dzięki za info. Czyli koszt robocizny do 1000zł. Sprzęgło da się we znaki i będę wiedział, że już czas a dwumasa zużyta da radę jakoś jeździć. |
|
|
|
 |
krecisie
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Maj 2015 Posty: 105 Skąd: Checiny
|
Wysłany: 02-03-2016, 06:12
|
|
|
mój zaznajomiony dobry warsztat k. Kielc wymieniał takie cudo rok temu w mondziaku MK4. koszt wymiany 400 zł. Nie sądzę by było w miśku przy tym więcej pracy niż w innym aucie.Także nie nastawiaj się od razu że MUSISZ dać ten tysiak. Może znajdzie sie ktoś kto po prostu nie zedrze z Ciebie skóry. |
_________________ Polonez Caro 94' - Opel Astra GT 1.6 94'- Opel Tigra 1.4 98' - Mazda 323F 1.5 - Rover 416 - Skoda Roomster 1.9- Mercedes W210 3.0- VW Passat 1.9 AT 02'- VW Passat B5FL MT 04' - Outlander II - Audi A5 TDI 14'
 |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-03-2016, 08:12
|
|
|
krecisie napisał/a: | mój zaznajomiony dobry warsztat k. Kielc wymieniał takie cudo rok temu w mondziaku MK4. koszt wymiany 400 zł. Nie sądzę by było w miśku przy tym więcej pracy niż w innym aucie. | jest dużo więcej roboty z odłączaniem tyłu. Mondki dopiero teraz wychodzą AWD czyli tamten na pewno był FWD. |
|
|
|
 |
alojso
Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2016, 08:18
|
|
|
A w corsie wymiana sprzęgła to 300 zł. Auto autu nierówne, choć pewnie znajdzie się magik, który zrobi to i za 500 zł - pytanie czy warto na tej usłudze oszczędzać, bo jednak robi się istotne rzeczy, a nie wymienia filtr kabinowy |
|
|
|
 |
mentosik
Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2016, 12:47
|
|
|
A można tą wymianę popsuć? Jakaś magiczna regulacja, podpięcie pod komputer itp czy po prostu zero jedynkowo dziala/nie dziala ? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-03-2016, 13:21
|
|
|
mentosik napisał/a: | A można tą wymianę popsuć? | każdą można popsuć. U mnie nawet ASO Mitsu potrafiło spartolić wymianę klocków z tyłu (pozdrawiam Parexbud ) czyli zupełnie banalną wymianę. Wymiana dwumasy nie jest specjalnie skomplikowana ale pracochłonna i wymaga dokładności - nic na siłę. Popytaj wśród znajomych, który mechanik cieszy się dobrą opinią i mu zleć wymianę. Nie wymaga to kompa Mitsu, ale do ew. przeglądów na pewno mu się przyda. |
|
|
|
 |
alojso
Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2016, 13:32
|
|
|
Zawsze wszystko można zepsuć czy np. czegoś nie dokręcić. Tutaj trzeba sporo rzeczy zdemontować (i potem wszystko wrzucić z powrotem), w tym skrzynię biegów, a znam sytuację, gdzie upadła skrzynia przy montażu z paru centymetrów i potem były z nią same problemy...
http://www.motofakty.pl/a...y-sprzegla.html |
|
|
|
 |
|