Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sygnalizacja niezapiętych pasów
Autor Wiadomość
matiudgk 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan 1.8 143KM Invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-05-2016, 22:26   

lurek napisał/a:
MY 2008

Pika! Kiedyś ciężki plecak położyłem i na początek nie wiedziałem co jest grane jak zaczęło pikać po starcie auta

Miałem dokładnie tak samo :mrgreen:

lobuzek napisał/a:
Zamiast wyłączać zapinajcie pasy, bo nie trzeba zbyt dużo żeby zostać kaleką (w najlepszym wypadku).

Ja dzięki temu zawsze w każdym aucie do którego wsiadam zapinam pasy, po prostu weszło mi to w nawyk, a jazda z zapiętymi pasami wcale mi nie przeszkadza

DjQuest 
Mitsumaniak

Auto: Lancer SD 1,5 Invite Sport
Wysłany: 24-05-2016, 06:22   

Żle sformułowałem pytanie :) . Chodziło mi czy z tyłu samochodu 3 miejsca pasażerów, też jest sygnał dźwiękowy o niezapięciu pasów rocznik 2010 ?

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 24-05-2016, 06:31   

Tył nie pika.

lurek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan'08 1.8
Wysłany: 24-05-2016, 11:38   

i nie świeci

gratuluje pytania, otrzymałeś 8 niepotrzebnych odpowiedzi :mrgreen:

Taipan 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Inform 1.8 sedan
Wysłany: 06-06-2016, 07:13   

Taka sytuacja...
Jadę autem sam, pasy zapięte. W pewnym momencie podczas jazdy i zapiętych pasów zaświeciła się ikonka niezapiętych pasów i dźwięk brzęczyka. Pasy odpiąłem, zapiąłem i nic. Cały czas świeci się ikonka niezapiętych pasów i brzęczyk.
Ikonka niezapiętych pasów i dźwięk brzęczyka uruchamia się już podczas przekręcenia zapłonu - nawet bez odpalenia auta i nawet gdy nikt nie siedzi na fotelu.
Metodą prób i błędów doszedłem, że problem dotyczy pasów kierowcy. Powoli wsuwałem zapięcie pasa w mechanizm do zapinania przy fotelu i zauważyłem pewną prawidłowość. Ikonka nie gaśnie gdy pas jest zapięty, ale ta sama ikonka przestaje świecić i brzęczyk przestaje piszczeć gdy zapięcie pasa wsunięte jest prawie do końca, ale jeszcze przed tym charakterystycznym "klik" które świadczy o zapieciu pasa.
Ktoś spotkał się czymś takim? Oglądałem ten mechanizm w który sie zapina pas, ale jego obudowa jest chyba nierozbieralna. Ktoś ma jakieś pomysły czemu tak się dzieje jeśli chodzi opisany przeze mnie problem?

Robert_N 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback '09, 1.8
Wysłany: 06-06-2016, 10:13   

A czy czasem czujnik nie jest w fotelu?? i tam musisz szukać problemu?

marcink 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Intense 4A92
Wysłany: 06-06-2016, 10:52   

Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził czy jakaś kostka pod fotelem się nie poluzowała i może wymaga dopięcia.

brylekVFR 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Wysłany: 06-06-2016, 11:46   

Taipan napisał/a:

Metodą prób i błędów doszedłem, że problem dotyczy pasów kierowcy.

Przecież fotel kierowcy jak i pasażera ma swoją osobną kontrolę. Więc chyba nie trudno ogarnąć z którego fotela jest brzeczyk? Zobacz kostki pod fotelem, może tam się coś rozpoczęło, Raczej samo zapięcie nie jest rozbieralne, ale możesz tam psiknac jakiegoś penetratora. Jak to nie pomoże to obawiam się że czeka Cię wymiana zapięcia.

marcink 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Intense 4A92
Wysłany: 06-06-2016, 15:15   

brylekVFR napisał/a:
Jak to nie pomoże to obawiam się że czeka Cię wymiana zapięcia.

Popieram, to są elementy odpowiedzialne za bezpieczeństwo. Tu nie chodzi tylko o denerwujący brzęczyk kontrolki niezapiętych pasów, ale w niektórych autach (nie mam pojęcia czy w naszych miśkach też) jak czujnik zgłasza ich niezapięcie, to mogą nie zadziałać poduszki..
A jeśli to tylko miejska legenda, to mnie poprawcie ;)

Taipan 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-06-2016, 17:48   

No więc tak... Ja wiem, że pod fotelem jest kostka :D
Kostkę pod fotelem wypiąłem i ikonka niezapiętych pasów nie świeci, brzęczyk też nie piszczy. Tyle tylko, że jak kostkę pod fotelem podepnę to znowu zaczyna świecić i piszczeć.
Można powiedzieć, że "na chwilę" problem rozwiązałem.
Tylko co dalej? Właśnie czy ten problem z pasami nie jest powiązany w jakiś sposób z poduszką bezpieczeństwa? Ktoś poradził popsikać do środka mechanizmu jakiegoś penetratora. Jaki polecacie? I może ktoś się orientuje ile może kosztować cały taki mechanizm?
W żadnym aucie jeszcze nie spotkałem się z takim problemem, a problem ewidentnie leży w mechanizmie zapinania pasów, bo jak lekko zapięciem pasów w tym mechanizmie się porusza to ikonka niezapiętych pasów gaśnie i brzęczyk nie piszczy, ale jak się już pas zapnie do końca to świeci się i piszczy.

brylekVFR 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Wysłany: 06-06-2016, 18:34   

Sądzę że jesteś pierwszy z takim problemem. Możesz spróbować rozebrać mechanizm zapinania, tzn. rozpolowic obudowę,tam pewnie jest jakiś mikrowlacznik, czy styki i zobaczyć co jest problemem. Największy problem będzie z rozpołowieniem obudowy, ale powoli może sie uda. Podejrzewam że coś z tymi stykami czy mikrowłacznik. Penetratorem możesz spróbować, np. najpopularniejszy WD40, może coś się przychodziło.

Taipan 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-06-2016, 18:40   

brylekVFR napisał/a:
Sądzę że jesteś pierwszy z takim problemem. Możesz spróbować rozebrać mechanizm zapinania, tzn. rozpolowic obudowę,tam pewnie jest jakiś mikrowlacznik, czy styki i zobaczyć co jest problemem. Największy problem będzie z rozpołowieniem obudowy, ale powoli może sie uda. Podejrzewam że coś z tymi stykami czy mikrowłacznik. Penetratorem możesz spróbować, np. najpopularniejszy WD40, może coś się przychodziło.

Dokładnie też tak podejrzewam, ale wolałem tutaj zapytać. Pytałem też o rozebranie mechanizmu bo w niektórych autach (np. Skoda) obudowa tego mechanizmu jest zbudowana z dwóch części i można to rozebrać. W miśku jak patrzyłem to wygląda jakby nie było to do rozebrania. Czyli rozpołowić obudowę można tylko mechanicznie poprzez jej zniszczenie. Nie bardzo mi się to uśmiecha :) Najpierw może spróbuje z WD40.
W każdym razie ewidentnie wina tego mechanizmu bo jak się wsuwa zapięcie pasa do niego to jest jeden moment w którym ikonka przestaje świecić i brzęczyk nie piszczy. Tak więc wina leży w środku tego mechanizmu do zapinania.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 06-06-2016, 19:50   

Czujnik zapięcia pasa w zapince można sprawdzić na kostce miernikiem.
Info jest w manualu.

PaczekDNA 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8/Colt 1,3
Wysłany: 23-10-2016, 17:21   

Drodzy forumowicze,

Na co dzień poruszam się na zmianę Lancerem lub Focusem i naprawdę wiele bym dał by brzęczyk od pasów działał tak jak w fordzie.

Wsiadam, odpalam samochód, ustawiam sobie nawigację, zapinam się i ruszam - nic nie piszczało. Zapiszczy jak ruszę i przekroczę chyba 10km/h.

Wsiadasz do lancera, przekręcam zapłon by pogasło wszystko i już pii pii pii.....

Wierzcie mi, że zawsze zapinam pasy i każe robić to nawet pasażerom siedzącym z tyłu, ale to piszczenie to przesada.

Będę wdzięczny za pomoc:)

lurek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan'08 1.8
Wysłany: 23-10-2016, 21:25   

?? u mnie jest idealnie, dopóki wykonuję manewry parkingowe nic nie piszczy, dopiero jak zaczynam się rozpędzać to Lancerowi przypomina się o pasach.

Odpowiedz do tematu