Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Piwor
03-03-2018, 10:23
[Cari 1.6] Kilka usterek
Autor Wiadomość
Husarz 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 Comfort 99r Sedan
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 09-01-2016, 18:42   [Cari 1.6] Kilka usterek

Zakupiłem ostatnio Carisme 1.6 po lifcie z 99 roku w sedanie. Autko w miarę dobrej kondycji, ale wiadomo filtry (częściowo wymienione) i rozrząd (na dniach) do zrobienia.
Pojawiło się jednak wiele drobnych spraw, które warto naprawić i w kilku mam wątpliwości. Oczywiście użyłem wyszukiwarki i kilka kwestii już rozwiązałem, ale o resztę wole dopytać.

1. Filtr paliwa. Przeszukałem całą komorę silnika i niestety nie znalazłem. Wygląda na to ze w zbiorniku paliwa lub obok niego. Skomplikowana wymiana?

2. Lusterko lewe było rozbite, widać że dostało. Szkło wymieniłem, mechanizm naprawiłem, tylko kiedy je mocuje nie chce siedzieć. Na razie siedzi na taśmie :) Na szczęście nic nie jest pęknięte. I tu mam wątpliwość czy włożyć jakąś blaszkę, papier żeby na wcisku siedziało właściwie czy po prostu użyć kleju i skleić na amen?

3. Autko ma centralny zamek tylko z kluczyka. "Prawie działa". Pomijam mrozy bo one robią swoje, ale ostatnim czasy w ciepłym garażu zdiagnozowałem, że działa wszystko prócz drzwi kierowcy. Zamknąć to nie ma problemu, zarówno z kluczyka z jednych, drugich drzwi jak i od środka. Problem z otwieraniem z kluczyka otworzę je tylko od strony kierowcy, ale wtedy reszta pozostaje zamknięta. Z drzwi kierowcy jak i ze środka co prawda drgną, ale trzeba im i tak potem "manualnie" pomóc.

Rozkręciłem je i ku mojemu zdziwieniu jeszcze fabryczną folię ujrzałem. Tak ciężkiego dostępu to jeszcze nie widziałem :( Czy ktoś ma jakiś pomysł czego to wina? Jakieś porady jak się z tym uporać? albo jakiś schemacik tych drzwi?

4. Światła. Kiedy odpalę silnik świecą się mi pozycyjne. Wnioskuję że nie jest to fabryczne?
Mi to nie przeszkadza a i sam pewnie bym tak przerobił, ale chcę się upewnić że to nie fabryczne.

5. Czy może ktoś polecić mi jakiś dobry klej do plastiku? Bo będę mieć trochu klejenia i nie wiem czy Kropelka czy coś bardziej ambitnego?

Będę wdzięczy za odpowiedź choć na jeden punkt :)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 09-01-2016, 18:48   

1. Filtr paliwa w zbiorniku, wymiana wymaga wyjęcia pompy do której jest dojście po podniesieniu tylnej kanapy i zdemontowaniu osłony. Tu masz o filtrze, jest nawet jego fotka http://forum.mitsumaniaki...p=336664#336664 A tu sklep http://www.motocentrum.pl...c505s-388971,pr
4. Nie jest to fabryczne.

dexter1992 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V Avance
Wysłany: 10-01-2016, 12:05   

4. Może ktoś dodał automatyczny włącznik świateł ? Warto sprawdzić.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 10-01-2016, 12:19   

Husarz napisał/a:
2. Lusterko lewe było rozbite, widać że dostało. Szkło wymieniłem, mechanizm naprawiłem, tylko kiedy je mocuje nie chce siedzieć.

Przy uderzeniu mogło jeszcze coś innego pęknąć.
Na Allegro (czy na jakimś szrocie) całe lusterko to koszt od ok. 50 do 150 zł.
http://allegro.pl/lusterk...v2-aut-1-2-1218
Husarz napisał/a:
4. Światła. Kiedy odpalę silnik świecą się mi pozycyjne. Wnioskuję że nie jest to fabryczne?
Mi to nie przeszkadza a i sam pewnie bym tak przerobił, ale chcę się upewnić że to nie fabryczne.

Fabryczne to nie jest, ktoś zrobił dokładkę. Tyle, że powinny się załączać światła mijania lub (o ile są zamontowane) światła do jazdy dziennej. Pozycyjne w sumie nic nie dają, i tak musisz na mijania przełączyć, więc idea automatycznego włączania świateł jest jakby zachwiana ;)
Husarz napisał/a:
5. Czy może ktoś polecić mi jakiś dobry klej do plastiku? Bo będę mieć trochu klejenia i nie wiem czy Kropelka czy coś bardziej ambitnego?

Zależy, co chcesz kleić, bo plastik plastykowi nierówny. Do małych części "Kropelka" czy inny cyjanopan się sprawdzi, większe elementy typu zderzak lepiej pospawać.

Ziemba. 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 100KM 1998r.
Wysłany: 10-01-2016, 18:36   

3. posprawdzaj dokładnie czy gdzieś się coś nie wyrobiło w mechanizmie w drzwiach.
Ruda 03.2016 - 04.2017
Baśka 02.2017 - 03.2017
Pomogłem? Jeśli tak to się nie krępuj :)
http://www.pajacyk.pl/

Husarz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-01-2016, 20:26   

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Zmieniłem filtr paliwa. Lusterko skleję na stałe, bo skoro zamienniki takie tanie, to jeśliby się zepsuło to wymienię, ale na razie działa super więc zostanie. Drzwi jeszcze nie rozbierałem, ale zabiorę się do tego jak będę mieć więcej czasu. Na razie mi to nie przeszkadza.

Mam za to kilka kolejnych pytań:

6. Nie działa klakson i świeci się poduszka potrzebna. Po lekturze forum wnioskuję że wina taśmy. Chodzi mi jednak o akumulator, kiedy go odłączę to nie pozmieniają się mi jakieś ustawienia? Jeśli tak to jakie? Czy może wystarczy wypiąć odpowiedni bezpiecznik?

7.Nie działa mi tylne oświetlenie kabiny takie jak tutaj

http://www.evoczesci.pl/p...SHI-CARISMA/932

konkretnie to nie mam tego suwaka do włączania. I czy działa to tak że można albo stale wyłączyć, stale włączyć i w środku pali się przy otwartych drzwiach?
99 zł za nowe to trochę sporo, około 50-60 za używane. Zastanawiam się przeglądając forum czy nie wymienić na coś innego tak samo działającego np. z LED
Ma ktoś jakieś pomysły lub sugestie?

Oczywiście będę wdzięczny za każdą odpowiedź :)

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-01-2016, 20:57   

Husarz napisał/a:
Lusterko skleję na stałe, bo skoro zamienniki takie tanie

Używki. Zamienników nie ma, nowe w ASO to ok. 1500 zł (wiem, bo pytałem)
Husarz napisał/a:
Chodzi mi jednak o akumulator, kiedy go odłączę to nie pozmieniają się mi jakieś ustawienia? Jeśli tak to jakie?

Będziesz musiał na nowo nauczyć Cari obrotów
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31379
i na nowo poustawiać radio. Nic więcej.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 14-01-2016, 21:05   

Ewentualnie trzeba będzie jeszcze zaprogramować elektryczne szyby poprzez dłuższe przytrzymanie przełącznika przy zupełnym otwarciu i zamknięciu.

Ziemba. 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-01-2016, 21:10   

Jak nie chcesz za dużo inwestować w tą lampkę to możesz kupić przełącznik 3 pozycyjny (0,1,2 albo 1,0,2) i zamontować w miejscu tego "suwaka".

Co do LED'ów to są żarówki ledowe do kupienia chyba w każdym sklepie motoryzacyjnym, a jak chcesz się pobawić to możesz zmieścić tam kilka odcinków obok siebie pasków LED - taniej i satysfakcja, że coś zrobisz sam. :P

[ Dodano: 14-01-2016, 21:13 ]
Husarz napisał/a:
I czy działa to tak że można albo stale wyłączyć, stale włączyć i w środku pali się przy otwartych drzwiach?

Tak powinno być.
Ruda 03.2016 - 04.2017
Baśka 02.2017 - 03.2017

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-01-2016, 21:27   

Ziemba. napisał/a:
Co do LED'ów to są żarówki ledowe do kupienia chyba w każdym sklepie motoryzacyjnym

Szczerze ? Nieszczególnie polecam kupowania najtańszych dostępnych LED-ów.
Chyba z rok temu też wpadłem na taki pomysł, i wymieniłem na LED-y :
postojowe przód
oświetlenie tablicy rejestracyjnej
oświetlenie kabiny
podświetlenie tablicy zegarów
O dziwo - cały czas działają postojówki z przodu, inne w krótkim czasie trafił szlag. Szczególnie szybko przestawały świecić diody wsadzone zamiast rurek, czyli w oświetleniu tablicy rejestracyjnej i oświetleniu kabiny. Po wymianie chyba z 10 czy 12 diod (różnych producentów) założyłem z powrotem żarówki, i mam spokój.
Może mam pecha ;)

Ostatnio zmieniony przez plecho1 14-01-2016, 22:24, w całości zmieniany 1 raz  

Husarz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-01-2016, 21:29   

W kwestii nauki obrotów.
Czy do mojego modelu 1.6 99 km po lifcie obrotów uczy się tak samo?

Ziemba. 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-01-2016, 21:35   

apg2312 napisał/a:
Ziemba. napisał/a:
Co do LED'ów to są żarówki ledowe do kupienia chyba w każdym sklepie motoryzacyjnym

Szczerze ? Nieszczególnie polecam kupowania najtańszych dostępnych LED-ów.

Nic nie mówiłem o najtańszych.

Mam w oświetleniu tablicy rejestracyjnej LEDy, chyba Philips'a takie z dość sporym radiatorem i działają od 12.2013 r.

[ Dodano: 14-01-2016, 21:42 ]
Husarz napisał/a:
W kwestii nauki obrotów.
Czy do mojego modelu 1.6 99 km po lifcie obrotów uczy się tak samo?

Tak samo. O ile w ogóle będziesz tego potrzebował - np. ja nie musiałem robić tego ani razu po odpięciu akumulatora, nawet na kilka godzin.
Ruda 03.2016 - 04.2017
Baśka 02.2017 - 03.2017
Ostatnio zmieniony przez plecho1 14-01-2016, 22:24, w całości zmieniany 1 raz  

Husarz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-03-2016, 17:59   

Mam 2 kolejne pytania:

1) Uszczelka bagażnika (sedan) jest w wielu miejscach uszkodzona. Zamienników nie ma lub znaleźć nie mogę. Czy istnieje jakaś uszczelka która kupiona na długość i założony załatwi sprawę czy pozostaje tylko przeszukiwać rozbite/zezłomowane modele?

2) Ostatnio przeszedłem przegląd i usłyszałem że końcówka drążka stabilizatora do wymiany.
Czy to ten element zaznaczony na czerwono?
http://zapodaj.net/244b8e865b771.jpg.html
U mnie ma to luz i zapewne jest do wymiany. Nie mogę zlokalizować tego w żadnym sklepie internetowym lub po prostu nie mam do tego wyobraźni :( Pomoże ktoś?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 05-03-2016, 18:16   

Husarz napisał/a:
2) Ostatnio przeszedłem przegląd i usłyszałem że końcówka drążka stabilizatora do wymiany.
Czy to ten element zaznaczony na czerwono?

Trochę kiepsko coś usłyszałeś 8) .
To łącznik stabilizatora.

Do kupienia w większości sklepów motoryzacyjnych lub allegro.

[ Dodano: 05-03-2016, 18:18 ]
Co do uszczelki to poszukaj używki na allegro lub olx.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2016, 18:23   

1 ASO, Allegro albo szroty.
Np.
http://allegro.pl/listing...GAZNIKA%20SEDAN

2 Coś źle zrozumiałeś. Wg mnie na 100% chodzi o łączniki stabilizatora.
Wbij sobie swój VIN
http://mitsubishi-motors.kiev.ua/1/#vin=cl
i popatrz na
33 Front Suspection
33-110 FRONT SUSP STRUT & SPRING
Stabilizator ma numer 40603, nie ma żadnych końcówek. Łączniki dostaniesz bez problemu, tyle, że do Cari jest ich kilka modeli, najlepiej mieć stare na wzór.

EDIT - Bizi78 dał zdjęcie jednego modelu - a np. w mojej Cari są takie łączniki :

Ostatnio zmieniony przez apg2312 05-03-2016, 18:31, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu