Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem rozrząd 1.6
Autor Wiadomość
Stach 
Forumowicz

Auto: cari 1.6 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-03-2016, 08:18   Problem rozrząd 1.6

Witajcie :D panowie powiedzcie mi czy w cari 1.6 wersja przed liftem napinacz paska rozrządu można regulować czy on stale napina tak samo? Wiecie o co mi chodzi? Inaczej nie umiem tego opisać Nigdy nie widziałem go w cari a ostatnio było ok więc nie interesowało mnie to. Mianowicie problem jest taki że przed świst był dziwny i okazuje się że po wymianie kompletnego rozrządu znów tak samo. Dlatego podejrzewam czy aby mechanik naciągnąć mógł za bardzo pasek. No skoro cały rozrząd nowy to więcej raczej innych przyczyn nie mogło by być nie?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-03-2016, 09:53   

Stach napisał/a:
napinacz paska rozrządu można regulować czy on stale napina tak samo?
Naciąg paska ustawia się podczas jego montazu i nic więcej poza tym, napinacz nie jest spręzynowy.

W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 06-03-2016, 10:40   

Dla zlokalizowanie problemu zdejmij obydwa paski osprzętu, jeśli odgłosy będą dalej słyszalne to być może faktycznie mechanik za bardzo naciągnął pasek.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 06-03-2016, 10:43   

Tak jak napisał robertdg, zakładasz, dokręcasz i tak zostaje. Więc stary napinacz przynajmniej teoretycznie będzie tak samo napięty jak nowy.
P.S.
Co to jest przed świst?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 06-03-2016, 11:21   

remi napisał/a:
Co to jest przed świst?

Chyba koledze chodziło, że przed założeniem rozrządu i po założeniu nowego jest tak samo :wink: .

Najlepiej nagraj dźwięk i zapodaj linka, może to jakieś łożysko.
A jak wciśniesz pedał sprzęgła to czasem nie cichnie :?: .

Stach 
Forumowicz

Wysłany: 06-03-2016, 23:44   

Tzn wcześniej zmieniłem sam pasek. Przyszła pora na rozrząd wymienił sam pasek bo tak tu pisałem z jednym kolega z forum który tak praktykowal i już wtedy było to samo. Mechanik stwierdził że pompa wody więc myślę to już wymienię cały ten rozrząd. I proszę znów ten sam dźwięk. Po wymianie no z okolicy rozrządu. Nie nie robi się cicho po wciśnięciu sprzęgła :-P na tyle ogarniam jeszcze :-P wydaje mi się że nic prócz naciągu paska tu nie winne ale dlatego pytam was może ktoś coś zawsze pomoże ;-) film nagram ale wrzucić będę mógł dopiero na weekendzie bo teraz jedynie telefon służy mi do neta. No strasznie to niepokoi ten dźwięk. Rozrząd był kompletny wymieniany gdyby ktoś chciał to wiedzieć:-P ale film i tak postaram się wrzucić. Jakieś sugestie chętnie przeczytam i sprawdzę jeżeli komuś coś jeszcze przychodzi do głowy

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 07-03-2016, 07:16   

Stach napisał/a:
Przyszła pora na rozrząd wymienił sam pasek bo tak tu pisałem z jednym kolega z forum który tak praktykowal i już wtedy było to samo.

Ciekawe podejście do wymiany rozrządu, bez napinacza :shock: .
Tutaj bym upatrywał problemu w owej rolce napinającej.

Stach 
Forumowicz

Wysłany: 07-03-2016, 17:25   

Bizi78 napisał/a:
Stach napisał/a:
Przyszła pora na rozrząd wymienił sam pasek bo tak tu pisałem z jednym kolega z forum który tak praktykowal i już wtedy było to samo.

Ciekawe podejście do wymiany rozrządu, bez napinacza :shock: .
Tutaj bym upatrywał problemu w owej rolce napinającej.

Tak czy siak teraz jest wszystko łącznie z napinaczem wymienione więc trzeba sprawdzić co w końcu powoduje ten odgłos

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 07-03-2016, 22:02   

Ściągnij górną plastikową osłonę z lewej strony, trzyma się chyba na 2 śrubkach. Zakładam, że koło, lub pasek ociera o właśnie tą obudowę. Uważaj tylko, bo pod nią jest taki kawałek gumy pełniący formę uszczelki. Pamiętam, że mi po wymianie kiedyś tam właśnie ocierało.

Stach 
Forumowicz

Wysłany: 07-03-2016, 22:19   

remi napisał/a:
Ściągnij górną plastikową osłonę z lewej strony, trzyma się chyba na 2 śrubkach. Zakładam, że koło, lub pasek ociera o właśnie tą obudowę. Uważaj tylko, bo pod nią jest taki kawałek gumy pełniący formę uszczelki. Pamiętam, że mi po wymianie kiedyś tam właśnie ocierało.

O widzisz:-D o takim czymś nie pomyślałem. Dzięki. W piątek ,sobotę sprawdzę to bo na tygodniu mało czasu na dlubanko przy aucie. A jak ocieralo ci to jak ten problem rozwiązałes? Źle była ta obudowa zamocowana czy jak?

[ Dodano: 26-03-2016, 22:50 ]
A więc tak nie jest to osłona o której tu kolega wspomniał. Ponoć delikatnie na tyle ile było możliwe pasek poluzowany. Dalej to samo. Wrzucam film. Jakie wasze zdanie odnośnie tego filmu, co to może być według was? Dodam jedynie że podczas jazdy brak jakich bądź odczuć spadku mocy itp. Silnik tętni wręcz życiem :biggrin:

Kod:
https://youtu.be/ho_1RLOXxkw

AidsD 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Wysłany: 27-03-2016, 11:57   

Stach, ja się może nie znam ale mi to wyło jakby była nieszczelność w układzie wydechowym.

Stach 
Forumowicz

Wysłany: 27-03-2016, 17:59   

Hehe no bardzo chciałbym ale to nie to. :-( rozrząd nowy kompletny pasek sprawdzony nawet lekko poluzowany tak z głową że tak napisze. No nie mam pomysłu. Na nic innego to nie wygląda a to co powinno być winne za to jest wyeliminowane. Jakieś pomysły? Wdzięczny jestem za każdą radę. Słychać dźwięk jakby z rozrządu więc no coś tam nie tak. Oglądałem podobne filmy na yt tylko no u mnie wszystko nowe. Więc co to powoduje?

ross 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Wysłany: 28-03-2016, 18:09   

Czy nowy pasek ma jakieś ślady-otarcia?

Stach 
Forumowicz

Wysłany: 28-03-2016, 22:40   

No ja nic nie widziałem zbyt ale zapytam mechanika który tam zaglądał aby go popuścić ciut. Strasznie mnie ten dźwięk niepokoi. Dodać mogę jedynie ze jest to w granicach 1000-1500 obr choć nie wiem czy to pomoże komuś w postawieniu kolejnej wskazówki :-(

Edit: no i nic żadnych śladów. Pozostaje tylko kwestia od czego to skoro wszystko możliwe już wykluczone

Odpowiedz do tematu