|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wibracje auta |
Autor |
Wiadomość |
se7en
Mitsumaniak
Auto: Galant
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Kwi 2015 Posty: 619 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 30-04-2016, 19:24 Wibracje auta
|
|
|
Panowie mam od wczoraj problem ktory jak wydaje mi sie 'narastał' bo wczesniej biło cos w kołach lub w tym stylu, ale lekko, teraz problem sie nasilił, szukam przeczyny,
z sprawdzonych rzeczy:
nowe przeguby
(zawiecha jest nowa z zeszłego roku, zero luzów)
zbieznosc ustawiona, koncówki drazków, łacznik staba, etc wszystko nowe.
tarcze 'lekko biją' niestety wjechalem w kałuze i poszło.
ale wsadziłem jescze stare, problem bicia nadal wystepuje
pojawia sie od 110 km/h najwieksze nasilenie jest przy 130 km/h do 140 jest masakra, potem juz dzieki wiekszej predkosci mniejsze ale nadal czuc ze cos bije.
moj mechanik stwierdzil ze prawe przednie koło ma to bicie wg czucia.
niby na winowajce wskazuje łozysko... ALE łozysko nie huczy ani nie wydaje zadnych podejrzanych dzwieków, nie wiem jak galant znosi problemy z łozyskami, także pytanie do was, co jeszcze moze byc objawem
moze przekładnia kierownicza? w jedna strone chodzi troche lżej, w druga ciut gorzej (miala problem z wyciekiem, zlikwidowany nową miedzianą rurką.
ale... nadal potrafi sobie na zimnym (po odpaleniu) poskrzypiec przy ruszaniu/na dziurach.
pomoże ktos?
przydałaby sie pomoc, bo za tydzien jade do chorwacji tym autem.... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-04-2016, 20:09
|
|
|
bicie przy 120-130 to najczęściej źle wyważone koła
niech wulkanizator zdejmie opony i oceni czy felga ma bicie na boki i promieniowo - być może niezbędne jest prostowanie |
|
|
|
 |
se7en
Mitsumaniak
|
Wysłany: 30-04-2016, 20:12
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | bicie przy 120-130 to najczęściej źle wyważone koła
niech wulkanizator zdejmie opony i oceni czy felga ma bicie na boki i promieniowo - być może niezbędne jest prostowanie |
felgi sa niedawno prostowane, wczoraj byly ponownie wywazane, , jest dobrze na 100% |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 30-04-2016, 22:25
|
|
|
To nic - jak masz stare/słabe opony, albo felgi po przejściach, to może mieć bicie pomimo wyważenia na wyważarce.
Mogą też być półosie (mało prawdopodobne) - podnosisz auto, podstawiasz jakiś klocek pod wahacz (na tyle wysoki, żeby po opuszczeniu koło zostało w powietrzu), i opuszczasz (całkowicie, tak żeby półoś była bez żadnych naprężeń), ręczny, zapinasz dwójkę i patrzysz czy półoś nie ma bicia, i czy koło idzie prosto (zarówno płaszczyzna "na boki", jak i "góra dół".
No i warto poszarpać koło na boki, czy nie ma luzów (góra-dół i lewo-prawo). |
_________________ Długa historia jeszcze nie mojego Galanta - 100% gotowy, teraz jak nowy
Galant E33 - koniec przygody
"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 30-04-2016, 22:54
|
|
|
Podnieś auto na kobyłki , odpal silnik , wrzuć 5-ty bieg i puść powoli sprzęgło i wtedy zaobserwuj jak zachowuje sie prawa długa półoś , predkość auta bedzie wtedy w granicach ok 50km/h jesli półoś ma bicie masz przyczynę . Drugi test jest taki : Auto na kobyłki lub podnośnik , koła przednie zdemontowane , śrubami od kół przykręć tarcze ham. i rozpędz auto do prędkości kiedy pojawiają sie wibracje , jesli ich nie ma to problem jest po stronie kół . Nie zawsze wyważenie kół daje 100% pewności ze bedzie dobrze . |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-04-2016, 22:59
|
|
|
No tak, tylko pod wahacze trzeba coś podstawić i opuścić auto, żeby półosie pracowały w swoich naturalnych pozycjach |
_________________ Długa historia jeszcze nie mojego Galanta - 100% gotowy, teraz jak nowy
"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-04-2016, 23:04
|
|
|
kamilek napisał/a: | Mogą też być półosie (mało prawdopodobne) | nie słyszałem o przypadku, żeby w E3 były wibracje półosi jak w EA |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-04-2016, 23:16
|
|
|
Dlatego również skłaniam się ku wersji z kołami - a wiem co mówię, niejeden mi koła wyważał, i ciągle biło, dopiero ogarnięty wulkanizator powiedział mi, o co kaman |
|
|
|
 |
se7en
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-05-2016, 00:58
|
|
|
tylko co do kół mam 100% pewnosci, ze sa ok, wczesniej b ylo ok, problem wystapił nagle, opony są 'nowe' (kto sledzi temat mojego auta, ten wie )
tak samo felgi, dobre porzadne, wyprostowalem je i caly czas było ok, az wymienilismy przegub (z lewej strony(przypadek losowy raczej)) i zaczeły sie problemy z wibracjami, zapomnialem o najwazniejszym - wibracje czuc nie tylko na kierownicy, wibruje 'całe' auto, wrecz trzesie, a co jest najlepsze - nie zawsze dzieje sie to od 120 km, czasami... od 100 lub 110, po prostu loteria.
mam w planie jeszcze dac koła z tyłu na przod, ale moj mechanik mnie przekonuje, ze w poniedziałek rozbieremy piaste i zobaczymy jak wyglada łozysko (to chyba ostatnia rzecz ktora nie wymienilem w tym aucie od zakupu) bo cala reszta jest po prostu nowa, nie oszczedzam w tym aucie na niczym, i po kolei wymieniam, no ale dziwne ze łozyska nawet nie hałasują. zastanawia mnie czy tak w galancie lubi byc przypadłosc drgań. a moze to jednak układ kierowniczy? luzy na 'śrubie' ? mam zapasową sztuke i jest rozebrana, wymienie uszczelniacze i ją załoze jak wroce z podrózy. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 01-05-2016, 20:18
|
|
|
se7en napisał/a: | wibracje czuc nie tylko na kierownicy, wibruje 'całe' auto, wrecz trzesie | Problem z półosią/przegubem wewnętrznym. |
|
|
|
 |
se7en
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-05-2016, 21:38
|
|
|
Hugo napisał/a: | se7en napisał/a: | wibracje czuc nie tylko na kierownicy, wibruje 'całe' auto, wrecz trzesie | Problem z półosią/przegubem wewnętrznym. |
półośki zewnetrzne nowe, mowisz ze wewnetrzne sa moga 'skonczyc' to co pozostaje? jak nie idzie kupic nowych (po za aso)
myslisz ze to nie bedzie łozysko hm? |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 01-05-2016, 22:18
|
|
|
se7en napisał/a: | ale moj mechanik mnie przekonuje, ze w poniedziałek rozbieremy piaste i zobaczymy jak wyglada łozysko (to chyba ostatnia rzecz ktora nie wymienilem w tym aucie od zakupu) |
Szkoda waszej roboty , bo to nie jest przyczyna . |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-05-2016, 23:36
|
|
|
Hugo napisał/a: | se7en napisał/a: | wibracje czuc nie tylko na kierownicy, wibruje 'całe' auto, wrecz trzesie | Problem z półosią/przegubem wewnętrznym. |
A czy jeśli winne są przeguby wewnętrzne - to czy wtedy przy teście "koło w górę i wrzuć bieg" półoś nie będzie miała bicia przy przegubie wewnętrznym? |
|
|
|
 |
se7en
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-05-2016, 09:11
|
|
|
postaram sie dzis wrzucic auto z przodu na podnosnik i wlaczyc silnik, zobacze co sie bedzie działo |
|
|
|
 |
Janq
Forumowicz

Auto: Primera P11GT
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Lis 2015 Posty: 384 Skąd: LU/DW
|
Wysłany: 02-05-2016, 10:46
|
|
|
se7en, przegub wewnętrzny - na długiej półosi. Sprawdź dokładnie tulipana, czy nie ma gdzieś wytarć. |
_________________ プリメーラ P11GT
_ |
|
|
|
 |
|
|