[Cari 1.9DI-D] Dymi w trakcie przyspieszania (nie zawsze) |
Autor |
Wiadomość |
marko22
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-04-2016, 11:20 [Cari 1.9DI-D] Dymi w trakcie przyspieszania (nie zawsze)
|
|
|
Wracam ponownie ze swoją staruszką....Objaw tak jak w temacie. Wydaje mi się, że to problem z przepływomierzem. Całkiem niedawno się to stało. Przyspieszając dymi sporo, ale nie zawsze. Z chwilą zaświecenia Check engine (rozumiem, że silnik przechodzi wtedy w tryb awaryjny), jedzie normalnie i nie dymi. Jak odłączyłem przepływomierz, to check engine świeci cały czas, ale znowu niemożliwa staje się praktycznie jazda. Max 100-110km/h i koniec. A rozpędza się wieki...Kiedy check engine nie świeci, a przyspieszam, to słychać pod maską jakby "świerszcze", obrazowo mówiąc....czyli jakby ewidentnie brakowało mu powietrza....Wyjąłem przepływomierz, ale ani nic uszkodzone nie jest (druciki całe), ani brudne....można to jakoś inaczej zdiagnozować? Czy to aby na pewno to? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 01-05-2016, 19:58
|
|
|
Podpiąc pod skaner diagnostyczny i sprawdzić parametry biezace pracy, wnioskujac po samym zachowaniu to wina nie jest jednoznaczna po stronie przeplywki, bo jezeli po jej odpieciu auto traci moc to raczej objaw prawidłowy (wzgledem samego zachowania). |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
FredPL
Forumowicz
Auto: Lancer VII Kombi 2.0 2006 LPi
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lis 2014 Posty: 211 Skąd: Przemyśl / Rzeszów
|
Wysłany: 02-05-2016, 13:39
|
|
|
Może najzwyczajniej w świecie kończy Ci się któryś wtryskiwacz (albo kilka) i leje. Najlepiej byłoby podjechać gdzieś na tester i na diagnostykę. Nawiasem mówiąc moja również kopci i mam wrażenie, że skończył się kolejny wtryskiwacz (jeden był robiony pół roku temu).
Jak ze spalaniem ? Pali Ci normalnie czy może lekko skoczyło ? |
|
|
|
 |
marko22
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 02-05-2016, 20:31
|
|
|
Nie mam szans podpiąć pod tester... Auto jest w Belgii... A druga sprawa, to szczerze mówiąc, nie mam nawet czasu. Wiem, że w takim przypadku to wróżenie z fusów, ale jeśli wtryski padają, to zachowanie byłoby cały czas takie samo. Tak mi się wydaje. Ale jak zaświeci check engine, to idzie jak głupia....Przez Niemcy leciała i 170 chwilami i było ok. Póki znowu nie zgasł check engine. Zamówię przepływomierz... W granicach 200zl kosztuje jakiś wynalazek...
[ Dodano: 29-06-2016, 21:52 ]
Przepływomierz wymieniony na nowy, oryginalny Siemensa....dalej ten sam objaw...błędy na kompie pokazały właśnie przepływomierz i EGR.... |
|
|
|
 |
RavRav
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 2000r.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lip 2016 Posty: 36 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 08-07-2016, 20:41
|
|
|
Ja zaczal bym na twoim miejscu sprawdzac podcisnienia, rozgalezienia i krucce. Znam podobny przypadek z mazdy 323f 2.0d. Bylo nadlamane wejscie na zaworku i dostawal lewego powietrza. Auto wtedy kopcilo i zbieralo sie jak stary polonez... |
|
|
|
 |
marko22
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 10-07-2016, 11:26
|
|
|
Dzięki za odpowiedź....mnie tylko ciekawi jedna rzecz...kiedy zaświeci się check engine, auto idzie w miarę normalnie...żadnego dymienia, delikatnie jakbym czuł, że nie ma odpowiedniej mocy, ale to nie to samo, co w trakcie braku check engine. I wszystko objawia się w okolicach 100-110km/h. Szczerze mówiąc, nie wiem konkretnie za co się zabrać...czujnik podciśnienia? I ten słyszalny świergot powietrza w trakcie przyspieszania właśnie w okolicach tych 100km/h. Z chwilą jak przestanie, zaświeca się kontrolka i jadę dalej normalnie....oczywiście do następnego zgaśnięcia i zabawa powtarza się od nowa... |
|
|
|
 |
RavRav
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 2000r.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lip 2016 Posty: 36 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 10-07-2016, 15:57
|